Decemberdrukte? De bezem erdoor!

bezems_pixabay

Foto: Pixabay

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

Een schone, opgeruimde bakkerij is niet alleen vanuit hygiënische overwegingen noodzakelijk. Het werkt ook veel prettiger als alles schoon is, materialen voor het grijpen liggen en medewerkers weten wat ze moeten doen. Hoe organiseert u dat?

  1. Maak een duidelijke planning voor de dagelijkse en de extra productie. Plan tijd in om machines en materialen schoon te maken tijdens de productie. Reinig bekkens, krabbers en andere veelgebruikte materialen direct na gebruik. U grijpt dan niet mis, de schoonmaak aan het eind van de dag kost veel minder tijd en de hygiëne komt niet in het gedrang.

  2. Zorg voor heldere, goed vindbare werkinstructies. Een medewerker hoeft dan bijvoorbeeld niet uit te zoeken hoe de speculaaswals ook alweer werkt, maar kan er veilig mee aan de slag.

  3. Creëer overzicht en voldoende opslagruimte voor de feestdagen: ruim stellingen, koelingen en vriezers voor de drukte op, zet overbodige materialen en apparatuur tijdelijk ergens anders en leg zaken die u nodig hebt onder handbereik.

  4. Maak na elke periode (herfst, Sint, kerst) de productie grondig schoon en ruim op, dan begint u de productie voor de volgende periode met een schone lei.

  5. Overweeg extra hulp voor de schoonmaak aan het eind van de werkdag. Veeg meerdere keren per dag de vloer en ruim tussendoor regelmatig op. Een schone bakkerij geeft overzicht en voorkomt problemen met de NVWA.

  6. Instrueer medewerkers die bijspringen over de hygiëne in uw bedrijf en over de persoonlijke hygiëne (haren vast of een petje, korte nagels, geen nep- of gelnagels, geen sieraden). Geef ze in elk geval het huishoudelijk reglement.

  7. Maak een handige werkvoorraad: pak voor openingstijd koekjes of chocolaatjes in, zodat de verkoop sneller verloopt. Let wel op de allergenen: was de handen grondig tussen het werken met verschillende producten. Chocolade bevat bijvoorbeeld soja en veel andere bakkerijproducten niet.

  8. Zorg dat de bestellingen soepel verlopen. Hanteer duidelijke besteltermijnen voor producten als
    chocoladeletters en kerstkransen. Klanten weten dan dat zij daarna afhankelijk zijn van de voorraad in de winkel. Meld ook duidelijk de afhaaldatum. Creëer zo mogelijk een drive-in of afhaalloket in de buiten­lucht, dan hoeven klanten hun bestelling niet in de winkel op te halen.

Meer weten?

NBOV-leden vinden op nbov.nl tips, informatie en documenten om ook in drukke tijden overzicht en rust te creëren, bijvoorbeeld over voedselveiligheid, cadeaupakketten en deelname aan kerstmarkten.

Lees ook
Kusincident met gevolgen

Kusincident met gevolgen

Een opvallende zaak speelde bij de rechtbank in Midden-Nederland. Op 26 mei 2021 heeft de werkgever in kwestie een werknemer op staande voet ontslagen vanwege seksuele intimidatie.

Mag je brood kleuren?

Mag je brood kleuren?

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

Sirha Europain zet de Franse bakkerij centraal

Sirha Europain zet de Franse bakkerij centraal

Van 22 tot 25 januari 2022 heet Europain professionals uit de bakkerijbranche weer welkom in Parijs om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen in de Franse bakkerij.