Eindejaar (tips)

Jacqueline Steehouwer

Jacueline-Steehouwer-300x224 Jacqueline Steehouwer

Ook dit jaar houden we de traditie in stand om stil te staan bij enkele eindejaartips om goed het nieuwe jaar in te gaan.

Met ingang van 2017 is het niet meer mogelijk pensioen in eigen beheer op te bouwen. Bouwt u nu nog wel pensioen op in uw eigen bv, dan moet voor 1 april 2017 actie worden ondernomen om de aanspraken premievrij te maken. Doet u dat niet, dan dreigt een flinke schadepost: u betaalt niet alleen maximaal 52 procent over de commerciële waarde van het pensioen, maar ook een boeterente van 20 procent.

U zult ook moeten beslissen of u dit pensioen gaat afkopen, omzetten in een oudedagsverplichting of bevriezen. Deze keuze is niet eenvoudig en van vele factoren afhankelijk, zoals beschikbare liquiditeiten, vermogen in box 3 en de instemming van de (ex)partner. Laat u daarom goed voorlichten en betrek ook uw (ex)partner hierin.

Bijtelling auto van de zaak

Per 1 januari 2017 wordt de standaardbijtelling voor de auto van de zaak verlaagd van 25 naar 22 procent van de cataloguswaarde (inclusief btw en BPM). Alleen voor auto’s die geen CO2 uitstoten geldt dan nog een lagere bijtelling van 4 procent.

Let op: deze bijtellingspercentages gelden alleen voor auto’s die op of na 1 januari 2017 op kenteken worden gezet. Heeft u nu een auto van de zaak met een bijtelling van 25 procent, dan blijft dit zo zolang de auto tot uw beschikking staat!

Overweegt u de aanschaf van een minder zuinige auto? Schaf deze dan pas aan in 2017. Overweegt u een (zeer) zuinige auto? Doe dit dan nog in 2016: u houdt de huidige lagere bijtellingspercentages voor (zeer) zuinige auto’s gedurende maximaal 60 maanden nadat deze auto op kenteken is gezet. Dat betekent dat voor een auto die in 2012 op kenteken is gezet met bijvoorbeeld 0 procent bijtelling, deze lagere bijtelling in 2017 verloopt. Vanaf dat moment geldt voor die auto de bijtelling van 25 procent (en dus niet 22 procent)!

Tip: het kan voordelig zijn een bestaand leasecontract open te breken.

Investeringsaftrek

In 2017 heeft u recht op kleinschaligheidsaftrek als u voor meer dan 2.300 euro, maar niet meer dan 311.242 euro, investeert in bedrijfsmiddelen. Plan daarom uw investeringen goed. Denk hierbij ook aan gespreid betalen van grote investeringen.

Vermogen Box 3

U betaalt belasting (rendementsheffing) over uw belastbaar vermogen in box 3 naar de situatie per 1 januari. Met ingang van 2017 wordt het forfaitaire rendement van 4 procent vervangen door drie schijven met jaarlijks veranderende rendementen. Dit pakt gunstig uit voor lagere vermogens en ongunstig voor hogere vermogens waarbij het omslagpunt ligt op circa 245.000 euro.

Er zijn verschillende opties om uw vermogen te verlagen, zoals schenken, groen beleggen, het onderbrengen van vermogen in uw bv, of aflossen op de eigen woning. Dat laatste kan voordelig zijn ook al raakt u (gedeeltelijk) hypotheekrente-aftrek kwijt.

Tip: voor een schenking eigen woning geldt in 2017 een verruimde vrijstelling.

Net als andere jaren kunnen we op deze pagina uiteraard lang niet alle tips kwijt. Daarom verwijzen we u naar onze site www.bouwer-officier.nl. Wij adviseren u wel bij het uitvoeren van de meeste tips uw accountant of adviseur te raadplegen. Wij wensen u ten slotte een prettige kerst en een gelukkig 2017!

De auteur, Jacqueline Steehouwer, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl of via de app.

Lees ook
Omdenken in de bakkerij

Omdenken in de bakkerij

Laatst woonde ik een presentatie bij over omdenken: de overgang van een ja-maar naar een ja-en-manier van denken. De kern: voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het glas half vol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Het zette me aan het denken.

Chocolade in de fiscale praktijk

Chocolade in de fiscale praktijk

Bij een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma kan er sprake zijn van drie soorten vermogensbestanddelen: verplicht privévermogen (witte chocolade), keuzevermogen (melkchocolade) en verplicht ondernemingsvermogen (pure chocolade).

Kostprijsberekening: geen bedrijf kan zonder!

Kostprijsberekening: geen bedrijf kan zonder!

In onze praktijk zien wij soms dat jaarcijfers te wensen overlaten of dat een gevoel heerst dat denettowinst hoger zou kunnen. Een veelgehoorde opmerking is: ik werk me kapot, maar als ik kijk wat ik onder aan de streep overhoud dan moet dat toch beter kunnen? Een voor de hand liggende gedachte is om de brutomarge eens kritisch onder de loep te nemen,...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...