Hoe belangrijk zijn vezels?

vezels-1

vezels-1-300x191 Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zit boordevol vezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Stichting Ambachtelijke Bakkerij legt dit uit.

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Wat zijn voedingsvezels?

Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Voedings­vezels zijn koolhydraten die niet in onze dunne darm worden ­verteerd. We onderscheiden twee verschillende soorten voedings­vezels: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Deze hebben in ons lichaam een verschillende functie.

vezels-2-300x191 Fermenteerbare ­vezels, die door bacteriën in onze darmen worden bewerkt, houden de massa in onze darmen soepel. Zo bevorderen zij de stoelgang. De stoffen die tijdens de fermen­tatie vrijkomen, houden de massa niet alleen soepel maar dienen ook als voedsel voor de ‘goede’ bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën ­zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen en leveren ­zodoende een bijdrage aan een ­goede afweer.

Niet-fermenteerbare vezels hebben een andere functie. Ook zij dragen bij aan een vlotte stoelgang, doordat ze de beweeglijkheid van de darm ­be­vorderen. Niet-fermenteerbare ­vezels vergroten daarnaast het ­volume van de darminhoud en ­zorgen voor een voller gevoel. Bovendien binden ze bepaalde stoffen uit onze voeding aan zich, zoals cholesterol.

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang.

vezels-3-300x191 Wat doen vezels voor mij?

Voedingsvezels zorgen voor een ­goede darmwerking en een soepele stoelgang. Bovendien hangt het eten van vezels samen met een ­lager risico op hartziekten, ­beroerte­­, darmkanker, borstkanker en ­diabetes type 2. Ook zorgt een ­vezelrijke voeding snel voor een ­verzadigd gevoel. Een plezierige ­bijkomstigheid, wanneer je op je ­gewicht wilt letten.

Waar zitten vezels in?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zijn volkoren producten, peulvruchten, ongeschild fruit en groenten. Al deze voedings­middelen bevatten een mix van ­f­ermenteerbare en niet-fermenteerbare ­vezels. Deze zorgen dus voor uiteenlopende effecten in ons ­lichaam en dragen samen bij aan een goede ­gezondheid.

vezels-4-300x191 Welke producten van de ­ambachtelijke bakker ­bevatten vezels?

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal beide types voedings­vezel. Daarom is brood een van de belangrijkste leveranciers van vezels aan ons lichaam. Bruinbrood bevat meer voedingsvezels dan witbrood. Volkorenbrood bevat de meeste ­voedingsvezels. De hoeveelheid ­voedingsvezels in het brood hangt af van het soort meel dat is gebruikt. Brood gemaakt van bloem bevat minder voedingsvezels dan brood gemaakt van (volkoren)meel. Ook de toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het voedingsvezelgehalte. Mueslibrood of krentenbrood bijvoorbeeld leveren door hun rozijnen en noten extra vezels. Ook roggebrood, stokbrood, beschuit, crackers, eierkoeken en ontbijtkoek bevatten vezels.

Graankorrels van tarwe, rogge, ­haver, gerst of spelt bevatten ­allemaal goede voedings­vezels.

Waarom zijn vezels gezond en broodnodig?

Wie iedere dag voldoende vezels binnen krijgt, zorgt voor een ­ge­zonde spijsvertering, een verzadigd ­gevoel en op de langere termijn voor een lager risico op ­bepaalde chronische ziekten.

Gemiddeld voedingsvezel­gehalte per 100 gram brood:

vezels-5-figure_s-590x275

De bovenstaande tabel zijn gemiddelde voedingsvezelsgehaltes per 100 gram brood. Voor specifieke vragen over gehaltes van (andere) broodsoorten, verwijzen wij u door naar uw bakker.

Bekijk alle artikelen van Stichting Ambachtelijke Bakkerij in ons dossier Inspiratie!

Lees ook
Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Ook voor jou als medewerker in de bakkerij!

Ook voor jou als medewerker in de bakkerij!

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt ambachtelijke bakkers om zichzelf op de kaart te zetten en hun marketingkracht te vergroten. Ook als medewerker van de bakker word je daarbij niet vergeten. Speciaal voor jou is er bijvoorbeeld de app Bakkersbrein. Maar natuurlijk ook het feestelijke evenement Bake Out, een online tool als Embrosa én de geheel...

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.