Hoe ben jij zelf enthousiast geraakt over het vak patissier?
“Via social media. Ik hield als jong meisje al van bakken en maakte thuis bijvoorbeeld cupcakes en kleine gebakjes. Toen ik ouder werd, ging ik meer om me heen kijken. Ik was nieuwsgierig naar wat anderen op dit gebied deden en naar wat er qua patisserie in andere landen gebeurt. Zo vond ik een recept van een macaron. Ik nam het mee naar school en ben daar mijn eerste macarons gaan maken. Die mislukten uiteraard en mijn docenten konden niet goed aangeven hoe dat kwam. De macaron was namelijk een product dat niet tot het reguliere lesprogramma behoort. Door filmpjes te kijken op YouTube ontdekte ik wat ik verkeerd deed en beter kon doen. Zo heb ik mezelf via onlinekanalen heel veel vaardigheden aangeleerd.”
TOEKOMST | Het vinden en binden van jonge vaktalenten is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Hoe kijken jongeren zelf naar een toekomst binnen de bakkerijsector? En wat kan de branche doen om deze mensen te boeien en te behouden? Bakkers in bedrijf ging in gesprek met de jonge patissier Serena van Breukelen.