Feit of fabel

E-nummer

Brood, banket en chocolade zijn prachtige producten, waarover iedereen wel iets weet te vertellen. Maar: wat is nu waarheid? In deze rubriek leggen wij je feiten en fabels voor. Twijfel je aan je brood- of banketkennis? Stel je vragen aan de bakker!

Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Zwart geroosterd brood kan schadelijk zijn voor de gezondheid

zwart-brood-300x191 Brood dat donkerder dan goudgeel wordt geroosterd, kan acrylamide bevatten. Dit is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en ­granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 °C. Bij koken ontstaat geen acrylamide. De Europese ­Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 ­geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Daarom is het streven om de inname van acrylamide te verlagen.

De inname van acrylamide volledig voorkomen is lastig, omdat acrylamide in veel producten zit. Het komt behalve in brood en aardappelen bijvoorbeeld ook voor in ­ontbijtgranen, crackers, biscuits, koekjes, chips, pizza en koffie. Een tip: frituur producten op 175 °C en niet langer dan nodig. Bak ovenfriet liever in de oven en niet langer dan de aanwijzingen op de verpakking.

Acrylamide komt veelal voor in producten die niet passen in de Schijf van Vijf, die door het Voedingscentrum is opgesteld. Gevarieerd en ­gezond eten voorkomt dus dat je per ongeluk elke dag een beetje ­teveel van een schadelijke stof zoals acrylamide binnenkrijgt. Een keer een wat donkerder bruin getoaste boterham is niet erg, maar eet het niet iedere dag. ‘Go for gold’, adviseert het Engelse Food Standards Agency. Bij dat advies sluit het Voedingscentrum zich aan.

E-nummers zijn slecht voor je gezondheid

E-nummer-300x191 E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. We noemen deze stoffen ook wel additieven. Het kan gaan om kleur en geur bijvoorbeeld, of om smaak, structuur en houdbaarheid. E-nummers kunnen zowel synthetische als natuurlijke stoffen uit planten of dieren zijn. Zo is E300 vitamine C en E330 citroenzuur. Voedingswaarde hebben de toevoegingen niet.

Van ieder E-nummer dat in Nederland in voeding wordt gebruikt, is nauwkeurig en wettelijk vastgelegd waarin het mag worden toegepast en in welke mate. Ze zijn gegarandeerd veilig dus. Bovendien hebben E-nummers wel degelijk nut. Deze stoffen achterwege laten, kan zelfs afbreuk doen aan de productkwaliteit of –veiligheid.

Bevatten producten van de ambachtelijke bakker minder E-nummers dan andere producten? Nee, niet per definitie. Bepaalde E-nummers tillen producten naar een hoger kwaliteitsniveau. Het gebruik van deze additieven is aantoonbaar volstrekt onschadelijk. Iedere bakker heeft echter zijn eigen stijl, voorkeuren en principes. Vraag uw eigen bakker gerust naar zijn mening en keuzes!

Slimme toevoegingen aan onze voeding, zoals bepaalde E-nummers, hoeven geen argwaan te wekken maar kunnen juist bijdragen aan een betere gezondheid. Denk aan minder zout in een eindproduct door het gebruik van een natuurlijke smaakversterker. Ook het milieu kan erbij gebaat zijn. Een betere houdbaarheid ­betekent minder voedselverspilling.

Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft 14 tips voor een succesvolle Pasen in coronatijd

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft 14 tips voor een succesvolle Pasen in coronatijd

Het is bijna Pasen, normaal gesproken een van de belangrijkste momenten in voor een bakkerij. Vanwege het coronavirus zal (de aanloop naar) Pasen anders dan normaal zijn. Als ondernemer moet je heel creatief zijn om hier ook tijdens de coronacrisis een mooie omzet uit te halen. Hoe pak je dat aan? Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft tips!

Stichting Ambachtelijke Bakker informeert over coronamaatregelen

Stichting Ambachtelijke Bakker informeert over coronamaatregelen

Met onderstaand bericht - afkomstig van de NBOV - wil Stichting Ambachtelijke Bakkerij jou graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

Stichting Ambachtelijke Bakkerij present op Bakkersvak

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) is er voor bakkers, ondernemers en bakkerijmedewerkers. Daarom is de stichting uiteraard present op de aankomende editie van Bakkersvak in Gorinchem op 1, 2 en 3 maart aanstaande. Net als voorgaande jaren deelt de SAB een stand met de NBA en de NBOV. Kom je langs?

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...