De supermarkt als concurrent?

Bakkers in bedrijf_Vraagbaak NBC Frank Janssen

“De supermarkt is dé grote concurrent voor de bakker, wordt vaak gezegd. Is dat ook echt zo? En wat kan ik daar aan doen?”

Frank Janssen, manager marketing en communicatie van het NBC, legt aan de hand van marktcijfers uit wat u kunt doen. “Het ambacht heeft het moeilijk. Ambachtelijke bakkers verliezen al enige jaren marktaandeel aan supermarkten. Als we kijken naar brood specifiek en we zien de bakkers en supermarkten als enige aanbieder, dan ligt de verhouding in besteding op 82 procent voor supermarkten en 18 procent voor ambachtelijke bakkers. Jaarlijks verschuift deze verhouding met ongeveer 0,7 procent richting de supermarkt.

Aanknopingspunten

Maar kop op! Want u kunt zich onderscheiden van het supermarktkanaal! Uit marktcijfers kunnen we een aantal algemene aanknopingspunten halen. Ten eerste verschilt het aankoopmotief voor brood bij de twee aankoopkanalen. In de supermarkt draait het voornamelijk om het gemak, de prijs en uit gewoonte. Terwijl consumenten bij de bakker voornamelijk kopen om de smaak, de versheid, gezondheidsaspecten en het brede aanbod. Laat dus juist deze aspecten aan klanten zien!

Een tweede verschil is het type klant. Bakkers zijn vooral populair bij de oudere klant (boven de 65 jaar). Volgens GfK data is dit landelijk bijna 40 procent van alle klanten in dit verkoopkanaal. Supermarkten doen het daarentegen goed bij alleenstaanden en tweeverdieners zonder kinderen. De overgebleven groep, huishoudens met kinderen, kopen het merendeel van hun brood bij de supermarkt, maar voelen zich op basis van de koopmotieven thuis bij zowel de bakker als bij de supermarkt. Zij zijn namelijk gevoelig voor smaak, versheid, gezondheid en het brede aanbod maar ook voor prijs en gemak.

De kunst is om deze groep naar uw winkel te krijgen. Wanneer u op deze groep wilt focussen, kijk dan eens naar:

  • Uw assortiment: focus met het assortiment op vers en gezond. U kunt zich hiermee onderscheiden;
  • Prijs: laat het actiebeleid goed aansluiten bij deze doelgroep;
  • Openingstijden: deze doelgroep heeft beperkt tijd en een specifieke wens voor een bepaalde periode. Speel hier op in met aangepaste tijden of bijvoorbeeld online verkoop!

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Bakker Jan Morssink overleden

Bakker Jan Morssink overleden

Op 21 januari overleed bakker Jan Morssink op 79-jarige leeftijd. Dat maakte zijn zoon Richard Morssink bekend.

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gaan intensiever samenwerken. Door het samenvoegen van expertises én een efficiëntere inzet van middelen willen zij beide organisaties slagvaardiger maken en zo de bakkerijbranche naar een hoger niveau brengen.

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Genootschap voor de Bakkerij: '2020 staat in teken van samen'

Samen. Dat is het thema van het Genootschap voor de Bakkerij voor 2020. Op 27 januari vindt de eerste bijeenkomst plaats in Den Haag. Dan staat de samenwerking met medewerkers in de sector op de agenda. Hoe maken wij van hen onze beste ambassadeurs?

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...