Eindejaarstips

Michel Duijm_Bouwer en Officier

Ook dit jaar houden we de traditie in stand om stil te staan bij enkele eindejaarstips die u fiscaal voordeel kunnen opleveren.

Investeringsaftrek

Indien u van plan bent dit jaar nog investeringen te doen, kan het de moeite lonen enkele daarvan door te schuiven naar volgend jaar. Tot een bedrag van circa 58.000 euro kunt u een investeringsaftrek claimen van 28 procent. Boven dit bedrag ontvangt u geen extra investeringsaftrek. Vanaf een bedrag van 108.000 euro wordt de aftrek zelfs lager.

Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet een nieuwe investeringsmaatregel geïntroduceerd, die waarschijnlijk half december wordt goed­gekeurd. Het betreft een baangerelateerde investeringskorting (BIK), die gaat gelden voor de jaren 2021 en 2022. Voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen geldt een korting van 3,9 procent over het investeringsbedrag. Deze korting zou dan verrekend worden met de te betalen loonheffing.

Tip: een goede planning van uw investeringen, voor 2020 maar ook in de komende jaren, kan een flinke belastingbesparing opleveren.

Elektrische auto van de zaak

Waar er vorig jaar een run was op elektrische auto’s, waardoor er niet of nauwelijks geleverd kon worden, lijkt er nu voldoende aanbod te zijn. Degene die nog overweegt een elektrische auto aan te schaffen kan dit, gelet op de bijtelling privé­gebruik beter nog in 2020 doen dan in 2021. Tot een cataloguswaarde van 45.000 euro geldt een bijtelling van 8 procent voor de komende vijg jaar, indien de auto in 2020 wordt aangeschaft. In 2021 wordt de bijtelling verhoogd tot 12 procent.

Tip: wie zijn elektrische auto al vijf jaar heeft valt onder de bijtelling van 22 procent. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om de auto in te ruilen of alleen privé te gebruiken.

Werkkostenregeling

Vanwege de coronacrisis is de totale vrije ruimte in 2020 eenmalig verhoogd tot 3 procent van het fiscaal loon over de eerste 400.000 euro. Dit biedt in 2020 dus nog extra mogelijkheden om belastingvrij uitkeringen te doen. Veel kosten die in de vrije ruimte vallen, zijn waar­schijnlijk toch al gemaakt vanwege corona,
zoals personeeluitjes, etentjes enzovoort.

Tip: het loont de moeite om uw vrije ruimte te (laten) berekenen om belastingvrij een uitkering te kunnen doen.

Voorlopige aanslag

Als uw voorlopige aanslag te laag is vast­gesteld, zult u vanaf 1 juli een aanzienlijke rente aan de Belastingdienst moeten betalen over het verschil tussen de definitieve en de voorlopige aanslag. Voor vennootschaps­belasting geldt 8 procent rente.

Tip: als de voorlopige aanslag te laag is vastgesteld, dien uw aangifte dan tijdig in om een onaangename renteclaim te voorkomen. Aanpassing van de voorlopige aanslag helpt uiteraard ook.

Overdrachtsbelasting

Overweegt u om een zakelijk een pand te kopen, dan geldt dit jaar nog een over­drachtsbelastingtarief van 6 procent. In 2021 gaat dit percentage naar 8 procent (voor een tweede woning geldt straks hetzelfde tarief).

Tip: Als u overweegt een bedrijfspand te kopen dan kunt u dit het best in 2020 doen, ter besparing van overdrachtsbelasting.

Ons advies is om bij uitvoering van de meeste tips uw accountant of adviseur te raadplegen.
Wij wensen u ten slotte een prettige kerst en een gelukkig 2021!

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Lees ook
EHB(K)O

EHB(K)O

Dertig jaar geleden liep ik, broekie van nog geen 21, stage bij een accountantskantoor. Ik mocht mee naar een klant in het noorden van het land en moest het kasboek opvragen bij de directie. De kast ging open en mevrouw haalde daar twee schriftjes uit met de legendarische woorden: “Welke moet je eigenlijk hebben, de groene of die zwarte?”

Eindejaarstips

Eindejaarstips

Normaal gesproken houden we rond Prinsjesdag in de gaten wat de regering in petto heeft voor ondernemers in het belastingplan voor het komend jaar. Omdat het kabinet demissionair is hoeven we daar weinig van te verwachten en is er weinig nieuws.

Onbelaste jubileumuitkering

Onbelaste jubileumuitkering

Misschien moeten we er een wereldwijde terugkerende feestdag van maken als corona uit de wereld is of ons niet langer belemmert in ons dagelijks leven. Dat we elkaar weer kunnen omhelzen, concerten kunnen bezoeken, een drankje doen in een kroeg, onderwijs kunnen volgen op locatie, ongehinderd op vakantie kunnen gaan en weer feestjes kunnen vieren.