‘Ik denk dat stagiaires de toekomst zijn’

28 juni 2024 Ilse Reus Lisa de Haan
TOEKOMST | Tom Hoogenbosch (26) werkt nu 10 jaar als banketbakker bij Patisserie de Roset in Castricum en zit niet stil. Zo begeleidt hij met veel enthousiasme stagiaires en bereidt hij zich voor op de titel Meester Patissier.

“Ik kwam in de bakkerijbranche terecht via mijn vader, die een bakkerszoon was. Hij heeft veel verteld over de bakkerij en dat maakte me nieuwsgierig. Via stages bij verschillende bakkerijen rolde ik in het vak en sinds 2013 ben ik werkzaam bij Patisserie de Roset in Castricum. Ik ben ervoor verantwoordelijk om producten van begin tot eind geheel veilig en op het juiste tempo te maken. Werken met verse, eerlijke producten die je verwerkt tot een lekker en mooi  eindresultaat staat hoog bij ons in het vaandel.”

Tom begeleidt ook stagiaires. “Ik ben van mening dat de stagiaires de toekomst zijn. Als stagebegeleider neem ik mijn taak serieus om de leerling zo goed mogelijk te begeleiden en te helpen waar nodig. Zij zijn degenen die het vak mogen leren en uiteindelijk in de bakkerij staan.”

Of jongeren van nu nog naar de bakker gaan? “De laatste jaren heeft de supermarkt de overmacht. Aan de ene kant logisch, want het is goedkoper en vaak wat makkelijker voor de jeugd. Door acties die de jeugd aanspreken denk ik dat je de jeugd kan aantrekken. Mogelijk speelt social media daar een rol in. Via social media kan je veel mensen betrekken bij hetgeen je wilt. Zo kan je reclames, foto’s van bakkerij of winkel, of een winactie publiceren. Wij werken via Facebook en Instagram voor de jongere generatie en de aanbieding staat bij ons in de krant om de oudere generatie erbij te betrekken.”

“Hoe ik de toekomst van de bakkerijbranche zie? De bakkerij is onmisbaar. Ik zie geen verband waardoor mensen hun brood en gebak niet meer zo snel in de ambachtelijke bakkerij zullen kopen. Ik werk nu 10 jaar met plezier bij de Roset. Hier wil ik blijven groeien. De studenten blijf ik beoordelen in Amsterdam en Heerhugowaard. Daarnaast ben ik met mijn collega bezig met de voorbereidingen voor de titel Meester Patissier. Bij elkaar duurt het ongeveer twee jaar, waar veel voorbereiding in zit en het testen van nieuwe producten met bijzondere smaken. Een nieuwe, maar mooie uitdaging!”

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?