Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

voor bericht FOAM feast for the eyes

In het FOAM museum in Amsterdam loopt vanaf 21 december een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over voedselfotografie en heet ‘Feast for the Eyes’.

Bij Feast for the Eyes gaat het niet zomaar om voedselfotografie. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de voedselfotografie zien. Op gebied van kunst, maar ook op gebied van commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Belangstelling

Voedsel heeft een complexe vorm, heeft een betekenis en is makkelijk beschikbaar. Daarom is het een veel gefotografeerd onderwerp. Van kookboeken tot stillevens, het is te zien bij Feast for the Eyes. De belangstelling voor voedselfotografie en voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren fors toegenomen door de grote groei van sociale media. Op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter worden foto’s gedeeld met betrekking tot voedsel.

Betekenis

Foto’s van voedsel kunnen verschillende boodschappen uitdragen. Zo laten mensen op sociale media bijvoorbeeld zien wat ze op het moment aan het eten zijn, maar foto’s van voedsel kunnen ook een levensstijl of natie vertegenwoordigen, hoop of wanhoop, honger of overdaad uitstralen. De tentoonstelling onderzoekt hoe voedsel wordt weergegeven en wat de betekenis ervan kan zijn door middel van drie thema’s: ‘Still Life’, ‘Around the Table’ en ‘Playing with Food.’

Categorieën

Bij de categorie ‘Still Life’ worden er, zoals de naam al zegt, stillevens getoond van voedsel. Bij de categorie ‘Around the Table’ vind je foto’s die gaan over de rituelen om voedsel heen, hierbij wordt er ook gekeken naar verschillende culturen. ‘Playing with Food’ laat zien wat er gebeurt als je humor en ironie combineert met voedsel. Al deze categorieën worden gecombineerd met de geschiedenis van de foto’s over voedsel, zodat de verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar zijn.

Lees ook
Walgen tijdens tentoonstelling ‘Disgusting Food Museum’

Walgen tijdens tentoonstelling ‘Disgusting Food Museum’

We zijn allemaal dagelijks bezig met het maken van lekker eten en goede producten voor onze klanten. Maar in Zweden draait het deze dagen om vies eten. Geroosterde cavia, muizenwijn, soep van schapenhoofd. Dit is slechts een greep uit wat er allemaal te vinden is in het ‘Disgusting Food Museum’. Walging is een van de zes fundamentele menselijke emoties....

Nieuwe locatie Vlaamsch Broodhuys open voor diner

Nieuwe locatie Vlaamsch Broodhuys open voor diner

Het Vlaamsch Broodhuys heeft nieuwe locatie op de Middenweg in Amsterdam. Op 8 september vond de feestelijke opening plaats. Dit is de eerste locatie die ook 's avonds open is voor het diner. Het menu is vernieuwd en biedt een assortiment aan Vlaamsche gerechten waarbij brood uiteraard een grote rol speelt. De Keuken van Dimitri Overdag staan op de...

‘Eberhardjes’ voor verbintenis bij de koffie in Amsterdam

‘Eberhardjes’ voor verbintenis bij de koffie in Amsterdam

Vanaf Bevrijdingsdag, heeft Amsterdam een eigen koekje: het Eberhardje, schrijft het AD. Een eerbetoon aan de overleden oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Geïnspireerd door het saamhorigheidsgevoel dat er na diens overlijden vorig jaar heerste, wilde bedenkster Résalieke Vlieger graag iets doen met de boodschap 'zorg goed voor onze stad en voor...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...