‘In een goede croissant kun je de laagjes tellen’

WEB_Bakkers in bedrijf FrieslandCampina_Croissant_2

WEB_Dré-Everstein-267x300 Onderscheidend assortiment met Debic Banketbakkersboters

Het is Dré Eversteijn, sinds eind vorig jaar patisserie-adviseur bij FrieslandCampina, een doorn in het oog: ambachtelijke bakkers die dezelfde croissants inkopen als de supermarkt. “De strijd om de laagste prijs ga je niet winnen. Profileer jezelf liever als versspecialist! Maak je eigen getoerd gerezen deeg en zorg voor croissants met een verrassende smaak. Van hetzelfde basisdeeg bak je nog veel meer lekkere producten. Dáármee maak je het onderscheid.”

Vier croissants voor een euro die samen in een klein zakje moeten passen: het is niets voor Dré Eversteijn. “Een croissant moet lekker bladeren en flink groot zijn. Juist wanneer het deeg goed gerezen is, kun je de laagjes bijna tellen. Zó hoort een croissant eruit te zien.” En niet alleen qua uitstraling valt er volgens hem veel te winnen wanneer je als ambachtelijke bakker zelf je croissants maakt. “Ook op het gebied van smaak voeg je als versspecialist natuurlijk heel veel toe! Je kunt net even je eigen draai aan het deeg geven en zelfs onderscheidende ingrediënten toevoegen, zoals kaneel, kokos of pesto.”

Niet moeilijk

Zelf getoerd gerezen deeg maken, is volgens Dré niet moeilijk. “Het is een kwestie van gewoon een keertje uitproberen. Voor ieder kunstje geldt: wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, lukt het best.” Als adviseur heeft hij wel een paar handige tips. “Gebruik altijd een goede boter voor getoerd gerezen producten. Met Debic Croissantboter kan iedere bakker van honderd procent natuurlijke ingrediënten een prachtig getoerd gerezen deeg maken. De boter wordt in plakken aangeleverd, zodat je er goed mee kunt toeren. Hiermee creëer je prachtige laagjes in je deeg. De plasticiteit is hoog en deeg en boter versmelten niet met elkaar.”

Daarnaast adviseert hij om het gronddeeg koud te verwerken. “Het zorgt voor een mooie verwerking van zowel boter als deeg. Zet daarna de temperatuur van de rijskast niet te hoog, zodat de boter niet bij voorbaat door het deeg smelt. Dit hoort pas in de oven te gebeuren.” Dré adviseert bovendien om minimaal twee afbaktijden per dag te hanteren. “Bak niet al in de ochtend alles af, maar bewaar een charge voor in de middag. Het zorgt voor heerlijke geuren in de bakkerij en natuurlijk voor nóg versere producten. Presenteer ze op een aantrekkelijke plek in de winkel: een verse croissant is bij uitstek een impulsaankoop.”

WEB_Bakkers-in-bedrijf-FrieslandCampina_Croissant-300x300 Met één deeg alle kanten uit

Van getoerd gerezen deeg kunnen veel meer producten dan alleen naturel croissants worden gemaakt. “Denk ook aan kaasstengels, kaneelrolletjes of chocoladebroodjes”, tipt Dré. “Met één basisdeeg kun je alle kanten uit en diverse soorten getoerd gerezen producten maken. Je kunt snacks met een hartige of een zoete inhoud vullen of van het deeg bijvoorbeeld kaaslolly’s van maken. Wanneer je het basisdeeg gebruikt voor meerdere producten, valt er ook prijstechnisch meer te winnen.

Zorg dat je als ambachtelijke vakman je prijs rechtvaardigt. Voeg verrassende smaakjes toe en speel met de bewerking; dan heb je in mum van tijd een onderscheidend assortiment.”

Download de brochure op Debic.com.

Lees ook
Euroskills 2020 verschuift naar 2021

Euroskills 2020 verschuift naar 2021

Vanwege het coronavirus verschuift EuroSkills naar januari 2021. Tijdens deze wedstrijden voor mbo-vaktalenten strijden deelnemers uit Europese landen om de titel Beste vakman of vakvrouw van Europa. Tim Bienefelt neemt deel aan deze wedstrijd op het onderdeel Boulangerie.

NVB, NBOV, FNV en CNV Vakmensen zijn trots op bakkersbedrijven

NVB, NBOV, FNV en CNV Vakmensen zijn trots op bakkersbedrijven

De werkgeversorganisaties NVB en NBOV en de werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen zijn trots op alle 2.000 werkgevers en 50.000 medewerkers. "Zij zetten werkelijk alles op alles zetten om de bakkersbedrijven in deze uitzonderlijke tijd door de coronacrisis te loodsen om de 17,4 miljoen Nederlanders van brood en banket te voorzien!"

Alea Publishers steunt bakkers met oproep koop lokaal

Alea Publishers steunt bakkers met oproep koop lokaal

Het zijn zware tijden voor mensen met een winkel in food&drinks, ook voor bakkers. Waar supermarkten leeggekocht worden op het gebied van wc-papier en lang houdbare producten, mist de foodretail omzet doordat onder meer feestjes en verjaardagen niet doorgaan, catering wordt afgezegd, leveringen aan de horeca zijn stopgezet en bedrijfslunches niet meer...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...