Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

voor bericht FOAM feast for the eyes

In het FOAM museum in Amsterdam loopt vanaf 21 december een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over voedselfotografie en heet ‘Feast for the Eyes’.

Bij Feast for the Eyes gaat het niet zomaar om voedselfotografie. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de voedselfotografie zien. Op gebied van kunst, maar ook op gebied van commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Belangstelling

Voedsel heeft een complexe vorm, heeft een betekenis en is makkelijk beschikbaar. Daarom is het een veel gefotografeerd onderwerp. Van kookboeken tot stillevens, het is te zien bij Feast for the Eyes. De belangstelling voor voedselfotografie en voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren fors toegenomen door de grote groei van sociale media. Op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter worden foto’s gedeeld met betrekking tot voedsel.

Betekenis

Foto’s van voedsel kunnen verschillende boodschappen uitdragen. Zo laten mensen op sociale media bijvoorbeeld zien wat ze op het moment aan het eten zijn, maar foto’s van voedsel kunnen ook een levensstijl of natie vertegenwoordigen, hoop of wanhoop, honger of overdaad uitstralen. De tentoonstelling onderzoekt hoe voedsel wordt weergegeven en wat de betekenis ervan kan zijn door middel van drie thema’s: ‘Still Life’, ‘Around the Table’ en ‘Playing with Food.’

Categorieën

Bij de categorie ‘Still Life’ worden er, zoals de naam al zegt, stillevens getoond van voedsel. Bij de categorie ‘Around the Table’ vind je foto’s die gaan over de rituelen om voedsel heen, hierbij wordt er ook gekeken naar verschillende culturen. ‘Playing with Food’ laat zien wat er gebeurt als je humor en ironie combineert met voedsel. Al deze categorieën worden gecombineerd met de geschiedenis van de foto’s over voedsel, zodat de verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar zijn.

Lees ook
Steun Bakkerijmuseum De oude bakkerij

Steun Bakkerijmuseum De oude bakkerij

Op 4 januari start de verbouwing van Bakkerijmuseum De oude bakkerij in Medemblik. Daarom start het museum een obligatie-actie. Zo wil het museum een groot draagvlak onder de lokale bewoners en branchegerelateerde bedrijven creëren.

Crowdfundingscampagne voor het Eberhardje

Crowdfundingscampagne voor het Eberhardje

Twee jaar geleden werd het Amsterdamse koekje het Eberhardje gelanceerd. Nu, december 2020, starten de makers een crowdfundingsactie om het koekje naar de consumentenmarkt te brengen. Ze willen 2021 positief starten door de boodschap ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ met zoveel mogelijk mensen te delen.

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Wat ga je doen?Jouw werkzaamheden bestaan uit produceren van beschuitbrood, deze worden vervolgens afgebakken en voorzien van een laagje kaneelsuiker. Telkens weer...

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Wat ga je doen?Je zal ondersteunen bij het verkoopproces, je werkt hierbij offertes uit en je werkt nauw samen met de buitendienst. Daarnaast zorg je ook voor een...

Operator inpak omgeving Emmeloord

Operator inpak omgeving Emmeloord

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten incl. weekenden) ben je verantwoordelijk voor de inpakwerkzaamheden in deze industriële...