‘Er zal altijd vraag zijn naar echte ambachten’

Hans Spitsbergen_Foto: Saskia Lelieveld

We kennen Hans Spitsbaard (24) als de winnaar van het vijfde seizoen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Na stages bij Robèrt van Beckhoven en bij Patisserie de Rouw in Vught, gaat hij nu voor zichzelf beginnen. “Ik ben nu de eerste testproducten aan het maken en gesprekken aan het voeren met klanten.” 

Foto: Saskia Lelieveld

“Toen ik twee jaar geleden Heel Holland Bakt won, kwam er verschrikkelijk veel op me af. Iedereen wilde wat van me. Tegelijkertijd realiseerde ik me door het televisieprogramma dat ik de bakkerswereld heel leuk vond. Als ik moest kiezen tussen een spreadsheet – ik studeerde Technische Bedrijfskunde – of een showstuk van chocolade, dan wist ik het wel. Op aanraden van Robèrt van Beckhoven ben ik gaan meelopen bij zijn zaak. Om te kijken of ik het wel echt leuk vond. Honderd taarten maken op een dag is echt productie draaien, dat is wel wat anders dan een hobby.”

Chocolade

“Sinds die stage ben ik eigenlijk alleen maar bezig met chocola. Deze grondstof leent zich voor bijna alles. Ik liep een jaar lang, twee dagen per week, stage bij Patisserie de Rouw. Daar heb ik het vak geleerd. Ik merkte dat wat ik thuis deed een trucje was, maar als je het vak echt beheerst, sta je boven de materie. Sommige mensen hoeven alleen maar naar een bak chocola te kijken om te weten welke temperatuur het is, ik heb de basis nu onder de knie. Ik denk dat er altijd vraag zal zijn naar echte ambachten. Kwaliteit boven kwantiteit, producten met een verhaal. Dit is een veel te mooi vak om te verstoppen, dus ik vind het mooi dat bakkers zoals Robèrt een glazen wand in hun winkel hebben zodat mensen zien hoe de producten gemaakt worden.”

Eigen bedrijf

“Het was een megakarwei, maar mijn nieuwe boek de Taartbijbel ligt net in de winkel. De eerste reacties waren heel goed. Nu het boek klaar is, wil ik aan de slag met mijn eigen chocolaterie. Ik krijg zoveel vragen van mensen – ook via Instagram – die dingen willen kopen. Mijn eerste stap is het opbouwen van een assortiment en verkopen aan horecazaken en over een paar jaar heb ik het liefst een winkeltje in een monumentaal pand. Sociale media zie ik daarbij als ondersteuning. Ik vind het gevaarlijk om mijn hele bedrijf daarop te bouwen. Mijn vader staat achter me. Hij zei: ‘Je gaat nú voor jezelf beginnen want er is vraag naar, of ik ga het voor je verhandelen.’ Dat was precies het zetje dat ik nodig had om te starten.”

Dossiers
Lees ook
Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter Klaassens van Restaurant Pure C** wonnen op de laatste dag van de Horecava de Dobla Pastry Battle 2020. Zij lieten vijf andere teams achter zich in deze patisseriewedstrijd voor banket- en chocoladeprofessionals.

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Samen. Dat is het thema van het Genootschap voor de Bakkerij voor 2020. Op 27 januari vindt de eerste bijeenkomst plaats in Den Haag. Dan staat de samenwerking met medewerkers in de sector op de agenda. Hoe maken wij van hen onze beste ambassadeurs?

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...