‘Dit vak is zoveel meer dan je van buitenaf denkt en ziet’

Bas Klarenbeek_BIB 5-2019

Bas Klarenbeek (21) won afgelopen voorjaar voor de tweede keer Skills Heroes en gaat ook dit jaar door het leven als Nederlands kampioen patissier. En wie weet wat er nog meer in het vat zit: hij vertrekt deze zomer naar Kazan voor WorldSkills, de wereldwijde competitie. “Door wedstrijden blijf ik mezelf ontwikkelen.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto Oscar van der Wijk

“Ik zat op het vwo en had vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. Op een gegeven moment moesten we vanuit school twee weken stagelopen in een winkel. Mijn zus zei tegen me dat ze het wel voor zich zag dat ik in een bakkerij zou meelopen, omdat taarten bakken mijn hobby was. Vanaf de eerste dag in de patisserie was ik dolenthousiast over wat er gebeurde in de productieruimte. Daarom mocht ik overdag werken in de winkel en tussendoor en in de weekenden helpen bij de patissiers Daniel Jongsma en Ronald van Haarlem. Ik vond het zo leuk dat ik er bleef werken. Dit vak is veel meer dan je van buitenaf denkt en ziet. Het is zó gaaf om elke dag met creativiteit van voeding iets heel moois te maken. Je kunt iemands dag zo echt een stukje leuker maken.”

Wedstrijden

“Ik studeer nog bij het ROC Horizon College maar doe op dit moment vooral veel wedstrijden, de school geeft me daar de mogelijkheid toe. Wedstrijden triggeren me elke keer weer om iets nieuws te bedenken en een stapje vooruit te zetten. Ik wil niet de rest van mijn leven met dezelfde recepten werken. Ik wil juist op onderzoek gaan en betere recepten bedenken. In augustus ga ik naar WorldSkills in Kazan. Twee maanden van tevoren krijg ik de opdracht en dan gaat mijn volle focus daarop. In Nederland doe je de wedstrijden voor jezelf, maar nu ben ik afgevaardigd namens Nederland. Daarom hoop ik wel iets heel goed neer te zetten. Ik ben nu op zoek naar materialen en een bedrijfsruimte om de komende maanden te kunnen trainen.”

Toekomst

“Ik ben 21 jaar en vind mezelf te jong om een eigen zaak neer te zetten, wat ik wel wil doen, weet ik nog niet precies. Ik denk dat er in de toekomst veel dingen gaan veranderen in het vak. Er zijn technologische ontwikkelingen – zoals de 3D printer – die het de patissier makkelijker moeten gaan maken. Ik denk dat het eerst belangrijk is dat je alle facetten van het ambacht onder de knie hebt voordat je aan zoiets begint. Sociale media worden ook steeds belangrijker. Het is een manier om als jonge bakker naamsbekendheid te krijgen. Maar ook hier geldt: je moet eerst het ambacht kunnen. Het product is het allerbelangrijkste, met ons ambacht kunnen we ons onderscheiden van supermarkten die op grote schaal produceren.”

De jeugd heeft de toekomst
Bakkers in bedrijf laat dit jaar een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Uit Bakkers in bedrijf 5-2019

Lees ook
Meer verdieping dankzij het meesterschap

Meer verdieping dankzij het meesterschap

IJs zit in het DNA van banketbakkerszoon Piet Tamminga. Sinds voorjaar 2019 mag hij zich SVH Meesterijsbereider noemen. In Puur Tamminga in Veenendaal combineert hij de verkoop van ijs met pastisserie en chocolade. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. De meestertitel geeft hem vleugels. “Ik ben nog meer met het vak bezig.”

Zeven dagen per week gebak, chocolade en ijs - Luuk Schaper is jong, doelgericht  en ambitieus

Zeven dagen per week gebak, chocolade en ijs - Luuk Schaper is jong, doelgericht en ambitieus

Op zijn twaalfde wist hij het al: Luuk Schaper wilde bakker/patissier worden. In plaats van nog vier jaar naar de middelbare school in Nederland, voor hij met zijn passie aan de slag kon, koos hij ervoor om naar België te gaan. Daar kon hij namelijk direct de kneepjes van het vak leren. Nu, op zijn twintigste, heeft hij zijn eigen zaak.

‘Ik heb gigantisch veel geleerd’

‘Ik heb gigantisch veel geleerd’

Zijn snuffelstage liep Nick Kraakman (18) bij een achteroom met een eigen banketbakkerij. Dat beviel dusdanig goed dat hij zich inschreef voor de bakkersopleiding. Nu zit hij in het laatste jaar van die opleiding, won hij afgelopen jaar de consumentenprijs van de talentenprijs bij de Gouden Gard en werkt hij bij Spataro.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...