Hoe belangrijk zijn vezels?

vezels-1

vezels-1-300x191 Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zit boordevol vezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Stichting Ambachtelijke Bakkerij legt dit uit.

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Wat zijn voedingsvezels?

Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Voedings­vezels zijn koolhydraten die niet in onze dunne darm worden ­verteerd. We onderscheiden twee verschillende soorten voedings­vezels: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Deze hebben in ons lichaam een verschillende functie.

vezels-2-300x191 Fermenteerbare ­vezels, die door bacteriën in onze darmen worden bewerkt, houden de massa in onze darmen soepel. Zo bevorderen zij de stoelgang. De stoffen die tijdens de fermen­tatie vrijkomen, houden de massa niet alleen soepel maar dienen ook als voedsel voor de ‘goede’ bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën ­zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen en leveren ­zodoende een bijdrage aan een ­goede afweer.

Niet-fermenteerbare vezels hebben een andere functie. Ook zij dragen bij aan een vlotte stoelgang, doordat ze de beweeglijkheid van de darm ­be­vorderen. Niet-fermenteerbare ­vezels vergroten daarnaast het ­volume van de darminhoud en ­zorgen voor een voller gevoel. Bovendien binden ze bepaalde stoffen uit onze voeding aan zich, zoals cholesterol.

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang.

vezels-3-300x191 Wat doen vezels voor mij?

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang. Bovendien hangt het eten van vezels samen met een ­lager risico op hartziekten, ­beroerte­­, darmkanker, borstkanker en ­diabetes type 2. Ook zorgt een ­vezelrijke voeding snel voor een ­verzadigd gevoel. Een plezierige ­bijkomstigheid, wanneer je op je ­gewicht wilt letten.

Waar zitten vezels in?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zijn volkoren producten, peulvruchten, ongeschild fruit en groenten. Al deze voedings­middelen bevatten een mix van ­f­ermenteerbare en niet-fermenteerbare ­vezels. Deze zorgen dus voor uiteenlopende effecten in ons ­lichaam en dragen samen bij aan een goede ­gezondheid.

vezels-4-300x191 Welke producten van de ­ambachtelijke bakker ­bevatten vezels?

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal beide types voedings­vezel. Daarom is brood een van de belangrijkste leveranciers van vezels aan ons lichaam. Bruinbrood bevat meer voedingsvezels dan witbrood. Volkorenbrood bevat de meeste ­voedingsvezels. De hoeveelheid ­voedingsvezels in het brood hangt af van het soort meel dat is gebruikt. Brood gemaakt van bloem bevat minder voedingsvezels dan brood gemaakt van (volkoren)meel. Ook de toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het voedingsvezelgehalte. Mueslibrood of krentenbrood bijvoorbeeld leveren door hun rozijnen en noten extra vezels. Ook roggebrood, stokbrood, beschuit, crackers, eierkoeken en ontbijtkoek bevatten vezels.

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal goede voedings­vezels.

Waarom zijn vezels gezond en broodnodig?

Wie iedere dag voldoende vezels binnen krijgt, zorgt voor een ­ge­zonde spijsvertering, een verzadigd ­gevoel en op de langere termijn voor een lager risico op ­bepaalde chronische ziekten.

Gemiddeld voedingsvezel­gehalte per 100 gram brood:

vezels-5-figure_s-590x275

De bovenstaande tabel zijn gemiddelde voedingsvezelsgehaltes per 100 gram brood. Voor specifieke vragen over gehaltes van (andere) broodsoorten, verwijzen wij u door naar uw bakker.

Bekijk alle artikelen van Stichting Ambachtelijke Bakkerij in ons dossier Inspiratie!

Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie

Welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij? Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij is een speciale uitgave van Bakwerk, gemaakt voor kinderen. Het is een vrolijke en extra kleurrijke uitgave, boordevol raadsels, mopjes, puzzels, kleurplaten en natuurlijk allerlei weetjes over de ambachtelijke bakker.

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Broodbakker ambachtelijk met aansturende capaciteiten omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Je gaat aan de slag als allround broodbakker waarbij je naast alle reguliere werkzaamheden ook ondersteunt in het aansturen van de bakkers. Hierbij...