‘In een goede croissant kun je de laagjes tellen’

WEB_Bakkers in bedrijf FrieslandCampina_Croissant_2

WEB_Dré-Everstein-267x300 Onderscheidend assortiment met Debic Banketbakkersboters

Het is Dré Eversteijn, sinds eind vorig jaar patisserie-adviseur bij FrieslandCampina, een doorn in het oog: ambachtelijke bakkers die dezelfde croissants inkopen als de supermarkt. “De strijd om de laagste prijs ga je niet winnen. Profileer jezelf liever als versspecialist! Maak je eigen getoerd gerezen deeg en zorg voor croissants met een verrassende smaak. Van hetzelfde basisdeeg bak je nog veel meer lekkere producten. Dáármee maak je het onderscheid.”

Vier croissants voor een euro die samen in een klein zakje moeten passen: het is niets voor Dré Eversteijn. “Een croissant moet lekker bladeren en flink groot zijn. Juist wanneer het deeg goed gerezen is, kun je de laagjes bijna tellen. Zó hoort een croissant eruit te zien.” En niet alleen qua uitstraling valt er volgens hem veel te winnen wanneer je als ambachtelijke bakker zelf je croissants maakt. “Ook op het gebied van smaak voeg je als versspecialist natuurlijk heel veel toe! Je kunt net even je eigen draai aan het deeg geven en zelfs onderscheidende ingrediënten toevoegen, zoals kaneel, kokos of pesto.”

Niet moeilijk

Zelf getoerd gerezen deeg maken, is volgens Dré niet moeilijk. “Het is een kwestie van gewoon een keertje uitproberen. Voor ieder kunstje geldt: wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, lukt het best.” Als adviseur heeft hij wel een paar handige tips. “Gebruik altijd een goede boter voor getoerd gerezen producten. Met Debic Croissantboter kan iedere bakker van honderd procent natuurlijke ingrediënten een prachtig getoerd gerezen deeg maken. De boter wordt in plakken aangeleverd, zodat je er goed mee kunt toeren. Hiermee creëer je prachtige laagjes in je deeg. De plasticiteit is hoog en deeg en boter versmelten niet met elkaar.”

Daarnaast adviseert hij om het gronddeeg koud te verwerken. “Het zorgt voor een mooie verwerking van zowel boter als deeg. Zet daarna de temperatuur van de rijskast niet te hoog, zodat de boter niet bij voorbaat door het deeg smelt. Dit hoort pas in de oven te gebeuren.” Dré adviseert bovendien om minimaal twee afbaktijden per dag te hanteren. “Bak niet al in de ochtend alles af, maar bewaar een charge voor in de middag. Het zorgt voor heerlijke geuren in de bakkerij en natuurlijk voor nóg versere producten. Presenteer ze op een aantrekkelijke plek in de winkel: een verse croissant is bij uitstek een impulsaankoop.”

WEB_Bakkers-in-bedrijf-FrieslandCampina_Croissant-300x300 Met één deeg alle kanten uit

Van getoerd gerezen deeg kunnen veel meer producten dan alleen naturel croissants worden gemaakt. “Denk ook aan kaasstengels, kaneelrolletjes of chocoladebroodjes”, tipt Dré. “Met één basisdeeg kun je alle kanten uit en diverse soorten getoerd gerezen producten maken. Je kunt snacks met een hartige of een zoete inhoud vullen of van het deeg bijvoorbeeld kaaslolly’s van maken. Wanneer je het basisdeeg gebruikt voor meerdere producten, valt er ook prijstechnisch meer te winnen.

Zorg dat je als ambachtelijke vakman je prijs rechtvaardigt. Voeg verrassende smaakjes toe en speel met de bewerking; dan heb je in mum van tijd een onderscheidend assortiment.”

Download de brochure op Debic.com.

Lees ook
Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Veel bakkers kampen met een tekort aan kwalitatief goed personeel. Daarnaast kampt de branche ook met een gebrek aan kandidaten voor de opvolging. Daarom organiseert het Genootschap voor de Bakkerij op 12 september voor leden en niet-leden het congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'.

südback 2019: lekkere geuren alom

südback 2019: lekkere geuren alom

In de hallen verspreiden zich lekkere geuren, smaak, kwaliteit en ambacht gaan hand in hand met genot, technische innovaties en actuele trends: de südback die van 21 tot 24 september 2019 wordt gehouden, staat vast genoteerd op de kalenders van het bakkersgilde. Dan wordt de beurs in Stuttgart weer het brancheverzamelpunt van het bakkers- en banketbakkersambacht....

Inschrijven voor achtste editie Tour de Bakker

Inschrijven voor achtste editie Tour de Bakker

Netwerken op een ontspannen manier in de bakkerijbranche. Dat kan tijdens Tour de Bakker op dinsdag 10 september. Een middag fietsen of wandelen met vakgenoten door de Loonse en Drunense duinen; bijpraten, ervaringen uitwisselen en het laatste nieuws delen.

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...