Hopen op ‘warmere’ tijden

21 februari 2023 Bouwer & Officier

Het afgelopen jaar stond in het teken van prijsstijgingen van grondstoffen, energie, huren en personeel en oplopende rentes. Zaken waar alle bakkers mee te maken hebben.

Op het moment dat ik dit schrijf, sneeuwt het buiten en hoor ik dat er deze ochtend al 5 miljoen kilo strooizout is gestrooid. Ik vraag me af wat een kilo strooizout tegenwoordig kost en hoeveel kilo’s zout alle bakkers in Nederland per dag gebruiken.

Liefde

Op internet kwam ik van een bakker de volgende tekst tegen die de huidige situatie waarin bakkers zitten dekt: “Het zal niemand ontgaan, en het is met grote regelmaat in het nieuws... de prijsstijgingen die de laatste tijd zo enorm zijn. Geen bedrijf én geen branche die daaraan ontkomt. Helaas gaat het ook onze deur niet voorbij en hebben wij te maken met een forse stijging van kosten. Zo is de prijs van energie al langer een zorgelijke ontwikkeling, de ovens moeten tenslotte elke nacht weer op temperatuur gebracht worden. Daarbij komen ook de grondstof-, transport- en verpakkingskosten die fors gestegen zijn. Wat wij echter niet meenemen in onze prijsverhoging, sterker nog: er hoeft niet voor betaald te worden, is het feit dat wij blijven doorbakken en -verkopen met alle passie en bakkersliefde die in ons is. Zodat elke klant kan blijven genieten van smakelijke boterhammen en heerlijk gebak.”

Uit de laatste zinnen blijkt zo goed de liefde voor het vak dat het voor ons als accountant/fiscalist soms lastig is om een cliënt op zakelijke maatregelen te wijzen om de (financiële) risico’s in deze tijd af te dekken. Risico’s die niet middels een verzekering kunnen worden afgedekt. Er komt wel een tegemoetkoming voor energie in de vorm van de TEK-regeling, maar dat is slechts een pleister op de wond.
Wij, accountants/fiscalisten, wijzen de ondernemer dan bijvoorbeeld op het feit dat bij een eenmanszaak/vennootschap onder firma de rechtsvorm aangepast kan worden, waarbij materiële vaste activa (zoals panden, machines, inventaris en vervoermiddelen), die een waarde vertegenwoordigen, ondergebracht kunnen worden in een aparte besloten vennootschap en het personeel in een andere besloten vennootschap. Dat laatste gaat ver en zo wordt in het algemeen niet met personeel omgegaan, maar het kan wel de financiële risico’s van transitievergoedingen beperken.
Daarnaast kan bijvoorbeeld een belang in een vennootschap onder firma ondergebracht worden in een besloten vennootschap (BV), dat kan elke vennoot apart beslissen. De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de zakelijke crediteuren komt dan bij de BV te liggen en door een holding boven deze deelnemende BV te plaatsen zit er in de bezittende BV nagenoeg niets, waardoor crediteuren geen verhaal hebben. Ook kunnen rendabele en minder rendabele activiteiten van de onderneming gesplitst worden en ondergebracht worden in aparte entiteiten.

De bovenstaande maatregelen gelden vaak als een dure verzekeringspremie, aangezien in de meeste gevallen de te nemen maatregelen niet fiscaal zijn ingegeven maar uitsluitend bedoeld zijn om financiële risico’s te beperken of te voorkomen. Ik hoop dat het tij snel gaat keren en dat weer gesproken kan worden over kansen in plaats van risico’s. 

Jack van der Voorn
Accountant en fiscaal jurist bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers, te Hazerswoude.
Tel: 071 – 34 190 00
Meer info: www.bouwer-officier.nl 

Bouwer en officier

Altijd op de hoogte blijven?