‘Het is interessant om te zien waar onze producten vandaan komen’

Foto: Meneba

Dipesh Khoenkhoen (21) studeerde Voeding en Technologie in Schiedam en werkt nu als operator in de Maashaven in Rotterdam. Zijn werkgever: graanverwerkingsbedrijf Meneba. “Het spreekt me aan om te zien waar onze producten vandaan komen en hoe het uiteindelijk in de schappen terechtkomt.”

“In mijn eindexamenjaar liep ik stage bij Meneba bij de Maashaven in Rotterdam, daarna ben ik niet meer weggegaan. Ik ben sinds afgelopen zomer in dienst. Ik heb het hier naar mijn zin, heb leuke collega’s en het is een interessant bedrijf. Het boeiende aan voeding vind ik dat er, voordat producten in de winkel liggen, er al zoveel stappen aan vooraf zijn gegaan. Vaak beseffen klanten dat helemaal niet. Een pak bloem in de winkel lijkt een basisproduct, maar als je ziet wat er hier bij ons bedrijf allemaal nog mee gebeurt, is dat het niet.”

Operator
“Op dit moment ben ik echt nog bezig om het vak te leren. Er zijn verschillende soorten afdelingen - de molen zelf is natuurlijk heel belangrijk – maar ook leer ik bijvoorbeeld meer over de reiniging. Beetje bij beetje krijg ik alles onder de knie. Elke dag is anders: er zijn rustige dagen, maar ook drukke dagen. Er kan bijvoorbeeld een storing optreden als de tarwe te nat of te droog is, het kan een kwaliteitsissue zijn en dan zijn er nog vele andere aspecten die een rol kunnen spelen. Dat moeten we dan oplossen. Ik werk hier in ploegendiensten: twee ochtenddiensten, twee middagdiensten, twee nachten en daarna ben ik vier dagen vrij. Soms moet ik vroeg op, maar dat ben ik door mijn stage wel gewend.”

Toekomst
“De toekomst van het vakgebied begint volgens mij al bij de boeren. Wij krijgen de tarwe van de boeren, dus als het daar slecht gaat, zien wij dat ook terug. Het kan ook zijn dat de kostprijs in de winkel uiteindelijk hoger wordt als blijkt dat er minder boeren komen, maar dat heeft geen invloed op mijn werkzaamheden. Wel denk ik dat het werk hier verder wordt geautomatiseerd. Sommige mensen zeggen dat we geluk hebben, als je naar vroeger kijkt. Toen moest alles hier nog met de hand. Ik hoop dat het proces nog makkelijker wordt, maar ook dat we altijd bepaalde handelingen moeten blijven verrichten. Ik wil niet acht uur lang achter de computer zitten.”

Dossiers
Lees ook
Oude graanmolen als meetingpoint

Oude graanmolen als meetingpoint

Mevrouw de Molenaar is de alias van Christa Bruggenkamp. Een 30-jarige gedreven ondernemer die een oud ambacht nieuw leven inblaast. Samen met Jippe Braaksma maakt ze elk weekend ambachtelijke producten van eigen, steengemalen graan. Mevrouw de Molenaar valt in de smaak bij een groeiend publiek dat snakt naar regionale producten. “Dit is geen marketing,...

Dagelijkse ronde door de meelproductie

Dagelijkse ronde door de meelproductie

Dennis van Schaijk is plantmanager bij meelfabriek Meneba, sinds enkele jaren onderdeel van Dossche Mills in Rotterdam. “Ik kan echt meebouwen aan de ontwikkeling van deze organisatie. Dat maakt me tot een gelukkig mens.”

Vijf vragen aan de Waddenmolen

Vijf vragen aan de Waddenmolen

Nederlandse tarwe is in opkomst. Meelproducent de Waddenmolen bevindt zich midden in een groot tarwegebied en directeur Frank Vogelzang ziet dat de boeren betere rassen inzaaien. “Er is een groeiende vraag naar regionale tarwe en duurzame productie.”