Feit of fabel

E-nummer

Brood, banket en chocolade zijn prachtige producten, waarover iedereen wel iets weet te vertellen. Maar: wat is nu waarheid? In deze rubriek leggen wij je feiten en fabels voor. Twijfel je aan je brood- of banketkennis? Stel je vragen aan de bakker!

Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Zwart geroosterd brood kan schadelijk zijn voor de gezondheid

zwart-brood-300x191 Brood dat donkerder dan goudgeel wordt geroosterd, kan acrylamide bevatten. Dit is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en ­granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 °C. Bij koken ontstaat geen acrylamide. De Europese ­Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 ­geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Daarom is het streven om de inname van acrylamide te verlagen.

De inname van acrylamide volledig voorkomen is lastig, omdat acrylamide in veel producten zit. Het komt behalve in brood en aardappelen bijvoorbeeld ook voor in ­ontbijtgranen, crackers, biscuits, koekjes, chips, pizza en koffie. Een tip: frituur producten op 175 °C en niet langer dan nodig. Bak ovenfriet liever in de oven en niet langer dan de aanwijzingen op de verpakking.

Acrylamide komt veelal voor in producten die niet passen in de Schijf van Vijf, die door het Voedingscentrum is opgesteld. Gevarieerd en ­gezond eten voorkomt dus dat je per ongeluk elke dag een beetje ­teveel van een schadelijke stof zoals acrylamide binnenkrijgt. Een keer een wat donkerder bruin getoaste boterham is niet erg, maar eet het niet iedere dag. ‘Go for gold’, adviseert het Engelse Food Standards Agency. Bij dat advies sluit het Voedingscentrum zich aan.

E-nummers zijn slecht voor je gezondheid

E-nummer-300x191 E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. We noemen deze stoffen ook wel additieven. Het kan gaan om kleur en geur bijvoorbeeld, of om smaak, structuur en houdbaarheid. E-nummers kunnen zowel synthetische als natuurlijke stoffen uit planten of dieren zijn. Zo is E300 vitamine C en E330 citroenzuur. Voedingswaarde hebben de toevoegingen niet.

Van ieder E-nummer dat in Nederland in voeding wordt gebruikt, is nauwkeurig en wettelijk vastgelegd waarin het mag worden toegepast en in welke mate. Ze zijn gegarandeerd veilig dus. Bovendien hebben E-nummers wel degelijk nut. Deze stoffen achterwege laten, kan zelfs afbreuk doen aan de productkwaliteit of –veiligheid.

Bevatten producten van de ambachtelijke bakker minder E-nummers dan andere producten? Nee, niet per definitie. Bepaalde E-nummers tillen producten naar een hoger kwaliteitsniveau. Het gebruik van deze additieven is aantoonbaar volstrekt onschadelijk. Iedere bakker heeft echter zijn eigen stijl, voorkeuren en principes. Vraag uw eigen bakker gerust naar zijn mening en keuzes!

Slimme toevoegingen aan onze voeding, zoals bepaalde E-nummers, hoeven geen argwaan te wekken maar kunnen juist bijdragen aan een betere gezondheid. Denk aan minder zout in een eindproduct door het gebruik van een natuurlijke smaakversterker. Ook het milieu kan erbij gebaat zijn. Een betere houdbaarheid ­betekent minder voedselverspilling.

Lees ook
Acht redenen om bij de ambachtelijke bakker te kopen

Acht redenen om bij de ambachtelijke bakker te kopen

Winkelcentra met uitsluitend winkels van grote ketens vinden we vaak saai en ongezellig. Het zijn de zelfstandige winkeliers die het straatbeeld opfleuren en verrijken. Ook de winkel van je ambachtelijke bakker geeft een straat of winkelcentrum een fijne uitstraling. Koop daarom je brood bij de ambachtelijke bakker! Acht redenen om bij hem langs te...

Augustus: vakantietijd en festivals

Augustus: vakantietijd en festivals

De maand augustus staat volop in het teken van de zomervakantie. Veel Nederlanders zijn de grens over gegaan of zoeken hun heil in andere delen van Nederland. Wellicht werk je in een regio waar je juist veel toeristen mag verwelkomen. Ook met en voor hen kun je deze maand een aantal bijzondere data vieren.

Haal alles uit je omzet deze zomer(vakantie)

Haal alles uit je omzet deze zomer(vakantie)

Kijk jij ook zo uit naar de zomer(vakantie)? Ga je op vakantie of blijf je lekker thuis en doorwerken? Hoe dan ook, als half Nederland op vakantie gaat, zien winkels hun omzet vaak dalen. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Met de zomervakantie in het vooruitzicht zet de Stichting Ambachtelijke Bakkerij alvast een aantal tips voor jou op een rij! Tekst:...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...