Bas Klarenbeek (21) won afgelopen voorjaar voor de tweede keer Skills Heroes en gaat ook dit jaar door het leven als Nederlands kampioen patissier. En wie weet wat er nog meer in het vat zit: hij vertrekt deze zomer naar Kazan voor WorldSkills, de wereldwijde competitie. “Door wedstrijden blijf ik mezelf ontwikkelen.”
Tekst: Marloe van der Schrier | Foto Oscar van der Wijk
“Ik zat op het vwo en had vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. Op een gegeven moment moesten we vanuit school twee weken stagelopen in een winkel. Mijn zus zei tegen me dat ze het wel voor zich zag dat ik in een bakkerij zou meelopen, omdat taarten bakken mijn hobby was. Vanaf de eerste dag in de patisserie was ik dolenthousiast over wat er gebeurde in de productieruimte. Daarom mocht ik overdag werken in de winkel en tussendoor en in de weekenden helpen bij de patissiers Daniel Jongsma en Ronald van Haarlem. Ik vond het zo leuk dat ik er bleef werken. Dit vak is veel meer dan je van buitenaf denkt en ziet. Het is zó gaaf om elke dag met creativiteit van voeding iets heel moois te maken. Je kunt iemands dag zo echt een stukje leuker maken.”
Wedstrijden
“Ik studeer nog bij het ROC Horizon College maar doe op dit moment vooral veel wedstrijden, de school geeft me daar de mogelijkheid toe. Wedstrijden triggeren me elke keer weer om iets nieuws te bedenken en een stapje vooruit te zetten. Ik wil niet de rest van mijn leven met dezelfde recepten werken. Ik wil juist op onderzoek gaan en betere recepten bedenken. In augustus ga ik naar WorldSkills in Kazan. Twee maanden van tevoren krijg ik de opdracht en dan gaat mijn volle focus daarop. In Nederland doe je de wedstrijden voor jezelf, maar nu ben ik afgevaardigd namens Nederland. Daarom hoop ik wel iets heel goed neer te zetten. Ik ben nu op zoek naar materialen en een bedrijfsruimte om de komende maanden te kunnen trainen.”
Toekomst
“Ik ben 21 jaar en vind mezelf te jong om een eigen zaak neer te zetten, wat ik wel wil doen, weet ik nog niet precies. Ik denk dat er in de toekomst veel dingen gaan veranderen in het vak. Er zijn technologische ontwikkelingen – zoals de 3D printer – die het de patissier makkelijker moeten gaan maken. Ik denk dat het eerst belangrijk is dat je alle facetten van het ambacht onder de knie hebt voordat je aan zoiets begint. Sociale media worden ook steeds belangrijker. Het is een manier om als jonge bakker naamsbekendheid te krijgen. Maar ook hier geldt: je moet eerst het ambacht kunnen. Het product is het allerbelangrijkste, met ons ambacht kunnen we ons onderscheiden van supermarkten die op grote schaal produceren.”
De jeugd heeft de toekomst
Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?