Een ‘gebakkie’ zonder ‘zakkie’!

Cees Bakker RSS_1

Cees-Bakker-RSS_1-300x224 Zaterdagochtend na een fietstocht kom ik aan bij een prachtige bakkerij in Elspeet. Bij een bak koffie met ‘gebakkie’ kijk ik m’n ogen uit naar de mooie producten die er in de winkel gepresenteerd staan. Het vakmanschap en enthousiasme straalt eraf. Een sympathieke en gastvrije winkeldame vertelt uit zichzelf over de producten en ook mijn vragen kan ze moeiteloos beantwoorden. En het werkt, want ik koop meer dan er in m’n fietstas past.

Gelukkig hoef je er niet voor naar Elspeet, er zijn meer bedrijven waar ze hebben begrepen hoe het bakkersvak er vandaag de dag uit hoort te zien. Als docent vind ik het waanzinnig dat onze  nieuwe generatie studenten hun stage er kan volgen. De blik op de praktijk en juiste begeleiding is immers essentieel om hen te laten slagen. De vraag naar gemotiveerde vakmensen groeit, vooral naar mensen die de technieken vanaf de basis beheersen en kennis hebben van enkelvoudige grondstoffen. Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier een klas eerstejaars studenten mogen  begeleiden. Zij krijgen steeds meer lol in het vak als ze echte vaktechnische tradities leren. Ze ontdekken dat bakker zijn écht een vak is. En het loont: blije gezichten als ze van stage komen en stoere verhalen over wat ze mochten doen. Horen jullie hier ook het enthousiasme van de winkeldame in Elspeet?

In onze branche is het soms nog de gewoonte om op elkaar te wachten. Laten we niet wachten totdat het curriculum alleen pure grondstoffen voorschrijft óf totdat alle bakkerijen ‘terug naar de basis’ werken. De consument wacht niet! Laten we nu al beginnen met investeren in de vakkennis van onze nieuwe generatie. Hoe? Door als docenten eigen initiatief te nemen in je lessen én door als stagebedrijf een plek te zijn waar experimenteren mogelijk is en waar men ook de basiskennis beheerst. Dit is het recept voor de bakkers van de toekomst. Zij gaan immers niet vier jaar  studeren om een ‘zakkie’ mix met water te mengen!

Cees Bakker

Docent Albeda College

Lees ook
Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Verpakkingsmateriaal: moet u de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen betalen?

Gebruikt u per jaar meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal? Dan moet u voor 1 april aangifte doen voor de bijdrage Afvalfonds Verpakkingen. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die u gebruikt. Niet al het materiaal dat u gebruikt, telt echter mee in de berekening.

Drie dagen ijs-spiratie

Drie dagen ijs-spiratie

De ijssector blijft groeien. Misschien iets minder dan voorheen, maar desondanks groei. Steeds meer bedrijven binnen het bakkersambacht richten zich ook op ijs. Een podium voor ijsspecialisten mocht daarom op Bakkersvak niet ontbreken. Met drie dagen vol wedstrijden inspireerde de ijsbranche alle bezoekers.

Dit was Bakkersvak én IJs-Vak 2020

Dit was Bakkersvak én IJs-Vak 2020

Op 1, 2 en 3 maart 2020 vond de negende editie van de meest toonaangevende vakbeurs voor de Nederlandse bakkerij- en ijssector plaats: vakbeurs Bakkersvak. Net als in 2019 hadden vakprofessionals drie dagen de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Deze editie was de eerste officiële samensmelting tussen Bakkersvak en IJs-Vak als eigen titels.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...