Links: MeesterijsbereiderHans Kennis won met zijn ijsje ‘Yoghurt, maar dan anders’ 
Rechts: De winnaars van de Mysterybox challenge: Alfons Graumans en Myrne Meulendijks (foto's: Koos Groenewold)

 

De ijssector blijft groeien. Misschien iets minder dan voorheen, maar desondanks groei. Steeds meer bedrijven binnen het bakkersambacht richten zich ook op ijs. Een podium voor ijsspecialisten mocht daarom op Bakkersvak niet ontbreken. Met drie dagen vol wedstrijden inspireerde de ijsbranche alle bezoekers.

De SVH Meesterijsbereiders trapten zondag af op het wedstrijdplein van IJs-Vak. Zij toonden waarom ze bij het Gilde horen. Na een IJsontbijt, waar 200 bezoekers van mochten mee­genieten, gingen de eerste wedstrijden van start. Om te beginnen draaide het om ‘het beste meesterlijke ijsje’. Elke Meesterijs­bereider bracht zijn of haar eigen vernieuwende smaak voor 2020 mee naar de beursvloer en het publiek kreeg de smakelijke taak om te beoordelen welke ijssmaak hen het meest beviel. Een spannende race die uiteindelijk werd gewonnen door Hans Kennis met zijn ijsje ‘Yoghurt, maar dan anders’. Hij combineerde yoghurt, gember, kaneel en limoen. Nu nog alleen verkrijgbaar in de ijssalon van Hans Kennis, maar binnenkort deelt hij het recept met alle ijsbereiders van Nederland via Vakblad IJs!. Zo kan iedereen genieten van deze meesterlijke ijssmaak.

IJsTOPper voor Jacques Vos
De IJsTOPper is een award die vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders (voorheen IJsTOP) wordt uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector. Dit jaar was het bronzen beeldje – van een ijsbereider achter de bokvriezer – voor Jacques Vos. Vos stond ruim twintig jaar geleden aan de wieg van het IJscentrum en heeft zich altijd volop ingezet voor het ijsvak. Aangezien hij eind dit jaar met pensioen gaat, was dit volgens het Gilde het moment om hun mentor te danken voor het delen van zijn passie, kennis en wijsheid.
IjsTOPper Jacques Vos 2020

Mystery Box Challenge

Op het podium was ondertussen de Mystery Box Challenge in volle gang. In zes duo’s, bestaande uit een meester en een student (een cursist afkomstig van het IJscentrum), streden zij twee tegen twee. De opdracht: maak met de ingrediënten uit een mysterybox binnen een uur een ‘meesterwaardig’ ijsje en een ijstaart. De teams werden door professionals uit de branche (IJscentrum-manager Jacques Vos, SVH Meesterijsbereider Bob Frie en Meester Patissier Hidde de Brabander) beoordeeld op hun manier van samenwerken, hun creativiteit en uiteraard de smaak van het ijsje.

De winnaars van deze wedstrijd waren SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks, werkzaam in ’t IJshofje in Meijel (de ijssalon van haar ouders). Als een van de beste cursisten van de afgelopen tijd aan het IJscentrum mocht zij samen met Alfons haar kunsten tonen. Alfons Graumans, eigenaar van ­Al­fons IJscreaties in Rijsbergen, toonde volgens de jury de meeste technieken. In slechts een uur wist hij een taart strak af te werken en te spelen met de beschikbare kleuren: het oranje van abrikozenijs en het groene van pistache-ijs. Alfons en Myrne draaiden een pistache-ijs met daarin banen abrikozenijs. Daarover kwam een variëgato van amandelkrokant en deze handelingen herhaalden zij net zolang tot de bak afgestreken kon worden. Alleen de laatste laag werd naar de zijkant afgestreken, om zo de strepen in het ijs mooi zichtbaar te krijgen. De bak werd gedecoreerd met amandelkrokant, pistache­noten en gedroogde abrikozen.

Lekkerste kersenijs

Gouden IJsspatel 2020_foto Koos

De winnaars op het podium van de De Gouden IJsspatel: Sanne Smit (2e), Anne de Glint (1ste) en Paul Wilderink (3e)(foto: Koos Groenewold)

Op de tweede dag van IJs-Vak stond de finale van De Gouden IJsspatel op het programma. Dit jaar draaide het om kersenijs op sorbetbasis. In voorrondes deden in totaal 49 ijsbereiders mee en op 2 maart streden 24 finalisten om de eerste plek. Anne de Glint van Het IJscafé in Nunspeet ging er met de hoofdprijs vandoor. Tweede werd Sanne Smit van IJs bij Pinoccio in Bergen en de derde plaats was voor Paul Wilderink van De IJssalon Paul Wilderink. “Het was een wedstrijd met uitersten”, liet de jury weten. “In het winnende ijsje klopte alles: een mooie frisse kersensmaak, met een goede dieprode kleur en de juiste structuur.”

Wedstrijdsmaak 2021: stracciatella
Stracciatella wordt de ijssmaak van de IJs-vakwedstrijden 2021. Dat heeft de wedstrijd­commissie bekendgemaakt tijdens IJs-vak in de Evenementenhal Gorinchem. “Stracciatella ligt overal in de vitrine, maar het is een enorm moeilijke smaak”, verklaart presentator en voorzitter van de IJs-vakwedstrijden Theo Clevers de keuze. “Het mooie aan deze smaak is dat je de basis goed proeft.” De uitdaging zit hem vooral in de grootte van de stukjes chocolade in deze populaire ijssmaak. Stracciatella-ijs is een kwestie van smaak, geduld en een goede stracciatella getuigt van echt vakmanschap. Een perfecte ijssmaak voor de IJs-vakwedstrijden 2021, zo concludeert de wedstrijdvoorzitter.

De Gouden IJscreatie

Gouden Ijscreatie 2020_foto Koos

De winnaars op het podium van De Gouden IJscreatie: Mark van Gaal (2e), Jeffrey Claassen (1ste) en Kees Baars jr. (3e) (foto Koos Groenewold).

De allermooiste, lekkerste ijscreatie haal je dit jaar op Strijp-S in Eindhoven. Jeffrey Claassen, werkzaam bij Intelligentia Taste Rooms, sleepte na de zeer spannende derde wedstrijddag de titel De Gouden IJscreatie 2020 in de wacht. Tweede werd Mark van Gaal van IJs & Spijs in Haps en de derde plaats was voor Kees Baars jr. van IJsie Prima in Callantsoog. Jaarlijks neemt de top van Nederland deel aan deze IJs-vakwedstrijd. Dit jaar gingen 15 ijsbereiders de strijd aan met elkaar. Zij werden uitgedaagd om binnen zes minuten vier identieke ijscoupes/-creaties te maken. Dit deden zij op het wedstrijdpodium, twee aan twee, in het zicht van een vakjury, kinderjury en publiek. Achter de coulissen beoordeelde een blinde jury de creaties ook nog eens. Een spannende race tegen de klok, waarbij deelnemers tijdens het bereiden van de creaties allerlei vragen op zich afgevuurd kregen van presentatrice Mascha de Rooij. Vast onderdeel van de ijscreatie is de ijs­smaak van De Gouden IJsspatel, dit jaar kersensorbetijs.

Japanse invloeden

De winnende ijscoupe bevatte bijzondere smaakcombinaties. De presentatie van Cherry Blossom viel op door een behoorlijke toef suikerspin bovenop een kersenboompje. Een afgedekt Japans kommetje bevatte een combinatie van sorbetijs van biologische zwarte kersen uit Mierlo, witte chocolade-ijs (Zephyr) van Cacao Barry doordrenkt met jasmijnbloesem, demi-ijs van rode vruchten, een saus van zwarte kersen met yuzu, crumble van amarettini met crunch van gepofte rijst (gecoat met pure chocolade), een wafel van sakurabloesem met daarin een gel van zwarte kers en yuzu. Daarbovenop limoenmeringues in de vorm van bloesem, shiso-cress (Japanse basilicum) en schuim van rijstemelk met een lichte smaak van kersenbloesem. Tot slot een zelfgemaakt parfum van rijstemelk en kersenbloesem en een suikerspin van ­sakurabloesem. De coupe staat bij Intelligentia Taste Rooms op de kaart voor 10 euro.

Kinderjury

Ijscreatie kinderjury 2020

De kinderjury koos de creatie Bonboloni con gelato van Joost Coolegem (IJssalon Matteo in Oisterwijk) tot beste IJscreatie (foto: Koos Groenewold).

De kinderjury koos de creatie Bonboloni con gelato van Joost Coolegem (IJssalon Matteo in Oisterwijk) tot beste IJscreatie. Hij creëerde drie gevulde beignets met daarin kersensorbet, hazelnootroomijs en yoghurtijs. Daaronder een lobbig geklopte slagroom anglaise en gezouten karamelsaus. Verse frambozen, pistachenootjes, ­hazelnootkrokant en chocoladesnippers maakten de coupe af. De 9-jarige Krijn Plugge was erg te spreken over deze ijs­creatie. “Ik vond hem heel leuk en lekker. Het leken net kleine hamburgertjes.”

Zes kanshebbers IJssalon van het Jaar 2020
De top 3 van De Gouden IJscreatie en van De Gouden IJsspatel zijn alle zes genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2020. In de komende maanden worden deze ijssalons onder meer bezocht door een mystery guest en onderworpen aan een hygiënecheck. De winnaar van de titel wordt medio juni bekendgemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?