Feit of fabel: witte chocola

Witte Chocola

Brood, banket en chocolade zijn prachtige producten, waarover iedereen wel iets weet te vertellen. Maar: wat is nu waarheid? In deze rubriek leggen wij je feiten en fabels voor. Twijfel je aan je brood- of banketkennis? Stel je vragen aan de bakker! 

Stelling: Witte chocolade bevat geen cacopoeder

FEIT!

Witte chocolade mag eigenlijk geen chocolade heten. Het bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen, die met hun smaak en aroma zo kenmerkend zijn voor melk- of pure chocolade. Toch komen er wel degelijk cacaobonen aan de productie van witte chocolade te pas. De witte variant wordt namelijk gemaakt van cacaoboter: een vetstof die wordt gewonnen uit cacaobonen. Deze zorgt er onder andere voor dat witte chocolade gemakkelijk smelt op de tong.

Melkchocolade of pure chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, die na de pluk dagenlang worden afgedekt met bananenbladeren. Zo kunnen allerlei bacteriën nuttig werk doen. Dit heet fermenteren. Daarna worden de bonen gedroogd en gaan ze naar een chocoladefabriek. Hier worden de kernen van cacaobonen, de zogenaamde ‘nibs’, gebrand en gemalen. Daaruit ontstaat een vloeibare, bruine massa: de cacaomassa. Het vet dat hieruit wordt gehaald, is cacaoboter. Daarvan wordt witte chocolade gemaakt. De harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot cacaopoeder om andere chocoladesoorten van te maken.

Aan cacaoboter worden tijdens de bereiding van witte chocolade suiker, melkpoeder en smaakstoffen zoals vanille toegevoegd. In de Europese Unie moet witte chocolade ten minste 20 procent cacaoboter, 14 procent gecondenseerde melk en 3,5 procent melkvet bevatten.

Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij is een speciale uitgave van Bakwerk, gemaakt voor kinderen. Het is een vrolijke en extra kleurrijke uitgave, boordevol raadsels, mopjes, puzzels, kleurplaten en natuurlijk allerlei weetjes over de ambachtelijke bakker.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij presenteert ZomerDoeBoek

Stichting Ambachtelijke Bakkerij presenteert ZomerDoeBoek

Van hi-hi-hilarische moppen en lekkere recepten tot pittige hersenkrakers en ‘lekkere’ kleurplaten: je jongste consumenten vinden dit alles in het ZomerDoeBoek van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij. Voor alle ambachtelijke brood- en banketbakkers: een cadeautje om uit te delen in de winkel.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....