IFFI Masterclass suikerreductie

Suikerreductie

Suikerreductie wordt steeds belangrijker in de levensmiddelenindustrie. Niet alleen de consument vraagt erom, maar ook retailers. Suiker weglaten is echter niet zo eenvoudig. Er bestaat geen product die suiker in alle voedingsmiddelen kan vervangen. Om kennis en ervaringen uit te wisselen, hield IFFI (Ingredients For Food Innovators) 28 en 29 juni een masterclass Sweet Reductions-Less is more. Geheel gewijd aan het verminderen van het gebruik van suiker in de voedingsmiddelenindustrie.

Masterclass suikerreductie

De masterclass bestond uit twee dagen. Tijdens de eerste dag werden er onder meer lezingen verzorgd door KraftHeinz en FrieslandCampina, bedrijven die geslaagd zijn in de suikerreductie. De tweede dag begon met een introductie van de gastheer, Robèrt van Beckhoven. Hij heeft zijn bedrijf gevestigd in een voormalige leerlooierij in Oisterwijk. Tijdens een rondleiding door het bedrijf liet Van Beckhoven zijn gasten geregeld proeven. Hij doet geen concessies wat betreft de smaak en gebruikt alleen de beste ingrediënten. Dat betekent de beste hazelnoten, smaragdgroene pistachenoten en chocolade uit Colombia.

Suiker vervangen

Na de rondleiding was het tijd voor de gasten om de mouwen op te stropen. Tijdens een korte workshop werd een appeltaart gemaakt. Deelnemers gingen vervolgens in gesprek over op welke wijze zij suiker in hun producten reduceren en welke uitdagingen ze hierbij ondervinden. Ook ging het over de vraag naar producten met minder suiker: want hoe groot is deze eigenlijk?

Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat het weglaten van suiker niet zo eenvoudig is. Een goede vervanger vinden is lastig. Naast zorgen voor de zoete smaak, draagt suiker op vele andere manieren bij aan de kwaliteit van een product. Het zorgt tevens voor kleur, structuur, mondgevoel, verwerkbaarheid en houdbaarheid, om maar een aantal eigenschappen te noemen.

Dat bleek ook tijdens de lezing van Peijnenburg, later die dag. Het bedrijf heeft zo’n vier jaar gewerkt aan het ontwikkelen van Peijnenburg Zero, in samenwerking met TNO.

Lees in EVMI 5-2018 een verslag van de masterclass Sweet Reductions-Less is more van IFFI. EVMI 5-2018 verschijnt op 28 augustus. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Bron: IFFI Masterclass suikerreductie

Lees ook
Speciaalzaken tegen afschaffing dividentenbelasting

Speciaalzaken tegen afschaffing dividentenbelasting

Belangenorganisaties van speciaalzaken in groenten en fruit (ADN), vis (VNV), markthandel (CVAH) en bloemen en planten (VBW) trekken aan de bel over de negatieve effecten van de afschaffing van de dividendbelasting. Zij doen een beroep op de regering om af te zien van deze voorgenomen maatregel. Afschaffing dividendbelasting ADN, VNV, CVAH en VBW zijn...

Plastic van houtvezels kan op de composthoop

Plastic van houtvezels kan op de composthoop

De koekjes van ‘Van Eigen Deeg’ zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam want de verpakkingen zijn composteerbaar. Uit onderzoek blijkt dat consumenten zo’n term verwarrend vinden. Volgens Marijntje van Benthum kunnen haar verpakkingen, en zelfs het glimmende etiket en ‘plastic’ venster, gerust bij het gft-afval. Ze breken gegarandeerd...

Seamore en BBROOD presenteren zeewierbrood

Seamore en BBROOD presenteren zeewierbrood

Zeewier heeft veel voordelen. Zo is het duurzaam en zit vol eiwit. Sinds 2015 maakt Willem Sodderland met Seamore alledaags eten van zeewier. De zeewieralternatieven voor pasta en bacon, worden inmiddels in acht landen. Recent lanceerde het bedrijf zeewierwraps. Carel Callenbach, hoofd productontwikkeling bij Seamore, had wat deeg over en besloot daar...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...