Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en banket in omloop. Stichting Ambachtelijke Bakkerij presenteert feiten én fabels om onwetendheid bij consumenten en winkelmedewerkers weg te nemen. Deel ze in de winkel, via social media of uw eigen website!
Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij
Roomboter is gezonder dan margarine
Veel mensen kiezen weer voor echte boter. Een verstandige keuze? Ja. Want hoewel wij in de afgelopen decennia vet massaal in de ban hebben gedaan, concluderen wetenschappers nu dat vet helemaal niet slecht hoeft te zijn. Sterker nog: er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken bekend waaruit blijkt dat mensen die roomboter eten veel minder hartaanvallen krijgen. De verzadigde vetten die in boter zitten, zijn licht verteerbare vetten die ons lichaam nodig heeft om beter te kunnen functioneren. De vetzuren worden direct opgenomen door ons lichaam en hoeven niet eerst via het lymfestelsel. Dat maakt dat roomboter licht verteerbaar is en niet kan achterblijven in onze bloedvaten. Bovendien is roomboter weliswaar vetter, maar nauwelijks calorierijker dan margarine of halvarine. Voor een dieet hoeft het dus niet uit te maken.
Meergranenbrood is gezonder dan volkorenbrood
Meergranenbrood kán gezonder zijn dan volkoren, maar is dat niet per definitie. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de gebruikte ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel, waarin de gehele graankorrel is vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem of meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kán als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het ten minste evenveel voedingstoffen als volkorenbrood. Wanneer er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, zijn gemaakt. In dat geval bevat het brood minder voedingsstoffen dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood.
E-nummers zijn slecht voor je gezondheid
E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. We noemen deze stoffen ook wel additieven. Het kan gaan om kleur, geur, smaak, structuur of houdbaarheid. E-nummers kunnen zowel synthetische als natuurlijke stoffen uit planten of dieren zijn. Zo is E300 vitamine C en E330 citroenzuur. Van ieder E-nummer dat in Nederland in voeding wordt gebruikt, is nauwkeurig en wettelijk vastgelegd waarin het mag worden toegepast en in welke mate. Ze zijn dus gegarandeerd veilig. Bovendien hebben E-nummers wel degelijk nut. Deze stoffen achterwege laten, kan zelfs afbreuk doen aan de productkwaliteit of -veiligheid.
Slagroom hoor je langzaam op te kloppen
Het op de juiste wijze opkloppen van slagroom vraagt om de nodige aandacht. Zo hoort de te gebruiken slagroom minimaal 24 uur voor het opkloppen in een koude koelkast te worden teruggekoeld naar circa vier tot vijf graden Celsius. Zorg er bovendien voor dat alle gereedschappen die je gebruikt voor het kloppen van de slagroom, zoals een garde en een kom, ook gekoeld worden in de koelkast. Slagroom dient snel te worden opgeklopt, zodat je er zo min mogelijk warmte in slaat. Slagroom met een hoger melkvetgehalte geeft de mooiste slagroom: het vet zorgt voor een hogere opslag en een stevig resultaat.
Brood bewaar je in een plastic zak
(tenzij het brood een krokante korst heeft)
Brood bewaar je bij voorkeur in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft brood het langst zacht en lekker mals. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is en geen kruimels of condens bevat. Brood met een krokante korst, zoals desembrood, kun je juist het beste in een papieren broodzak bewaren. Hierdoor blijft het lekker knapperig. De broodzak die je ambachtelijke bakker gebruikt, is meestal niet zomaar een papieren zak. Vaak gebruikt hij een paraffine-broodzak. Deze is ideaal om je brood te beschermen tegen uitdroging. Bovendien kan je brood in deze zak blijven ademen.
Ook uw kennis delen?
‘Feit of fabel?’ is een vaste rubriek in het magazine Bakwerk, dat viermaal per jaar door de Stichting Ambachtelijke Bakkerij wordt uitgegeven. Het magazine kan worden besteld via www.ambachtelijkebakkerij.nu om in papieren vorm te worden verspreid onder consumenten. Op dezelfde website staan alle teksten eveneens klaar om online en kosteloos namens uzelf te worden gedeeld op bijvoorbeeld Facebook, uw website of het scherm in de winkel. Voor u is de informatie wellicht gesneden koek, maar consumenten zitten met veel vragen en onduidelijkheden rondom hun dagelijkse voeding. Download gratis de feiten en fabels die u aanspreken! Deel ze namens uzelf met uw klanten en presenteer uzelf hiermee als
dé smaakheld en kennisspecialist van uw regio. Stichting Ambachtelijke Bakkerij is te bereiken op tel. 088 - 666 9 333 en via mail op info@ambachtelijkebakkerij.nu. Volg ons ook op Twitter en Facebook onder ‘bakkerijambacht’.