‘Het is belangrijk dat je consistent bent’

25 januari 2023 Sanne Wolters Serge Technau

Carlo Lennarts (23) werkt sinds maart bij Smullies in Maastricht als chef-patissier. Hij vindt het heerlijk om met kleine kunstwerken bezig te zijn en hoopt ooit het niveau te halen van de allerbesten. Dat lukt alleen door continu te blijven leren.

Toen ik aan de bakkersopleiding begon, wist ik al snel dat ik de patisserie in wilde. Daar ontdekte ik de chocolaterie en confiserie, de kleine zoetigheden. Mijn passie voor het vak werd steeds groter. Ik heb voor een aantal topbedrijven in de patisserie mogen werken, waar ik veel geleerd heb. Ook heb ik al aan verschillende wedstrijden meegedaan. In 2020 won ik de derde prijs tijdens de ‘Beste bonbon van Nederland’. Vorig jaar deed ik mee aan de Dutch Pastry Awards. Ik
belandde helaas niet in de top drie, maar werd wel publiekswinnaar. Daardoor ben ik aan deze baan bij Smullies gekomen.
Het leukste aan dit werk vind ik het bedenken van unieke combinaties van smaken en structuren. Dat is vooral leuk als je de seizoenen volgt, elke keer moet je weer creatief zijn. Zo heb ik voor deze herfst een ‘hazelnootje’ bedacht van dulce de leche met hazelnootpraliné en hazelnootcrème. Het is in de patisserie erg belangrijk dat je consistent bent. Ondertussen moet je jezelf blijven verbreden en nieuwe technieken leren. Dat betekent elke dag trainen en dat doe ik graag.

Er zijn veel goede Nederlandse en natuurlijk Franse patissiers die ik bewonder, zoals Cedric Grolet. Iedereen ziet hem als voorbeeld en hij is ook erg populair op sociale media. Ik probeer ook regelmatig wat op sociale media te zetten omdat het mensen inspireert, maar ik vind het soms best lastig om dat te combineren met zo’n drukke baan als deze. Binnenkort komt het feestseizoen eraan. We zijn nu bezig met het kerstassortiment. Het wordt onze eerste kerst met Smullies, hopelijk gaat het goed lopen. We steken veel moeite en tijd in onze kleine kunstwerken, dan is het leuk als mensen dat kunnen waarderen.”

Altijd op de hoogte blijven?