‘Elke dag constante kwaliteit leveren is topsport’

Maurits de Greef

Maurits de Greef (26) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten: zijn ouders hadden een bakkerij in Kesteren, waar hij als klein kind vaak te vinden was en zijn eerste bijbaantje had. Hij volgde de bakkersopleiding in Wageningen en werkt momenteel als baktechnisch adviseur bij Royal Koopmans in Leeuwarden. “De afwisseling in deze baan is heel erg leuk. Ik geef bakkers advies en bedenk nieuwe producten.”

“Niet iedereen kan zomaar brood bakken, je moet gevoel hebben bij het deeg draaien. De omstandigheden zijn geen dag hetzelfde: nat weer, droog weer, koud of warm, dat speelt allemaal mee bij het maken van deeg. Elke dag constante kwaliteit leveren is topsport. Sinds eind vorig jaar werk ik bij Royal Koopmans in Leeuwarden, heel anders dan mijn eerdere werk in verschillende bakkerijen. Het is niet meer elke dag productie draaien, ik doe ook broodkeuringen en ga langs bij klanten. In mijn werkomgeving vind ik het belangrijk dat ik de juiste mensen om me heen heb. Zodat je het te horen krijgt als het beter kan, maar dat je daarnaast de vrijheid krijgt om nieuwe dingen uit te proberen.”

Boulangerieteam

“Sinds vorig jaar maak ik deel uit van het Nederlands BoulangerieTeam. Ik kende al aardig wat mensen uit het team via mijn werk en heb aangegeven dat ik graag wilde aansluiten. Op een school in Doetinchem was er een soort ‘bake-off’ om te zien of je goed genoeg was. Ik vind het heel mooi dat ik erbij mag horen, het zijn de beste bakkers van Nederland. Ik kan mezelf ontwikkelen, omdat er zoveel kennis is binnen dit team. Daarnaast is het een mooie springplank om mee te doen aan wedstrijden. Als de coronacrisis voorbij is, hoop ik daar weer mee verder te gaan. Op het EK Jeugd Boulangerie in Lyon in 2017 werd ik tweede in de categorie Brood. Je leert bij wedstrijden elke keer weer nieuwe dingen van bakkers die meekijken of trainingen geven.”

Toekomst

“Waar ik mezelf over tien jaar zie? Ik hoop dat ik me verder heb kunnen ontwikkelen, dat ik een naam ben in de bakkersbranche en mezelf op de kaart heb gezet. Ik heb wedstrijden achter de rug en hoop misschien ooit wel mee te doen aan een WK. Als ik kijk naar het bakkersvak in zijn geheel, verwacht ik dat gezonde voeding de komende jaren een belangrijk thema zal blijven. Minder suikers, minder vetten. Klanten willen weten wat ze eten en hoe het is gemaakt. Dat moeten we ook communiceren: laten zien waar onze grondstoffen vandaan komen en het verhaal erachter vertellen.”

Dossiers
Lees ook
Vernieuwingen bij Bedrijfsopvolging Bakkerij

Vernieuwingen bij Bedrijfsopvolging Bakkerij

Bedrijfsopvolging Bakkerij heeft in het eerste kwartaal van 2021 een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Er is een nieuw logo en de website ikwileenbakkerij.nl met als belangrijkste onderdeel de interessetest is vernieuwd. Het doel van de organisatie is om meer geïnteresseerden in beeld krijgen die op korte of lange termijn een bakkerij gaan overnemen.

Investering van 2 miljoen voor e-commerce platform Local Heroes

Investering van 2 miljoen voor e-commerce platform Local Heroes

Tijdens de Dragons' Den uitzending van 15 april wist ondernemer Maarten Coumans 2 miljoen euro binnen te halen voor zijn e-commerce platform Local Heroes. Met dit platform kunnen consumenten online boodschappen doen bij lokale onderners, zoals de slager, bakker en visspecialist.

‘Resultaat is vakantie’

‘Resultaat is vakantie’

Bijna iedere ondernemer zegt zijn of haar bedrijf op een rustige, gezonde manier te willen laten groeien. Continuïteit speelt hierbij vaak een grote rol. Mijns inziens moet die groei vooral zitten in de winst, en niet alleen in de omzet. Want: bij omzet doe je meer, bij winst verdien je meer! Of, zoals ik wel eens gekscherend tegen mijn klanten zeg,...

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...