‘Ik ben verliefd geworden op dit vak’

Femke van der Muuren_foto Henk van de Bunt

Foto: Henk van de Bunt

Femke van der Muuren (23) keek op tv altijd naar bakkerijshows. Nu werkt ze zelf als patissier bij Landwaart Culinair in Maartensdijk. Onlangs haalde ze het podium bij de Bakkersvak-bonbonwedstrijd “Wedstrijden stimuleren me om uitdaging te zoeken.”

“Ik ben eigenlijk gewoon verliefd geworden op het vak. Dat heeft vooral te maken met de creativiteit die je erin kwijt kunt. Met alle producten die er zijn, kun je heel veel verschillende dingen maken. Het geeft echt voldoening om iets moois te maken waar mensen blij van worden en van genieten. Ik doe graag mee aan wedstrijden, omdat ik mezelf daardoor nog verder kan verbeteren. Ik leer er veel van en ik krijg hulp en tips van mijn baas. Hij vindt het erg leuk dat ik dit doe en steunt me hier ook echt in. Stiekem ben ik al bezig met de volgende wedstrijd: de Dutch Pastry Award van volgend jaar. Daar gaat best wat denkwerk aan vooraf.”

Minder suikers

“Ik werk nu een jaar bij Landwaart Culinair in Maartensdijk. We doen van alles: we verkopen groente en fruit, maaltijden en delicatessen, maar we hebben dus ook een patisserie. Ik vind het leuk om mee te denken over nieuwe producten. We zijn nu op de gezonde tour en proberen minder suikers te gebruiken. Daardoor worden de producten gezonder voor de consument. Dat is, denk ik, de toekomst. We krijgen steeds meer vragen over welke taartjes minder suiker bevatten. Ook is er meer vraag naar lactose- en glutenvrij gebak. We proberen de recepturen zo aan te passen dat de kwaliteit behouden blijft, bijvoorbeeld door meer fruit te gebruiken. Ik heb de ambitie om later een eigen patisserie te beginnen.”

Samenwerken

“In de patisserie werken we met zes meiden en de chef, Ronald van Haarlem. Ik zie hem niet echt als baas, we werken onderling heel goed samen en discussiëren vaak over verschillende smaken. We hebben echt iets in te brengen, dat is heel leuk. We zorgen altijd voor een luxe uitstraling en mooi gebak: Instagram-waardig, zeg maar. Een kunstwerkje. Voor die kwaliteit blijven mensen naar de patisserie komen. Heel vaak zeggen vrienden: ‘Neem je wat mee naar huis?’ Vooral mijn vriend, die vindt het allemaal lekker. Als ik iets meeneem, is het zo op!”

Dossiers
Lees ook
Everyone Can Bake

Everyone Can Bake

De veelgeprezen patissier Dominique Ansel deelt in dit boek zijn waterdichte recepten voor taarten, cakes, jam, botercrème en meer ‘bouwstenen’ om te mixen in je eigen creaties. De componenten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt; van bodems tot koekjes en crumbles. Ansel deelt deze recepten voor het eerst.

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Vanwege de coronamaatregelen ging de eindpresentatie van de afgestudeerde patissiers van het Summa College in Eindhoven niet door. Dankzij Arthur en Doris de Rouw zijn de showstukken van vijf van deze eindexamenstudenten toch te bewonderen. In de etalage van patisserie De Rouw staan de chocolade showstukken waar de vijf studenten maanden mee bezig zijn...

Patissier Frank Haasnoot start webshop

Patissier Frank Haasnoot start webshop

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Hij werkte zo'n negen jaar in het buitenland en geeft masterclasses over de hele wereld. Nu zit hij vanwege de coronacrisis thuis. Om toch bezig te zijn heeft hij een webshop opgezet.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...