Fransen willen stokbrood op lijst cultureel erfgoed

29 maart 2021 Redactie Food
Foto: Oscar van der Wijk

De Fransen willen hun baguette op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Roselyne Bachelot, de Franse minister van cultuur, heeft hiervoor een verzoek ingediend. In de herfst van 2022 besluit Unesco of het traditionele Franse stokbrood op deze lijst komt te staan. 

De afgelopen vijftig jaar nam het aantal ambachtelijke bakkers in Frankrijk sterk af. In 1970 waren dit er 55.000 en had ieder dorp een eigen bakker. Vandaag de dag zijn er nog 35.000 over en zijn er vooral minder bakkers in de landelijke gebieden. 

Baguette

De geschiedenis van het Franse stokbrood is terug te voeren tot de 17e eeuw. Maar de officiële naam, baguette, is er sinds 1920. Toen kwam er een wet waarin werd bepaald dat een baguette minimaal 80 gram moet wegen en maximaal 40 centimeter lang mag zijn. Een baguette wordt gemaakt van meel, water, zout en gist of desem.

Lijst immaterieel cultureel erfgoed

Unesco omschrijft op de website immaterieel erfgoed als ‘levend erfgoed’. "Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed." Op deze lijst staan bijvoorbeeld de Napolitaanse pizza en de Belgische biercultuur. 

 

Altijd op de hoogte blijven?