Hoe bereid ik me voor op de komst van de Arbeidsinspectie?

21 februari 2008
vraagbaak_02_2008_page1_image1

De Arbeidsinspectie heeft aangekondigd dat zij ambachtelijke bakkerijen gaat controleren. Aandachtspunten zijn in ieder geval machineveiligheid, gezondheidsrisico’s van (allergene) stoffen en stofexplosiegevaar. De aankondiging leidt tot vragen bij bakkers. Zij vragen hoe zij zich kunnen voorbereiden op het bezoek van de Arbeidsinspectie.

‘De eerste stap is om naar www.rie.nl te gaan. Hier vindt uen bakkers een branchespecifieke Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze is ontwikkeld door het Productschap Akkerbouw, in samenwerking met brancheorganisaties en vakbonden. De ervaring leert dat veel bakkerijen wel een RI&E hebben, maar dat deze is verouderd. Aanpassing is dus gewenst.’ ‘Voor bedrijven met 1 tot 10 medewerkers is het invullen van de RI&E via www.rie.nl voldoende. Zij voldoen daarmee aan de verplichting voor wat betreft het hebben van een Risico-inventarisatie & Evaluatie. Bedrijven met 10 tot 25 medewerkers moeten de RI&E nog wel laten toetsen door een arbodienst. En bedrijven met meer dan 25 medewerkers kunnen de branchespecifieke RI&E gebruiken als een voorinventarisatie, maar zij moeten een uitgebreide RI&E laten uitvoeren door een gecertificeerde arbodienst.’ ‘Overigens kunt u het toetsen of het laten uitvoeren van de RI&E binnenkort ook aan het Nederlands Bakkerij Centrum overlaten. Als uitbreiding op de hygiënebeoordelingen zullen inspecteurs ook Arbo- en zelfs Milieubeoordelingen uitvoeren. Daardoor kunnen bakkers tijdens één inspectieronde hun gehele kwaliteitssysteem laten toetsen. Wie meer informatie over Arbo & Milieu (-beoordelingen) wil hebben, neemt contact op met het Nederlands Bakkerij Centrum: (0317) 47 12 12.’

Altijd op de hoogte blijven?