‘Ik ben verliefd geworden op dit vak’

10 april 2020 Marloe van der Schrier
Foto: Henk van de Bunt

Femke van der Muuren (23) keek op tv altijd naar bakkerijshows. Nu werkt ze zelf als patissier bij Landwaart Culinair in Maartensdijk. Onlangs haalde ze het podium bij de Bakkersvak-bonbonwedstrijd “Wedstrijden stimuleren me om uitdaging te zoeken.”

“Ik ben eigenlijk gewoon verliefd geworden op het vak. Dat heeft vooral te maken met de creativiteit die je erin kwijt kunt. Met alle producten die er zijn, kun je heel veel verschillende dingen maken. Het geeft echt voldoening om iets moois te maken waar mensen blij van worden en van genieten. Ik doe graag mee aan wedstrijden, omdat ik mezelf daardoor nog verder kan verbeteren. Ik leer er veel van en ik krijg hulp en tips van mijn baas. Hij vindt het erg leuk dat ik dit doe en steunt me hier ook echt in. Stiekem ben ik al bezig met de volgende wedstrijd: de Dutch Pastry Award van volgend jaar. Daar gaat best wat denkwerk aan vooraf.”

Minder suikers

“Ik werk nu een jaar bij Landwaart Culinair in Maartensdijk. We doen van alles: we verkopen groente en fruit, maaltijden en delicatessen, maar we hebben dus ook een patisserie. Ik vind het leuk om mee te denken over nieuwe producten. We zijn nu op de gezonde tour en proberen minder suikers te gebruiken. Daardoor worden de producten gezonder voor de consument. Dat is, denk ik, de toekomst. We krijgen steeds meer vragen over welke taartjes minder suiker bevatten. Ook is er meer vraag naar lactose- en glutenvrij gebak. We proberen de recepturen zo aan te passen dat de kwaliteit behouden blijft, bijvoorbeeld door meer fruit te gebruiken. Ik heb de ambitie om later een eigen patisserie te beginnen.”

Samenwerken

“In de patisserie werken we met zes meiden en de chef, Ronald van Haarlem. Ik zie hem niet echt als baas, we werken onderling heel goed samen en discussiëren vaak over verschillende smaken. We hebben echt iets in te brengen, dat is heel leuk. We zorgen altijd voor een luxe uitstraling en mooi gebak: Instagram-waardig, zeg maar. Een kunstwerkje. Voor die kwaliteit blijven mensen naar de patisserie komen. Heel vaak zeggen vrienden: ‘Neem je wat mee naar huis?’ Vooral mijn vriend, die vindt het allemaal lekker. Als ik iets meeneem, is het zo op!”

Altijd op de hoogte blijven?