Decemberdrukte? De bezem erdoor!

bezems_pixabay

Foto: Pixabay

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

Een schone, opgeruimde bakkerij is niet alleen vanuit hygiënische overwegingen noodzakelijk. Het werkt ook veel prettiger als alles schoon is, materialen voor het grijpen liggen en medewerkers weten wat ze moeten doen. Hoe organiseert u dat?

  1. Maak een duidelijke planning voor de dagelijkse en de extra productie. Plan tijd in om machines en materialen schoon te maken tijdens de productie. Reinig bekkens, krabbers en andere veelgebruikte materialen direct na gebruik. U grijpt dan niet mis, de schoonmaak aan het eind van de dag kost veel minder tijd en de hygiëne komt niet in het gedrang.

  2. Zorg voor heldere, goed vindbare werkinstructies. Een medewerker hoeft dan bijvoorbeeld niet uit te zoeken hoe de speculaaswals ook alweer werkt, maar kan er veilig mee aan de slag.

  3. Creëer overzicht en voldoende opslagruimte voor de feestdagen: ruim stellingen, koelingen en vriezers voor de drukte op, zet overbodige materialen en apparatuur tijdelijk ergens anders en leg zaken die u nodig hebt onder handbereik.

  4. Maak na elke periode (herfst, Sint, kerst) de productie grondig schoon en ruim op, dan begint u de productie voor de volgende periode met een schone lei.

  5. Overweeg extra hulp voor de schoonmaak aan het eind van de werkdag. Veeg meerdere keren per dag de vloer en ruim tussendoor regelmatig op. Een schone bakkerij geeft overzicht en voorkomt problemen met de NVWA.

  6. Instrueer medewerkers die bijspringen over de hygiëne in uw bedrijf en over de persoonlijke hygiëne (haren vast of een petje, korte nagels, geen nep- of gelnagels, geen sieraden). Geef ze in elk geval het huishoudelijk reglement.

  7. Maak een handige werkvoorraad: pak voor openingstijd koekjes of chocolaatjes in, zodat de verkoop sneller verloopt. Let wel op de allergenen: was de handen grondig tussen het werken met verschillende producten. Chocolade bevat bijvoorbeeld soja en veel andere bakkerijproducten niet.

  8. Zorg dat de bestellingen soepel verlopen. Hanteer duidelijke besteltermijnen voor producten als
    chocoladeletters en kerstkransen. Klanten weten dan dat zij daarna afhankelijk zijn van de voorraad in de winkel. Meld ook duidelijk de afhaaldatum. Creëer zo mogelijk een drive-in of afhaalloket in de buiten­lucht, dan hoeven klanten hun bestelling niet in de winkel op te halen.

Meer weten?

NBOV-leden vinden op nbov.nl tips, informatie en documenten om ook in drukke tijden overzicht en rust te creëren, bijvoorbeeld over voedselveiligheid, cadeaupakketten en deelname aan kerstmarkten.

Lees ook
Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Maandag 18 januari is het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Ambachtelijke bakkers, banketbakkers en chocolatiers van Nederland zetten hier Happy Saturday tegenover. Zaterdag 23 januari zetten zij hun klanten extra in het zonnetje.

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Februari 2021 staat in het teken van Villa Joep taartenmaand. Bakkers kunnen dit fonds tegen neuroblastoom kinderkanker steunen door een taart te maken en de winst te doneren.

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...