Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

voor bericht FOAM feast for the eyes

In het FOAM museum in Amsterdam loopt vanaf 21 december een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over voedselfotografie en heet ‘Feast for the Eyes’.

Bij Feast for the Eyes gaat het niet zomaar om voedselfotografie. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de voedselfotografie zien. Op gebied van kunst, maar ook op gebied van commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek.

Belangstelling

Voedsel heeft een complexe vorm, heeft een betekenis en is makkelijk beschikbaar. Daarom is het een veel gefotografeerd onderwerp. Van kookboeken tot stillevens, het is te zien bij Feast for the Eyes. De belangstelling voor voedselfotografie en voedsel als onderwerp is de afgelopen jaren fors toegenomen door de grote groei van sociale media. Op Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter worden foto’s gedeeld met betrekking tot voedsel.

Betekenis

Foto’s van voedsel kunnen verschillende boodschappen uitdragen. Zo laten mensen op sociale media bijvoorbeeld zien wat ze op het moment aan het eten zijn, maar foto’s van voedsel kunnen ook een levensstijl of natie vertegenwoordigen, hoop of wanhoop, honger of overdaad uitstralen. De tentoonstelling onderzoekt hoe voedsel wordt weergegeven en wat de betekenis ervan kan zijn door middel van drie thema’s: ‘Still Life’, ‘Around the Table’ en ‘Playing with Food.’

Categorieën

Bij de categorie ‘Still Life’ worden er, zoals de naam al zegt, stillevens getoond van voedsel. Bij de categorie ‘Around the Table’ vind je foto’s die gaan over de rituelen om voedsel heen, hierbij wordt er ook gekeken naar verschillende culturen. ‘Playing with Food’ laat zien wat er gebeurt als je humor en ironie combineert met voedsel. Al deze categorieën worden gecombineerd met de geschiedenis van de foto’s over voedsel, zodat de verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar zijn.

Lees ook
Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s

Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s

Voor deze essaybundel verzamelden wetenschappers, journalisten, denkers en milieubeschermers essays over voedsel en voedselproductie. De noodzaak voor het publiceren komt volgens de makers door het stijgende tekort aan voedsel.

De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur

De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur

Wat betekent ‘de smaak van Amsterdam?’ Ruim een halve eeuw geleden dacht dagblad De Tijd deze vraag te kunnen beantwoorden: ‘Hartig en zoet, gepekeld of zachtzuur’. Het typische Amsterdamse broodje bevestigde deze aanname. Belegd met kroket, warm vlees of halfom, kwam deze lekkernij vooral uit lunchrooms, broodjeswinkels, automatieken en de FEBO.

Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...