Natuurlijk zorg je als leidinggevende of werkgever goed voor je werknemers en relaties, en wil je hen een veilige en gezonde werkplek bieden. Maar je bent niet altijd als eerste op de hoogte van plotselinge risico’s of veranderende omstandigheden op de werkvloer. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan waar risco’s door ontstaan. Denk aan ovenhandschoenen, of het handvat aan de binnenkant van de diepvriescel. Of er ligt ineens een stekkerdoos in de doorloop, omdat er een extra snoer nodig was. Wat mag je van je werknemers verwachten om de werkvloer veilig te houden?
Risico’s inschatten
Niet alleen zijn medewerkers zich niet altijd bewust van de mogelijke gevolgen, soms kan drukte er ook voor zorgen dat er niet altijd actie wordt ondernomen. We stappen allemaal wel even over dat snoer heen, toch? Vaak dringt de ernst van het risico pas door als het fout gaat. Dat moment waarop je collega zijn handen vol had, niet goed zag waar hij liep en struikelde over die stekkerdoos, of toen je onoplettend toch de hete bakplaat pakte met die handschoen waar een gat in zit. Of toen de hygiëne-inspecteur zat opgesloten in de diepvriescel.
Samen alert blijven
Werknemers hebben de verantwoordelijkheid om het werk veilig uit te voeren en mede zorg te dragen voor veilige omstandigheden. Denk dan aan het op de juiste manier gebruiken en opbergen van alles wat gebruikt wordt tijdens het werk, inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen; beveiligingen op de juiste wijze gebruiken en deze niet veranderen of weghalen; meewerken aan georganiseerde voorlichtingen/trainingen over veilig en gezond werken; opgemerkte gevaren voor de veiligheid en gezondheid doorgeven aan de leidinggevende, en de werkgever en andere deskundige personen (preventiemedewerker, bhv’er, arbodienstverlener) indien nodig bijstaan bij het uitvoeren van hun wettelijke plichten.
In het geval van de kapotte ovenhandschoenen mag je van werknemers dus verwachten dat zij dit aan de leidinggevende doorgeven met als doel uiteraard het zo snel mogelijk verhelpen van de onveilige omstandigheden. Daarnaast mag je in de tussentijd ook verwachten dat aanwezige werknemers opletten en waarschuwen als er een derde, bijvoorbeeld een hygiëne-inspecteur, langskomt en in die diepvriescel moet zijn.
Maak melden makkelijk
Door regelmatig stil te staan bij praktische onderwerpen rondom veiligheid kan de veiligheidscultuur binnen het bedrijf vergroot worden. Voorkom oplossingen die leiden tot veiligheidsrisico’s, zoals die stekkerdoos in de doorloop. En zorg ervoor dat werknemers indien nodig bij een leidinggevende of deskundige aankloppen voor degelijke (tijdelijke) oplossingen. En het belangrijkste: onderneem na een melding zo snel mogelijk actie en koppel dit terug aan je mensen. Samen zorg je zo voor een veilige werkvloer.
Elise van Eck
Projectmanager Veilig & Gezond
Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij door kennis over o.a. veilig en gezond werken beschikbaar te stellen, en in samenwerking met branchepartijen om te zetten in praktische tools en adviezen. Alles over veilig en gezond werken in de bakkerij is verzameld op bakbekwaam.nl. Heb je een vraag, neem dan contact op via bakbekwaam.nl.