‘Ik begon het vak steeds interessanter te vinden’

11 maart 2022 Sanne Wolters

Ruben Slagter (20) werd afgelopen november benoemd tot Talent van het Jaar tijdens de BakkersVakWedstrijden in Drachten. In het bakken van croissants en desembroden heeft de bakkerszoon van Echte Bakkers Slagter zich intussen helemaal bekwaamd.

Twee keer eerder heb ik meegedaan aan deze wedstrijd, maar bij de laatste editie won ik voor het eerst. Inmiddels heb ik geleerd dat het heel belangrijk is om de opdracht goed te lezen en te kijken wat er van je wordt gevraagd, daarmee kom je al een heel eind. En ik heb veel aan het advies van collega’s gehad.

Een van de drie producten waarmee ik gewonnen heb, is de croissant. Weinig bakkers maken die nog zelf, ik vind het heel leuk om te doen. Toen ik bij mijn ouders in de zaak kwam, zei ik dat ik ze graag zelf wilde maken. Ik blink er inmiddels wel echt in uit.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Desembroden maken is mijn andere grote passie. Mijn ouders zijn een aantal jaren geleden naast de ambachtelijke bakkerij een desembakkerij begonnen. Daar ben ik heel graag. Het is een open werkplaats, het directe contact met klanten maakt het werk daar heel leuk. Ik ben door het veel te doen vanzelf handig geworden in het bakken van deze broden. Op school leer je voornamelijk normale busbroden maken en krijg je weinig basiskennis mee over desem. Maar desembroden zijn heel interessant, want ze bevatten geen smaakverbeteraars of E-nummers; alleen bloem, zout en desem. Dat maakt het brood een stuk puurder. Het deeg is lastig, dus met deze broden kun je echt je vakmanschap laten zien.

Als bakkerskind groei je op in de bakkerij. Dan zeg je zelf al snel: ‘Ik word ook bakker’. Maar later wist ik dat niet meer zo zeker. Toch wilde ik het proberen en begon ik aan de brood- en banketopleiding in Zwolle. Toen werd het steeds leuker, en het vak interessanter. Een paar jaar later ben je ineens Talent van het Jaar. Of ik de zaak van mijn ouders ooit overneem, weet ik nog niet. Ik vraag me af of ik wel zo hard wil en kan zwoegen als mijn ouders en sommige collega-bakkers. Bij ambachtelijk bakken komt veel nachtwerk kijken en lichamelijk is het best zwaar. Ik ben niet vies van hard werken, maar ik weet niet of ik dat echt wil. Hopelijk lukt het me in elk geval om de desembakkerij tot een groot succes te maken.”

De jeugd heeft de toekomst
Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven?