Foto: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Brood, banket en chocolade zijn prachtige producten, waarover iedereen wel iets weet te vertellen. Maar: wat is nu waarheid? In deze rubriek leggen wij je feiten en fabels voor. Twijfel je aan je brood- of banketkennis? Stel je vragen aan de bakker!

Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Stelling: Witte chocolade bevat geen cacaopoeder

FEIT!

Witte chocolade mag eigenlijk geen chocolade heten. Het bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen, die met hun smaak en aroma zo kenmerkend zijn voor melk- of pure chocolade. Toch komen er wel degelijk cacaobonen aan de productie van witte chocolade te pas. De witte variant wordt namelijk gemaakt van cacaoboter: een vetstof die wordt gewonnen uit cacaobonen. Deze zorgt er onder andere voor dat witte chocolade gemakkelijk smelt op de tong.

Melkchocolade of pure chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, die na de pluk dagenlang worden afgedekt met bananenbladeren. Zo kunnen allerlei bacteriën nuttig werk doen. Dit heet fermenteren. Daarna worden de bonen gedroogd en gaan ze naar een chocoladefabriek. Hier worden de kernen van cacaobonen, de zogenaamde ‘nibs’, gebrand en gemalen. Daaruit ontstaat een vloeibare, bruine massa: de cacaomassa. Het vet dat hieruit wordt gehaald, is cacaoboter. Daarvan wordt witte chocolade gemaakt. De harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot cacaopoeder om andere chocoladesoorten van te maken.

Aan cacaoboter worden tijdens de bereiding van witte chocolade suiker, melkpoeder en smaakstoffen zoals vanille toegevoegd. In de Europese Unie moet witte chocolade ten minste 20 procent cacaoboter, 14 procent gecondenseerde melk en 3,5 procent melkvet bevatten.

Altijd op de hoogte blijven?