Nederland demonstreert hoog niveau ijsmaken op Gelato Festival Challenge Nederland
IJs vormt een groeiend aandeel van de Bakkersvak. Het Gelato Festival Challenge Nederland voegt daar een extra dimensie aan toe. Iedereen genoot van de prachtige ijscreaties. Nederland kreeg 27 winnaars, met als nummer 1 Kees Baars, gevolgd door Ilse Kennis en Erik Kuiper. Nummer een van de jongere deelnemers jaar werd Matthijs Bollen.
Tekst en beeld: Xandra Veltman journalistieke producties ®
Het aantal deelnemers aan de Gelato Festival Challenge in Nederland is dit jaar gegroeid naar 27, iets waar Jim Smets, eigenaar Carpigiani Benelux, blij van wordt als hij op maandagmorgen de eerste ijsbereiders aan het werk ziet. “Door de wedstrijd ook in Nederland te houden hopen we steeds meer inschrijvingen te krijgen. Het niveau van iedereen is heel hoog! Vorig jaar werd Arjan Nijenhuis kampioen en won Erik Kuiper zelfs de Europese beker. Arjan doet aan veel wedstrijden mee, dat merk je. Ilse Kennis gaat het ook goed doen; zij leert van haar vader, Hans Kennis, die ook lesgeeft op onze university. De winnaar hoeft overigens niet altijd de beste commerciële ijsverkoper te zijn. Er is verschil tussen goed verkopend ijs en ijs waarmee je wint. Voor de wedstrijd neem je ingrediënten die niet altijd even geschikt zijn voor de portemonnee of de smaak van de dagelijkse consument. Zie de winnaar van België met gorgonzola ijs met vijgen.”
Oplopende spanning
Carpigiani heeft de wedstrijden in het leven geroepen om de smaak van ijs naar een hoger niveau tillen. Hoe beter ijs, hoe aantrekkelijker. De cultuur van ijsbereiding staat in Nederland op een hoog peil, vindt Jim Smets. “Wellicht dankzij de school in Wageningen. Opleiding is belangrijk, daarom zijn we daarmee in Italië gestart en brengen het nu naar de Benelux.”
Vanaf 16.00 uur wordt het steeds drukker in de ‘IJsafdeling van Bakkersvak. Nog even, en dan worden de prijswinnaars van de Gelato Festival Challenge Nederland bekend gemaakt. De jury legt de laatste hand aan de aantekeningen en de vijf heren lopen nog eens keurend langs de vitrines waarin de creaties van de deelnemers staan uitgestald. Als zij klaar zijn, mag het publiek proeven. De spanning loopt op.
Tips van de jury
De jury bestaat uit vijf leden – culinaire meesters – waaronder erkende gediplomeerde ijsbereiders zoals Jacques Vos. Hij vertelt nogmaals dat de hele jury enthousiast is over het hoge peil. Volgens jurylid Jan Boeren heeft de jury, onafhankelijk van elkaar, ongeveer gelijke keuzes gemaakt en was daarmee het jureren niet zo moeilijk. “We hebben genoten. Nog een tip:.blijf opletten op een goede smaakbalans, zorg dat er niet een ingrediënt de boventoon voert. Marcel Moerbeek adviseerde om te kiezen voor ‘triggerende’ namen. “Volg de bierbrouwers en ginmakers met hun inspirerende productnamen. Een ‘boerendans’ roept meer nieuwsgierigheid op dan een lijst met ingrediënten.”
Prijsuitreiking
Alle 27 deelnemers krijgen een certificaat: ze hebben zich bewezen als beste ijsmakers van Nederland. Dan volgt de eerste prijs voor de jonge ijsmakers onder de 30 jaar. Die gaat naar Matthijs Bollen van IJs van Matthijs. Hij maakte yoghurtijs van bloedappelsien, cheesecake en een crumble van bastognekruimels, witte chocolade en gedroogde frambozen en doet in 2019 mee aan het EK voor jongeren. De derde prijs ging naar de Europees kampioen van 2017: Erik Kuiper van De IJskuip met ‘Boerendans met custard van advocaat en chocolade’. De tweede prijs was voor Ilse Kennis van IJssalon De Smaak met ‘Lemon Crunchy Almond’. En… de eerste prijs, de grootste beker, was voor Kees Baars van IJssalon IJsie Prima, ‘Spiced Coffee met Kardemom’. Ilse en Kees gaan naar het EK in 2020. Vakblad IJs! blijft ze volgen!