Koen Verschoor (20) wist al vroeg dat hij een eigen bakkersbedrijf wilde. Inmiddels heeft hij zijn droom verwezenlijkt en runt hij zijn eigen broodservice: Koen’s Brood. Vol enthousiasme rijdt hij rond in een tuktuk, om zijn ambachtelijke desembroden bij mensen thuis te brengen.
Ik wilde al vroeg mijn eigen geld verdienen, maar was nog te jong voor een echt baantje. Toen ben ik op mijn dertiende eieren gaan verkopen. Ik kocht ze in bij de boer om ze vervolgens aan de deur bij mensen door te verkopen. Ondernemen vond ik toen al gaaf. Maar ik wilde ook werkervaring opdoen bij bedrijven. Mijn eerste baantje vond ik bij een bakkerij, als schoonmaker. Ik begon om 06.00 uur ’s ochtends en zag al die mooie verse
broden liggen die de bakkers ‘s nachts hadden gebakken. Ik wilde weleens met eigen ogen zien hoe die gebakken werden. Ik mocht meelopen en na mijn eerste nachtje wist ik: dit wil ik voor de rest van mijn leven doen.”
“Omdat ik eerst officieel bakker wilde worden voor ik een eigen bedrijf zou opzetten, heb ik de bakkersopleiding gedaan. Inmiddels is het zo ver. Sinds dit jaar heb ik mijn eigen broodservice: Koen’s Brood. Ik heb vier verkooppunten in Dordrecht en breng brood bij mensen thuis. Ik verkoop er zo’n vierhonderd per week. Bakkerij De Man, waar ik stage heb gelopen, wilde me graag helpen. Ik mag hun productieruimte huren in de uren dat zij hem niet gebruiken. Mijn broden liggen ook bij hen in de winkel.”
“Het leukste aan ondernemen is dat je alles zelf kunt bepalen. Ik bepaal zelf welk deeg ik maak. Dat is honderd procent desem, met alleen maar biologische ingrediënten en zonder e-nummers of broodverbeteraar. Ik breng de broden met een unieke service thuis, in een tuktuk die ik van mijn spaargeld heb gekocht. Elke euro die ik verdien met Koen’s Brood investeer ik weer terug in mijn bedrijf. Ik wil graag uitbreiden en in de toekomst een eigen winkel, of winkels, beginnen. Ik doe nu nog alles alleen en sta zo’n 70 tot 80 uur in de week in de bakkerij. Ik heb misschien minder tijd voor andere dingen dan leeftijdsgenoten, maar ik doe tenminste wel iets wat ik super leuk vind en waar ik mensen blij mee maak.”
Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe zij naar hun klanten?