Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

Babs_NB

Babs-uitsnede-251x300 “Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?”

Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij). Zo bent u verplicht gebak vlot te vervoeren naar uw afnemers en moet u voorkomen dat de temperatuur oploopt – deze mag niet hoger worden dan 7°C. Een uitzondering op deze eisen geldt voor gekoelde, bederfelijke producten (zoals nat gebak) die bestemd zijn voor lokale afnemers. Daarvoor moet u voldoen aan drie voorwaarden:

  1. de producten moet binnen 2 uur zijn afgeleverd;
  2. de afstand tussen productieplaats en afleverpunt mag niet groter zijn dan 20 km en
  3. de temperatuur van de producten mag niet tot boven de 10°C oplopen.

Voor bederfelijke producten die vlak voor het vervoer zijn geproduceerd of afgewerkt, ligt het anders. In de Hygiënecode is voor deze producten namelijk een uitzondering opgenomen, zodat het mogelijk is ze te vervoeren zonder koelcontainers of koelcompartiment. U moet dan wel voldoen aan vier voorwaarden:

  • Het product moet binnen 1 uur zijn afgeleverd.
  • De afstand tussen productieplaats en afleverpunt is niet groter dan 10 km.
  • De temperatuur van het product mag niet boven de 20°C komen (koel het gebak daarom met bijvoorbeeld koelelementen of ijs).
  • Zorg ervoor dat het product bij aflevering onmiddellijk in koeling of vriezer wordt geplaatst.

De auto

Uiteraard moet de auto ook aan een aantal eisen voldoen om te kunnen garanderen dat u hygiënisch aflevert. Ze moeten schoon zijn en goed worden onderhouden om verontreiniging van levensmiddelen te voorkomen. Bij geconditioneerd transport moeten de vereiste temperaturen kunnen worden gerealiseerd tijdens het vervoer. Wanneer u veel bederfelijke producten vervoert, kunt u beter gebruikmaken van een geconditioneerde koelauto. Neem de auto op in de wekelijkse temperatuurcontrole dan weet u ook zeker dat de temperatuur goed is. Let erop dat gebak bij aankomst bij de afnemers zo snel mogelijk in de koeling of in de diepvries wordt weggezet.

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
‘Ons hele team draagt de naam Vreugdenhil’

‘Ons hele team draagt de naam Vreugdenhil’

Afgelopen november won het team van Bakkerij Vreugdenhil de BakkersVakWedstrijden in Drachten. De bakkerij mag zichzelf een jaar lang de beste brood-, koek- en banketbakker BakkersVakWedstrijden 2021 noemen. “Ons geheim? Alles draait bij ons om kwaliteit, service en teamspirit.”

Trendrapport Bakkerijsector: krapte arbeidsmarkt en daling uitstroom bakkerij-opleidingen

Trendrapport Bakkerijsector: krapte arbeidsmarkt en daling uitstroom bakkerij-opleidingen

Eind januari publiceerde het NBC het Trendrapport Bakkerijsector. Daaruit bleek dat brood nog steeds populair is en dat de consument steeds bewuster bezig is met wat hij eet. Het rapport kijkt ook naar de ontwikkelingen van ondernemers en medewerkers in de bakkerijbranche. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Sinterklaascampagne Bakeplus goed ontvangen

Sinterklaascampagne Bakeplus goed ontvangen

“Je geeft een klein beetje, je krijgt heel veel terug.” Zo vond een van de deelnemende bakkers. “Een aantrekkelijke, ludieke en vooral toegankelijke actie voor iedere bakker”, noemde Bakeplus de Sinterklaas­campagne van 2021, die de leverancier met vijf partners uit de branche organiseerde.