De supermarkt als concurrent?

Bakkers in bedrijf_Vraagbaak NBC Frank Janssen

“De supermarkt is dé grote concurrent voor de bakker, wordt vaak gezegd. Is dat ook echt zo? En wat kan ik daar aan doen?”

Frank Janssen, manager marketing en communicatie van het NBC, legt aan de hand van marktcijfers uit wat u kunt doen. “Het ambacht heeft het moeilijk. Ambachtelijke bakkers verliezen al enige jaren marktaandeel aan supermarkten. Als we kijken naar brood specifiek en we zien de bakkers en supermarkten als enige aanbieder, dan ligt de verhouding in besteding op 82 procent voor supermarkten en 18 procent voor ambachtelijke bakkers. Jaarlijks verschuift deze verhouding met ongeveer 0,7 procent richting de supermarkt.

Aanknopingspunten

Maar kop op! Want u kunt zich onderscheiden van het supermarktkanaal! Uit marktcijfers kunnen we een aantal algemene aanknopingspunten halen. Ten eerste verschilt het aankoopmotief voor brood bij de twee aankoopkanalen. In de supermarkt draait het voornamelijk om het gemak, de prijs en uit gewoonte. Terwijl consumenten bij de bakker voornamelijk kopen om de smaak, de versheid, gezondheidsaspecten en het brede aanbod. Laat dus juist deze aspecten aan klanten zien!

Een tweede verschil is het type klant. Bakkers zijn vooral populair bij de oudere klant (boven de 65 jaar). Volgens GfK data is dit landelijk bijna 40 procent van alle klanten in dit verkoopkanaal. Supermarkten doen het daarentegen goed bij alleenstaanden en tweeverdieners zonder kinderen. De overgebleven groep, huishoudens met kinderen, kopen het merendeel van hun brood bij de supermarkt, maar voelen zich op basis van de koopmotieven thuis bij zowel de bakker als bij de supermarkt. Zij zijn namelijk gevoelig voor smaak, versheid, gezondheid en het brede aanbod maar ook voor prijs en gemak.

De kunst is om deze groep naar uw winkel te krijgen. Wanneer u op deze groep wilt focussen, kijk dan eens naar:

  • Uw assortiment: focus met het assortiment op vers en gezond. U kunt zich hiermee onderscheiden;
  • Prijs: laat het actiebeleid goed aansluiten bij deze doelgroep;
  • Openingstijden: deze doelgroep heeft beperkt tijd en een specifieke wens voor een bepaalde periode. Speel hier op in met aangepaste tijden of bijvoorbeeld online verkoop!

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Jan Linders Beste supermarkt in brood

Jan Linders Beste supermarkt in brood

Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert.

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

Populariteit brood neemt toe

Populariteit brood neemt toe

De populariteit van brood neemt toe. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. In tweejaar tijd steeg het aantal mensen dat brood in een modern en gezond voedingspatroon vindt passen met 3,3 procent naar 83,6 procent. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...