
Risico’s
De bederfelijkheid van slagroom hangt niet alleen af van het bewaren en koelen ervan. Als je een slagroommachine niet goed schoonmaakt of onderhoudt kun je geen garantie bieden voor de juiste werking van de machine én de kwaliteit van de slagroom. Zo kunnen resten van reinigingsmiddelen achterblijven of eventueel ziekteverwekkende bacteriën zich ophopen in de machine. Dit kan leiden tot een gezondheidsrisico voor consumenten.
Vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen erg ziek worden als gevolg van een onhygiënische werkwijze. In de Hygiënecode staan daarom microbiologische richtwaarden waarmee de hygiëne in het proces gecontroleerd kan worden. Overschrijding hiervan duidt op een mogelijk risico. Het is dan noodzakelijk om maatregelen te treffen. En in de wet staan normen voor ziekteverwekkende bacteriën om direct gevaar voor consumenten te voorkomen. Het dagelijks en op de goede manier reinigen en ontsmetten van je slagroommachine is dus belangrijk, zeker als deze moeilijk bereikbare of niet-zichtbare onderdelen bevat.
Bijbehorende instructies
Hoe vaak maak je je slagroommachine schoon? Welke reinigings- en ontsmettingsproducten kun je het beste gebruiken? Haal je de machine ook uit elkaar om onderdelen te kunnen reinigen? Controleer dit bij het aanschaffen van nieuwe machines en zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de juiste onderhouds- en reinigingswijze van de machine. Een slagroommachine die alleen lucht inblaast is minder gevoelig dan een machine die ook koelt en druk toepast; deze machines hebben dus ook verschillende voorschriften.
Vraag bij de leverancier van je machine naar de bijbehorende instructies als je deze niet in je bezit hebt en zorg dat deze ook goed uitgevoerd (kunnen) worden. In de Hygiënecode staan ook eisen en adviezen voor het reinigen en ontsmetten van machines.
De ene machine is de andere niet. Volg daarom de specifieke onderhoudsinstructies.
Pas het geadviseerde reinigings- en ontsmettingsmiddel op de voorgeschreven manier toe om te zorgen dat de machine voldoende ontsmet wordt. Ook voorkom je zo dat er (schadelijke) bestanddelen van het middel in de slagroom terechtkomen.
Gewoontes
Een schoonmaak- of onderhoudsbeurt een keertje overslaan leidt al snel tot een lagere frequentie en daarmee gepaarde risico’s van bacteriegroei of minder goed functioneren van de machine. Zorg er dus voor dat je team goede gewoontes aanleert zodat het schoonmaken en onderhouden van apparatuur onderdeel wordt van de vaste werkzaamheden.
Pauline Houtsma
Kennisspecialist Hygiëne en Wetgeving
Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij onder meer door regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk via artikelen en praktische hulpmiddelen. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.