Geen poespas voor Bakkerij Merks

17 december 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Lambèr en Anja Merks in de vernieuwde winkel (foto: Koos Groenewold).

Eenvoudig en praktisch, zo zag Lambèr Merks het nieuwe winkelinterieur van Bakkerij Merks voor zich. Door de coronacrisis werd de verbouwing uitgesteld. De Boekelse bakker greep dit aan als kans om het anders te doen. “Ik ging op zoek naar zoveel mogelijk lokale ondernemers die konden helpen bij de verbouwing.”

Bakkerij Merks uit Boekel zou op 1 april 2020 haar 25-jarige bestaan vieren. Bakker Lambèr Merks en zijn vrouw Anja hadden zich voorgenomen om het jubileum te markeren met de verbouwing van de winkel, die op een hoek ligt in het centrum van het dorp. Het winkelinterieur zat er al in toen hij het bedrijf overnam. Lambèr: “Het oude interieur was echt versleten en aan vervanging toe. Bovendien denk ik aan de toekomst. Over een paar jaar wil ik met pensioen, dus op een gegeven moment ga ik op zoek naar een overnamekandidaat.” De bakkerij, die achter de winkel ligt, heeft Lambèr al die jaren up-to-date gehouden, nu was het tijd voor de winkel.

Maar de sfeer in het Brabantse Boekel was alles behalve feestelijk. Corona sloeg in deze omgeving het eerst toe, er waren veel sterfgevallen. De bakker stelde de verbouwing dan ook uit. Tijdens de eerste lockdown bekeek hij de offerte van het Noord-Hollandse interieurbedrijf nog eens goed. Dit bedrijf zou alles verzorgen, van de vloer tot aan het plafond. “Als kleine ondernemer moet ik op de kleintjes letten. Ik vroeg me af of ik geen voordeel kon halen uit het uitstel. Was de prijs van sommige diensten niet wat aan de hoge kant? En kon ik bepaalde zaken niet beter in de buurt laten maken?’ Merks besloot de tijd nuttig te besteden en ging eens in zijn eigen dorp rondkijken. Hij vroeg wat offertes op en zag dat het inderdaad geen gek idee was om bepaalde diensten in de buurt te beleggen.

Lokale ondernemers

Bakkerij Merks_foto Koos Groenewold_2

Foto: Koos Groenewold

“Alles wat ik in Boekel kan laten maken, laat ik hier maken”, besloot de bakker. Dat komt de lokale ondernemers – vaak ook klanten van de bakker – ten goede. Op sociale media plaatste hij een berichtje: Wie kan me helpen met de verbouwing? Hij kreeg een hoop reacties van dorpsgenoten die zijn initiatief ondersteunden. En er bleek in Boekel heel wat mogelijk. Lambèr belde het interieurbedrijf om zijn nieuwe aanpak te bespreken. Hij stelde voor om zoveel mogelijk lokaal te doen, en alleen een paar zaken en de finishing touch af te nemen bij het bedrijf. “Als jullie de afwerking niet willen doen, even goede vrienden”, schreef hij, maar het bedrijf ging akkoord.

“Gelukkig is een bakker een essentieel bedrijf en zijn we al die tijd gewoon open geweest. De horeca was dicht, waardoor we geen brood meer konden leveren aan hotels, cafés en restaurants, maar dat is maar een klein deel van onze omzet”, vertelt de bakker. De voorbereidingen van de verbouwing konden langzaamaan starten.

‘Wat in Amsterdam hip is, past hier niet. Ik wilde het niet te moeilijk: eenvoudig, maar toch modern’

“De vloer was gewoon in mijn eigen dorp te vinden”, vertelt de bakker. Die is gelegd door een lokaal interieurbedrijf. Op de achterwanden zit plakfolie met baksteenmotief, zodat de muur van steen lijkt. Een timmerman uit het dorp heeft die aangebracht. De motor voor de gebakskoeling komt ook uit het dorp. Een lokale koelmonteur heeft hem geïnstalleerd. Wel zo handig als er een storing is. “In no time staat hij op de stoep, terwijl iemand uit Noord-Holland wel even onderweg is.” Ook een elektricien was in de buurt te vinden.

Het beeldscherm waarop de aanbiedingen en acties verschijnen, werd eveneens in Boekel aangeschaft. Aan de andere muur, die wit is, hangen drie foto’s. Op de middelste foto is een Boekelse boer te zien, die graan aan het oogsten is. “De wat oudere klanten kennen hem, of herkennen op zijn minst dit tafereel, vlak voor het oogstfeest.”

Hout en metaal

Arbeidsintensief waren de stellingkasten, waarop het brood ligt uitgestald. Al het metaalwerk van de kasten is gemaakt in Boekel. Vervolgens werd het geraamte naar Hoofddorp vervoerd voor de afwerking met houten planken. “Ik wilde een uitstraling die bij het dorp past”, licht Lambèr toe. Op internet bekeek hij winkels van collega’s om inspiratie op te doen. “Wat in Amsterdam hip is, past hier niet. Ik wilde het niet te moeilijk: eenvoudig, maar toch modern. Eenvoud siert de mens.” Daarom koos hij voor een combinatie van hout en metaal.

‘Mooier dan gedroomd’

Bakkerij Merks_foto Koos Groenewold_3

Op de middelste foto aan de muur is een Boekelse Boer te zien tijdens de graanoogst. “De wat oudere klanten kennen hem.” (foto: Koos Groenewold)

Anderhalf jaar later dan gepland is de verbouwing een feit. Tijdens de feestelijke openingsdag gingen er wel 400 volle broodtassen met lekkers over de toonbank. Wat vindt hij van het resultaat? “Mooier dan gedroomd”, zegt Lambèr tevreden. “Ik ben blij dat we het interieur hebben verbouwd. Vooral als ik tegen de avondschemering vanaf de straat naar binnen kijk gloei ik van trots.” Ook van klanten krijgt hij veel complimenten. De deur zwaait automatisch open. Alleen dat al vinden ze leuk.

De presentatie in de grote vitrine is eveneens mooier. Eerst stonden de gebakjes in een vitrine van gebogen glas, net als bij de slager. Nu heeft die een hoekige vorm. Verder heeft de toonbank twee hoeken gekregen om de lange lijnen iets te breken. Op ooghoogte ligt allerlei lekkers: speculaas, peperkoek en Boekelse Broeders, een lokale specialiteit met rozijnen en poedersuiker. Taartjes staan uitgestald op zwarte bakplaten. Lambèr: “Het ziet er tien keer mooier uit.” Het zelfbedieningsconcept is volgens Lambèr op zijn retour. “Een bakker is toch een servicewinkel. Je wilt aan klanten vragen of ze een brood gesneden willen hebben. En een praatje maken is belangrijk in een dorp. Iedereen kent elkaar hier.”

‘Met een donker plafond kun je spelen met ledverlichting en zo een aangename sfeer creëren’

Apetrots

De meeste complimenten krijgt Lambèr over het plafond, dat niet wit is, zoals gebruikelijk, maar zwart. “Zelf had ik nooit aan een donker plafond gedacht. Dat was een tip van het interieurbedrijf. Als je een donker plafond neemt, kun je spelen met ledverlichting en zo een aangename sfeer creëren.” Op zondag, als de winkel gesloten is, zet Lambèr de lege bakplaten terug in de vitrine. “Dan geniet ik zo van mijn nieuwe winkelinterieur. Ik ben apetrots.”

Altijd op de hoogte blijven?