Finaleplaats Tritordeum in de Nutrition Greenhouse contest

Bakkers in bedrijf_Tritordeum

De Spaanse start-up Agrasys is een van de tien finalisten in de Nutrition Greenhouse contest van PepsiCo. Agrysys dankt de finaleplaats aan de introductie van de nieuwe graansoort Tritordeum.

Nutrition Greenhouse contest

In de Nutrition Greenhouse contest daagt PepsiCo start-ups uit om zich te ontwikkelen tot een volwaardig en duurzaam bedrijf. Hiervoor stelt PepsiCo €20.000, haar netwerk, coach en e-learning concept ter beschikking. De start-up die de €20.000 het beste omzet in schaalbare groei met een duurzaam karakter wint €100.000.

Tritordeum

Tritordeum is een natuurlijke kruising tussen durum en wilde Chileense gerst. Deze kruising vond in de jaren 70 plaatsgevonden in Cordoba. Het gewas is geschikt voor het droge en warme klimaat in Spanje en groeit goed op arme bodems. Hierdoor kunnen boeren in die regio hun bestaansrecht behouden door het veranderende klimaat. Onlangs won Tritordeum de Sustainable Food Award. In 2013 brachten de ontwikkelaars Tritordeum op de Europese markt gebracht. Momenteel wordt Tritordeum vooral geteeld in de Mediterrane Landen Spanje, Italië en Frankrijk, maar de teelt is zich ook naar andere droge gedeeltes zoals Australië aan het uitbreiden.

De smaak en kleur verschilt van tarwe. Tritordeum bevat 40 procent minder gluten (gliadine) en is daardoor beter verteerbaar. Het graan bevat ook meer eiwit, vezels, anti-oxidanten en meer onverzadigde vetzuren dan tarwe. In de Bisschopsmolen van Frank van Eerd wordt er brood van gebakken. Dit brood heeft een lichtzoete smaak en een korte bite. Door het hoge aandeel luteïne krijgt dit brood een goudgele kleur. De wielrenners van LottoNL-Jumbo en Team Sunweb ontbijten ermee tijdens onder andere de Tour de France.

Finalisten Nutrition Greenhouse contest

Naast Tritordeum zijn er nog negen andere finalisten. Dit zijn:

  • A1C Foods (Israel) – Dit bedrijf produceert voedingsproducten, zoals chocolade en ijs, weinig koolhydraten. Hiervoor wordt een formule gebruikt die in ontworpen om de glycemische index te verlagen zonder kunstmatige zoetstoffen te gebruiken. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
  • Gryö (Frankrijk) – Producent van organische snacks gemaakt van alternatieve proteïne zoals algen en plantaardige eiwitten.
  • Le Petit Béret (Frankrijk) – Producent van niet-alcoholische wijn zonder Non-alcoholic wine produced without fermentatie, conseerveermiddelen of sulfiet.
  • Nibble Protein (Verenigd Koninkrijk) – Dit bedrijf maakt snacks met een hoog eiwitgehalte, zonder gluten en zuivel. De 'bites' zijn geschikt voor veganisten en diabetici.
  • Revolicious (Verenigd Koninkrijk) – Kant-en-klare zuivel- en glutenvrije smoothies. De smoothies zijn 100 procent natuurlijk op basis van kokosmelk, banaan en lijnzaad.
  • Rokit Pods (Verenigd Koninkrijk) – Organische koffie en theecapsules geschikt voor veganisten. De capsules passen in de Nespresso machines.
  • The Sprouted Grain Company (Israel) – Producent van makkelijk te verwerken volle granen, peulvruchten, meel, noten en zaden, met een lange houdbaarheid.
  • Welldrinks (Bulgarije) – Producent van Qwell, een nieuwe drank gemaakt door gehydrolyseerd collageen te combineren met vitamines en mineralen voor een gezondere hydratatie.
  • Yofix (Israel) – Clean-label veganistische en soja-vrije gefermenteerde zuivelalternatieven.
Lees ook
Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Tien jaar zoutreductie

Tien jaar zoutreductie

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...