‘Dit vak is zoveel meer dan je van buitenaf denkt en ziet’

Bas Klarenbeek_BIB 5-2019

Bas Klarenbeek (21) won afgelopen voorjaar voor de tweede keer Skills Heroes en gaat ook dit jaar door het leven als Nederlands kampioen patissier. En wie weet wat er nog meer in het vat zit: hij vertrekt deze zomer naar Kazan voor WorldSkills, de wereldwijde competitie. “Door wedstrijden blijf ik mezelf ontwikkelen.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto Oscar van der Wijk

“Ik zat op het vwo en had vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. Op een gegeven moment moesten we vanuit school twee weken stagelopen in een winkel. Mijn zus zei tegen me dat ze het wel voor zich zag dat ik in een bakkerij zou meelopen, omdat taarten bakken mijn hobby was. Vanaf de eerste dag in de patisserie was ik dolenthousiast over wat er gebeurde in de productieruimte. Daarom mocht ik overdag werken in de winkel en tussendoor en in de weekenden helpen bij de patissiers Daniel Jongsma en Ronald van Haarlem. Ik vond het zo leuk dat ik er bleef werken. Dit vak is veel meer dan je van buitenaf denkt en ziet. Het is zó gaaf om elke dag met creativiteit van voeding iets heel moois te maken. Je kunt iemands dag zo echt een stukje leuker maken.”

Wedstrijden

“Ik studeer nog bij het ROC Horizon College maar doe op dit moment vooral veel wedstrijden, de school geeft me daar de mogelijkheid toe. Wedstrijden triggeren me elke keer weer om iets nieuws te bedenken en een stapje vooruit te zetten. Ik wil niet de rest van mijn leven met dezelfde recepten werken. Ik wil juist op onderzoek gaan en betere recepten bedenken. In augustus ga ik naar WorldSkills in Kazan. Twee maanden van tevoren krijg ik de opdracht en dan gaat mijn volle focus daarop. In Nederland doe je de wedstrijden voor jezelf, maar nu ben ik afgevaardigd namens Nederland. Daarom hoop ik wel iets heel goed neer te zetten. Ik ben nu op zoek naar materialen en een bedrijfsruimte om de komende maanden te kunnen trainen.”

Toekomst

“Ik ben 21 jaar en vind mezelf te jong om een eigen zaak neer te zetten, wat ik wel wil doen, weet ik nog niet precies. Ik denk dat er in de toekomst veel dingen gaan veranderen in het vak. Er zijn technologische ontwikkelingen – zoals de 3D printer – die het de patissier makkelijker moeten gaan maken. Ik denk dat het eerst belangrijk is dat je alle facetten van het ambacht onder de knie hebt voordat je aan zoiets begint. Sociale media worden ook steeds belangrijker. Het is een manier om als jonge bakker naamsbekendheid te krijgen. Maar ook hier geldt: je moet eerst het ambacht kunnen. Het product is het allerbelangrijkste, met ons ambacht kunnen we ons onderscheiden van supermarkten die op grote schaal produceren.”

De jeugd heeft de toekomst
Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Uit Bakkers in bedrijf 5-2019

Lees ook
2025 begint nu!

2025 begint nu!

Tijdens Bakkersvak 2019 hebben we als Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de slogan ‘2025 begint nu!’ geïntroduceerd. Een slogan om aandacht te geven aan de rol van brood in de toekomst. Afgelopen maanden heeft u in Bakkers in bedrijf telkens een trend kunnen lezen en hebben we beschreven waar wij de rol van brood en de bakker(ij) zien. Dit decembernummer...

Patissier Frank Haasnoot - Een goed verhaal en een eigen stijl

Patissier Frank Haasnoot - Een goed verhaal en een eigen stijl

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Zijn Instagram heeft 314.000 volgers en hij geeft masterclasses van Singapore tot Moskou en van Casablanca tot Mumbai. Sinds een paar maanden woont hij weer in Nederland. “Een product ontwikkelen blijft het allerleukst.”

Marco Moen van Patisserie Buter wil zoveel mogelijk ervaringen delen - ‘Vraag om hulp als je het nodig hebt’

Marco Moen van Patisserie Buter wil zoveel mogelijk ervaringen delen - ‘Vraag om hulp als je het nodig hebt’

Het gaat hem en zijn twee zaken nu goed, maar Marco Moen van Patisserie Buter heeft ook de andere kant van de medaille gezien. “En daarom raad ik andere bakkers nu vaak aan: ga nou eens op kantoor zitten en naar die computerschermen kijken, want je hebt kneiterhard gewerkt, maar wat heb je nou verdiend?”

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...