Hoe belangrijk zijn vezels?

vezels-1

vezels-1-300x191 Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zit boordevol vezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Stichting Ambachtelijke Bakkerij legt dit uit.

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Wat zijn voedingsvezels?

Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Voedings­vezels zijn koolhydraten die niet in onze dunne darm worden ­verteerd. We onderscheiden twee verschillende soorten voedings­vezels: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Deze hebben in ons lichaam een verschillende functie.

vezels-2-300x191 Fermenteerbare ­vezels, die door bacteriën in onze darmen worden bewerkt, houden de massa in onze darmen soepel. Zo bevorderen zij de stoelgang. De stoffen die tijdens de fermen­tatie vrijkomen, houden de massa niet alleen soepel maar dienen ook als voedsel voor de ‘goede’ bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën ­zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen en leveren ­zodoende een bijdrage aan een ­goede afweer.

Niet-fermenteerbare vezels hebben een andere functie. Ook zij dragen bij aan een vlotte stoelgang, doordat ze de beweeglijkheid van de darm ­be­vorderen. Niet-fermenteerbare ­vezels vergroten daarnaast het ­volume van de darminhoud en ­zorgen voor een voller gevoel. Bovendien binden ze bepaalde stoffen uit onze voeding aan zich, zoals cholesterol.

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang.

vezels-3-300x191 Wat doen vezels voor mij?

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang. Bovendien hangt het eten van vezels samen met een ­lager risico op hartziekten, ­beroerte­­, darmkanker, borstkanker en ­diabetes type 2. Ook zorgt een ­vezelrijke voeding snel voor een ­verzadigd gevoel. Een plezierige ­bijkomstigheid, wanneer je op je ­gewicht wilt letten.

Waar zitten vezels in?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zijn volkoren producten, peulvruchten, ongeschild fruit en groenten. Al deze voedings­middelen bevatten een mix van ­f­ermenteerbare en niet-fermenteerbare ­vezels. Deze zorgen dus voor uiteenlopende effecten in ons ­lichaam en dragen samen bij aan een goede ­gezondheid.

vezels-4-300x191 Welke producten van de ­ambachtelijke bakker ­bevatten vezels?

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal beide types voedings­vezel. Daarom is brood een van de belangrijkste leveranciers van vezels aan ons lichaam. Bruinbrood bevat meer voedingsvezels dan witbrood. Volkorenbrood bevat de meeste ­voedingsvezels. De hoeveelheid ­voedingsvezels in het brood hangt af van het soort meel dat is gebruikt. Brood gemaakt van bloem bevat minder voedingsvezels dan brood gemaakt van (volkoren)meel. Ook de toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het voedingsvezelgehalte. Mueslibrood of krentenbrood bijvoorbeeld leveren door hun rozijnen en noten extra vezels. Ook roggebrood, stokbrood, beschuit, crackers, eierkoeken en ontbijtkoek bevatten vezels.

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal goede voedings­vezels.

Waarom zijn vezels gezond en broodnodig?

Wie iedere dag voldoende vezels binnen krijgt, zorgt voor een ­ge­zonde spijsvertering, een verzadigd ­gevoel en op de langere termijn voor een lager risico op ­bepaalde chronische ziekten.

Gemiddeld voedingsvezel­gehalte per 100 gram brood:

vezels-5-figure_s-590x275

De bovenstaande tabel zijn gemiddelde voedingsvezelsgehaltes per 100 gram brood. Voor specifieke vragen over gehaltes van (andere) broodsoorten, verwijzen wij u door naar uw bakker.

Bekijk alle artikelen van Stichting Ambachtelijke Bakkerij in ons dossier Inspiratie!

Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij: "Verdeel op social media je week in thema's"

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: "Verdeel op social media je week in thema's"

Social media is een belangrijk middel voor de bakkerij. Het zorgt voor extra zichtbaarheid bij bestaande én potentiële klanten. Plaats daarom regelmatig foto’s, berichten en filmpjes op bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Instagram en laat zien wat je doet. Een tip van Stichting Ambachtelijke Bakkerij. Verdeel je week in thema's.

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Chefs kiezen steeds vaker voor kwalitatief goed brood. Het mandje wit stokbrood met iets te harde kruidenboter is in de meeste restaurants passé en sinds afgelopen jaar kent Nederland zelfs een broodsommelier. Bakery Institute in Zaandam wil brood definitief op de kaart zetten en biedt chefs in de horeca daarom een tweedaagse Masterclass Boulangerie...

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft zeven tips voor social media

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft zeven tips voor social media

Het gebruik van social media is belangrijk. Het zorgt voor extra zichtbaarheid bij bestaande én potentiële klanten. Door middel van foto’s, berichten en filmpjes toon je op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram regelmatig wat je doet en waarom je dat doet. Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft zeven tips.

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...