Ervaring

Koos Klein

Door mijn werk als bakkerij-adviseur bij Bouwer & Officier en eerstelijns-adviseur bij de Werkgroep Voor de Bakker, heb ik de afgelopen twaalf jaar veel contact met potentiële starters en overnamekandidaten. Dit zijn vaak jonge mensen die de ambitie hebben om ondernemer te worden.

Koos-Klein-150x150 Koos Klein

Door Koos Klein

Gelukkig voor de branche wordt deze groep weer groter en gebruik ik mijn dertigjarige ervaring als bedrijfsadviseur binnen de retail. Over het algemeen zijn het mensen met een brede ervaring en bezitten ze de vaardigheden van de productie. Aan mij de taak om ze te begeleiden in de keuzes richting het ondernemerschap. De opleidingsniveaus en de werkervaringen verschillen tussen eenzijdig en allround.

Derde bediende

Deze maand is het 45 jaar geleden dat ik mijn eigen bakkerijopleiding in Hoorn afsloot met de diploma’s halfwas en derde bediende. Later werd de opleiding algemeen consumptief genoemd. In de week van de diploma-uitreiking begon ik met mijn eerste baan. Die week bestonden mijn werkzaamheden uit vruchtjes op het gebak leggen, platen schoonmaken en afwassen. Vanaf de tweede week werden mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden steeds verder uitgebreid. Om ervaring op te doen, heb ik na anderhalf jaar een andere werkgever gezocht waar ik weer andere technieken en vaardigheden leerde.

Via het zogenaamde leerlingenstelsel werden de diploma’s gezel, eerste gezel en het patroons diploma gehaald. Dat betekende een middag en avond in de week naar school, waar de vaardigheden verder werden bijgebracht. Een gedeelte van de eindcijfers werd bepaald door de producten die op de school werden gemaakt. Het andere gedeelte van de cijfers werd bepaald door de producten die in het bedrijf door mij werden gemaakt. De ‘consulent’ beoordeelde dit en tekende af. Dit waren zowel banketproducten als brood. Banket was geen probleem, brood wel.

De arbeidsinspectie controleerde in die tijd heel streng of de medewerkers die voor 6.00 uur werkten minimaal achttien jaar waren. Als ik om 6.00 uur begon met mijn werk, was het brood al (bijna) klaar. Dus voor mij zat er, zoals voor velen in die tijd, niets anders op dan een brood van het rek te pakken om dit te laten beoordelen. Op mijn achttiende verjaardag had ik mijn eerste

werkdag in een ander bedrijf: in de broodbakkerij. Omdat ik toen mijn beide gezel-diploma’s inmiddels al behaald had, heb ik het ‘bedrog’ niet meer goed kunnen maken. Maar het was wel mijn kans om ervaring op te doen en allround te worden. Daar deed ik mijn voordeel mee toen ik zelf een bedrijf overnam.

De auteur, Koos Klein, is bakkerijadviseur bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 - 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officier.nl of via 06-20364698.

Lees ook
Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Het kan u niet ontgaan zijn dat de overheid een groot aantal maatregelen heeft opgetuigd om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Hebt u ze al optimaal benut?

Ondernemer en medewerker: We doen het samen!

Ondernemer en medewerker: We doen het samen!

Maart 2020 zal niemand ooit vergeten: onze wereld stond plotseling op zijn kop. Ook voor mij persoonlijk, toen ik op 30 maart de arts hoorde zeggen: ‘Ik heb geen goed nieuws.’ Op zo’n moment besef je niet eens wat voor impact het allemaal heeft, noch de coronacrisis, noch het omgaan met de status van kankerpatiënt.

Fiscale grondstofvervangers

Fiscale grondstofvervangers

Het thema van deze maand is ‘grondstoffen’. Grondstoffen zijn de basis voor het eindproduct. De belangrijkste ‘grondstof’ voor de onderneming is de ondernemer.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...