Feestje van de zaak

Geld_pixabay

In deze tijd van corona lijken alle dagen op elkaar. Om de feestdagen niet te missen, kunt u kijken in de Algemene termijnenwet van 1964, want daarin staan ze allemaal vermeld.

Het is fijn om met familie samen te zijn, maar met uw personeel wilt u misschien ook wel een keer uit de band springen. Die uitdrukking stamt uit de middeleeuwen en wil zeggen ‘zich niet houden aan tucht en regels’. Ik wil u hier niet toe oproepen, maar gewoon een keer losgaan met inachtneming van de coronaregels is echt niet verkeerd.

Op de werkplek

Erop uitgaan met het personeel wordt door de Belastingdienst niet echt gepromoot. Een personeelsfeest op de werkplek is voor loonheffing vrijgesteld, indien het feest op een externe locatie plaatsvindt, is er sprake van loon. Gelukkig is de ‘werkplek’ ruim geformuleerd, als de ruimte waarvoor u arbotechnisch verantwoordelijk bent. Dat kan dus ook een andere vestiging, het kantoor of de directieruimte zijn. Dit bespaart u tijd en moeite om bijvoorbeeld de bakkerij leeg te ruimen.

Externe locatie

Vindt het feest toch op een externe locatie plaats, dan valt dat dus onder loon. De werkgever heeft daarbij de keuze dit loon bij de werknemer te belasten, waardoor de werknemer in feite aan het feest meebetaalt en het feest dus wel erg leuk moet zijn, of om die voor eigen rekening te nemen als eindheffingsloon. Deze laatste keuze wordt echter wel beperkt door het gebruikelijk­heidscriterium.

Vrije ruimte

De kosten voor het feest kunnen worden ondergebracht in de vrije ruimte van de zogenoemde werkkostenregeling, met als voordeel dat de werkgever noch de werknemer loonheffing over het feest hoeft te voldoen. De vrije ruimte is in 2020 verruimd en bedraagt 3 procent tot en met een loonsom van 400.000 euro. Daarboven is dat 1,2 procent.

Voorbeeld

Indien u in 2020 als onderneming een fiscale loonsom hebt van 500.000 euro, bedraagt de vrije ruimte dus 13.200 euro. Bij 12 personen in loondienst betekent dit al 1.100 euro netto per persoon. Geeft u meer dan 13.200 euro uit, dan moet u, als u kiest voor eindheffingsloon over dat deel, 80 procent loonheffing betalen. Een drankje van 5 euro kost de werkgever in dat geval 9 euro. De vrije ruimte, de overschrijding en de 80 procent loonheffing zijn wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting of vennootschaps­belasting.
Omzetbelasting op personeelsfeesten is aftrekbaar, indien de totale kosten per medewerker minder dan 227 euro per jaar bedragen.

Beloning

Ik hoop ten slotte dat u dit jaar weer met het personeel kunt gaan feesten om zo uw medewerkers te belonen voor hun inzet, de saamhorigheid te benadrukken en natuurlijk de horeca te ondersteunen. Als u nog ruimte hebt in de werkkostenregeling, kunt u dat op een externe locatie doen, en anders (door een cateraar) op de werkplek.

Het is nog wat vroeg, maar ik wens u alvast fijne feestdagen en ik hoop van harte dat u volgend jaar de termijnenwet er niet meer bij hoeft te pakken.

Bouwer en Officier

De auteur, Jack van der Voorn, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000.

Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees ook
'Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten'

'Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten'

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag het tweede deel met Gertjan Treur.

'Goede grondstoffen en een uiterst liefdevolle bereiding'

'Goede grondstoffen en een uiterst liefdevolle bereiding'

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag deel 1 met bakkerij Van de Mortel.

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...