Eindejaarstips

15 december 2021 Bouwer & Officier

Normaal gesproken houden we rond Prinsjesdag in de gaten wat de regering in petto heeft voor ondernemers in het belastingplan voor het komend jaar. Omdat het kabinet demissionair is hoeven we daar weinig van te verwachten en is er weinig nieuws. Na een regeerakkoord horen we wellicht meer. Vroeger dan normaal wil ik daarom stilstaan bij enkele eindejaarstips die u fiscaal voordeel kunnen opleveren.

Als u van plan bent dit jaar nog enkele investeringen te doen, kan het de moeite waard zijn om een aantal investeringen door te schuiven naar volgend jaar. Tot een bedrag van ca. 59.000 euro kunt u een investeringsaftrek claimen van 28 procent. Boven dit bedrag ontvangt u geen extra investeringsaftrek en vanaf een bedrag van 108.000 euro wordt de aftrek zelfs lager.

Tip: Een goede planning van uw investeringen, voor 2021 maar ook de jaren daarna, kan een flinke belastingbesparing opleveren.

Werkkostenregeling

De totale vrije ruimte is in 2021 vanwege de coronacrisis opnieuw verhoogd naar 3 procent van het fiscaal loon over de eerste 400.000 euro. Dit biedt in 2021 dus extra mogelijk­heden om belastingvrij uitkeringen te doen, zoals de eindejaarsuitkering, of om bij het lang uitgestelde bedrijfsuitje extra uit te pakken.

Tip: Het loont de moeite om uw vrije ruimte te (laten) berekenen om belastingvrij een uitkering te doen.

Vennootschapsbelasting

Interessant voor de BV-ondernemer met een goede winst is de vennootschapsbelasting.
Het kabinet werkte aan plannen om de tarieven verder te verlagen. Voor 2021 zijn die in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting verlaagd van 16,5 naar 15 procent. Ook is de eerste schijf verhoogd van 200.000 naar 245.000 euro. De ondernemers die meer winst maken dan 245.000 euro, betalen over het bedrag daarboven een tarief van 25 procent. Het kabinet heeft het in coronatijd niet aangedurfd het tarief van 25 procent te verlagen, waardoor er een aanzienlijk verschil in tarief is ontstaan tussen de twee schijven.

Ondernemers die meer dan één BV bezitten, hebben vaak een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Het kan nu interessant zijn om te bekijken of u de fiscale eenheid wel in stand moet houden bij een winst die hoger ligt dan hierboven vermeld. Wellicht kunt u de fiscale eenheid ontbinden, om zo beter te profiteren van het tariefvoordeel.

Tip: Bekijk met uw fiscaal adviseur of de gekozen fiscale structuur voldoet en of er mogelijkheden zijn voor tariefbesparing. Voor het fiscale jaar 2022 moet een verbreking van de fiscale eenheid voor het eind van het jaar worden aangevraagd.

Voorlopige aanslag

Als de voorlopige aanslag te laag is vastgesteld, zult u vanaf 1 juli een aanzienlijke rente aan de Belastingdienst moeten betalen over het verschil tussen de definitieve en de voorlopige aanslag. Bij de vennootschapsbelasting wordt gerekend met 8 procent rente.

Tip: Als de voorlopige aanslag te laag is vastgesteld, dien de aangifte dan tijdig in om een onaangename renteclaim te voorkomen. Aanpassing van de voor­lopige aanslag voorkomt dit uiteraard ook.

Net als andere jaren kunnen we op deze pagina uiteraard lang niet alle tips kwijt. Wij adviseren u bij het uitvoeren van de meeste tips uw accountant of adviseur te raadplegen.

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Altijd op de hoogte blijven?