Eerlijk en echt

Brood is een belangrijke bron van koolhydraten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En betekent dit dat brood ook suiker bevat?
Door Stichting Ambachtelijke Bakkerij
De termen koolhydraten en suiker worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben niet dezelfde betekenis. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suiker.
Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose: dé brandstof voor onze (hersen)cellen.
Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Ja, er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suikers in zitten? En dat brood dus dik zou maken en ongezond zou zijn? Gelukkig liggen de feiten toch wat anders! Het is zeker niet nodig om brood, een belangrijke bron van koolhydraten, in de ban te doen. Sterker nog, er zijn goede redenen om de energie die je nodig hebt, juist uit koolhydraten te halen.
Dikmakers?
Zijn koolhydraten dikmakers? Van zowel eiwitten, vetten en koolhydraten kun je aankomen, wanneer je er meer van eet dan je verbruikt. De basis van brood is meel, water, gist en een klein beetje zout. Het meeste brood bevat slechts twee gram suiker per honderd gram. Als je moeite hebt om op gewicht te blijven, laat je voeding dan eens doorrekenen. De ervaring leert dat de dikmakers juist zitten in dingen waar je niet zo snel aan denkt. Niet in het brood, maar in het beleg bijvoorbeeld.
Bron van energie
We hebben allemaal iedere dag energie nodig om ons lichaam aan het werk te zetten. Die energie halen we uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Voedingsdeskundigen raden aan om vooral koolhydraten die energieleverancier te laten zijn, omdat ons lichaam koolhydraten het makkelijkst omzet tot glucose, dé brandstof voor onze (hersen)cellen.
Zetmeelrijke producten
Het is slim om je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten te halen uit zetmeelrijke producten. Probeer het suikergehalte laag te houden. Dit doe je door te kiezen voor producten, die zijn gemaakt van de hele graankorrel. In die volkorenproducten zitten namelijk nog alle natuurlijke vezels en voedingsstoffen. Volkorenbrood bijvoorbeeld is een prima bron van koolhydraten.
De toevoeging van zaden en pitten aan brood verlaagt het totale koolhydraatgehalte van het brood, omdat deze zaden en pitten eiwitten en vetten bevatten. De toevoeging van bijvoorbeeld krenten en rozijnen zorgt daarentegen voor een verhoging van het totale koolhydraatgehalte, doordat krenten en rozijnen van nature veel suikers bevatten.
Toegevoegde suiker