Hygiënetips voor softijs

Harry van Etten_Foodbase

“Het mooie weer staat voor de deur en dat betekent: ijsjes verkopen. En met de stijgende temperaturen, stijgt ook mijn omzet. Ik werk met een softijsmachine om een lekker luchtig ijsje te maken, maar hoe ga ik hier hygiënisch mee om?” We vragen tips aan Harry van Etten, inspecteur hygiëne bij FoodBase.

  • Goede hygiëne begint al bij de inkoop. Kies alleen leveranciers van wie je weet dat de producten, grondstoffen en ingrediënten voldoen aan de wettelijke eisen. Let bij inkoop en ontvangst op de bewaartermijn en -temperatuur van de ijsmix. Koop niet meer dan je voor de t.h.t.- of t.g.t.-datum kunt verwerken. Kijk ook of het product gekoeld of ongekoeld bewaard moet worden. Je kunt dit nalezen op de specificatie van de leverancier en op de verpakking.

  • Zorg altijd voor schone en gedesinfecteerde handen, gereedschappen en softijsmachine. Hoe je je handen en gereedschappen het best kunt desinfecteren lees je in de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding. Hoe je de softijsmachine kunt reinigen en desinfecteren lees je op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

  • Eenmaal aangesloten softijsmix kun je zolang gebruiken als het voorschrift op de verpakking aangeeft. Staat er geen gebruiksvoorschrift vermeld, gebruik het dan nooit langer dan de dag van aansluiten plus één dag. Zorg dat de temperatuur van de softijsmix in de tank altijd onder de 7 °C blijft. Meet en registreer dat minimaal eenmaal per week. Gebruik hiervoor de FoodBase Hygiënetool. Die kun je bestellen op www.foodbase.nl.

  • Denk ook bij je toppings en garnering goed aan de reinheid van de grondstoffen en materialen die je gebruikt. Zijn deze vervuild, dan zijn alle reinigingsstappen die je eerder hebt uitgevoerd voor niets geweest. Zorg dus dat ze schoon en droog bewaard worden en dat er geen kruisbesmetting kan ontstaan. Dek alles goed af en zet bakjes omgekeerd neer voor het veiligste resultaat.
  • Maak voor allergeneninformatie gebruik van pictogrammen op de productkaart. Zo kan de klant direct zien welke allergenen het ijs bevat. Een alternatief is om de informatie digitaal of in een map bij de hand te hebben.

  • Laat je producten regelmatig bacteriologisch onderzoeken om er zeker van te zijn dat je ijs niet alleen heerlijk smaakt, maar ook voedselveilig is. Benieuwd of je alle processen goed hebt doorlopen? Laat je producten dan bacteriologisch door ons onderzoeken.

Foodbase_logo

Wil je dat we meekijken? FoodBase helpt je graag met hygiëneadvies, -inspectie of bacteriologisch onderzoek. Neem contact met me op via h.van.etten@foodbase.nl.

Lees ook
IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

IJsbereider en patissier vinden elkaar in Puro Gelato & Caffè

Het enthousiasme spat er vanaf bij ijsmaker Rik Jansen (25) en patissier Hans Spitsbaard (25). De voormalig winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ werkt intussen bij Puro Gelato & Caffè in Ede. Deze ijssalon van de familie Jansen is onlangs uitgebreid met een patisserie- en chocolade-assortiment. De kruisbestuiving tussen ijs, chocolade en gebak blijkt vruchtbaar,...

'Doe vooral waar je goed in bent'

'Doe vooral waar je goed in bent'

Banketbakkerij Roos in Bergen (NH) heeft een kleine productieruimte, waar een maximale omzet wordt gedraaid. Eigenaar Elco Oudshoorn piekert er echter niet over om de productie te verplaatsen naar een industrieterrein of groter pand. “Ik wil het zó, middenin het gemoedelijke centrum van Bergen en vooral doen wat ik leuk vind.”

Proof Bakery opent de nieuwe Scoops IJsbar

Proof Bakery opent de nieuwe Scoops IJsbar

Proof Bakery in Vathorst opent de nieuwe Scoops IJsbar. In het zicht van de klanten bereiden de medewerkers twaalf tot twintig verschillende soorten vers ambachtelijk schepijs. In een aantal soorten, zoals het appeltaart- en chocolate chip cookie-ijs, zijn banketspecialiteiten van de bakkerij verwerkt.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...