Duurzame chocolade tijdens Chocoa 2019

Chocolade

Deze week, op 20 februari, Chocoa 2019 van start. Tijdens deze zevende editie staat de Beurs van Berlage vijf dagen lang in het teken van chocolade. Bezoekers maken kennis met de hele keten en kiezen de beste 'hot chocolate' van de wereld. Chocoa duurt tot en met 24 februari.  20, 21 en 22 februari staan in het teken van beurs, congres en seminars, 23 en 24 februari is het chocoladefestival

Chocolademakers uit de hele wereld zijn aanwezig op Chocoa en presenteren hun chocolade. Daarnaast worden er diverse workshops gegeven, zoals zelf chocolade maken. Bezoekers komen alles te weten over hoe chocolade wordt gemaakt en duurzaamheid. En natuurlijk is er veel chocolade om te proeven.  "Mensen hebben steeds meer interesse om te weten waar de cacao in hun favoriete chocoladereep vandaan komt. Chocoa brengt de keten en de makers dichtbij, dat is uniek omdat ze vaak van ver met hun repen komen en het is heel inspirerend de verhalen achter de chocolade te horen", aldus organisator Caroline Lubbers.

Ook dit jaar kunnen bezoekers weer hun stem uitbrengen voor de Hot Chocolate Awards. Janny van der Heyden is hoofd van de vakjury en reikt zondagmiddag de prijs uit. Ook kunnen bezoekers met Janny hun kennis van chocolade testen in de Chocoa Chocolade Quiz.

Duurzame chocolade

Naast het grote festival in het weekend, heeft Chocoa een cacao-vakbeurs, een congres over de verduurzaming van de cacaoketen, een forum voor chocolademakers en een veiling van bijzondere cacao. De Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich gecommitteerd aan 100 procent duurzame chocoladeconsumptie vanaf 2025. Momenteel is dat ruim 60 procent. Tijdens het congres en het festival van Chocoa 2019 komt aan bod wat er moet gebeuren om het doel te bereiken.

Organisator Jack Steijn: "De problemen in de cacao- en chocoladeketen kunnen we niet in één week oplossen. Maar duidelijk is dat als we voor blijvende verandering willen zorgen in productielanden van cacao, we meer moeten samenwerken met andere sectoren en ook buiten de grenzen moeten denken. Het mooie van Chocoa is dat we met alle betrokkenen uit de chocoladeketen, van boer tot producent, in gesprek zijn over hoe we vooruit blijven gaan."

Lees ook
Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Het virus Covid-19 heeft een grote impact op kleine lokale ondernemers. Zo ook op de Nederlandse chocolatiers. Normaal gesproken is Pasen voor hen een van de piekmomenten, maar nu blijven veel klanten weg. Daarom brengt het Belgische chocolademerk Callebaut het online platform ‘Not Without My Chocolate’ naar Nederland

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

ijdens Bakkersvak 2020 demonstreerde ik namens het Dutch Pastry Team de chocolade ‘lotusbloem’ ", vertelt Peter Remmelszwaai. "Het dessert is al enige tijd, in verschillende uitvoeringen,populair op social media. Ik heb er een eigen draai aan gegeven zodat de chocoladebloemen goed vooraf te maken zijn."

Meer verdieping dankzij het meesterschap

Meer verdieping dankzij het meesterschap

IJs zit in het DNA van banketbakkerszoon Piet Tamminga. Sinds voorjaar 2019 mag hij zich SVH Meesterijsbereider noemen. In Puur Tamminga in Veenendaal combineert hij de verkoop van ijs met pastisserie en chocolade. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. De meestertitel geeft hem vleugels. “Ik ben nog meer met het vak bezig.”

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...