De NBOV: ook voor de chocolatier

De ambachtelijke chocolatier_foto nbov

“Er staan boa’s in mijn bonbonzaak die zeggen dat ik dicht moet, omdat ik geen essentiële winkel zou zijn.” En: “Waarop moet ik letten als ik een winkel open om mijn chocolade ook aan consumenten te verkopen?” Voorbeelden van kwesties waarmee de NBOV onlangs twee chocolatiers hielp.

Hoewel de naam Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging anders doet vermoeden, behartigt de brancheorganisatie ook de belangen van ambachtelijke chocolatiers. “De chocoladespeciaalzaak is in de winkelstraat duidelijk aan een opmars bezig”, constateert NBOV-bedrijfsadviseur Jaap van der Ham. “Consumenten zoeken sinds corona naar luxe en lekker. Dan is chocolade een kansrijk product.” Van der Ham en collega Frans Holtkamp adviseren dan ook steeds vaker ondernemers die zich specifiek op chocolade richten.

Gespecialiseerd assortiment

“Chocolatiers hebben een sterk gespecialiseerd assortiment”, zegt Holtkamp. “Dat is het opvallendste verschil met brood- of banketbakkers en patissiers. Qua bedrijfsvoering lijken deze ondernemingen echter veel op elkaar, waardoor de kennis, ervaring en belangenbehartiging van de NBOV grote meerwaarde heeft voor chocolatiers. Ambachtelijk ondernemen is namelijk precies waar de NBOV verstand van heeft.”
Holtkamp geeft een voorbeeld: “Chocolatiers produceren en verkopen vaak onder één dak, net als bakkers, banketbakkers en patissiers. Daardoor is de personeelsopbouw bijzonder: productie- en verkoopmedewerkers werken samen in één organisatie. Veel chocolatiers hanteren daarbij de CAO Bakkersbedrijf. De NBOV speelt bij de totstandkoming daarvan een belangrijke rol. Mede daardoor kunnen we ondernemers specifiek adviseren en ondersteunen bij (juridische) vraagstukken rondom personeel en organisatie.”

Soja, noten en ei

“Chocolatiers moeten voldoen aan dezelfde voedselveiligheidsregels als banketbakkers en patissiers”, vult beleidsadviseur Wiepkje Colijn aan. Zij ondersteunt NBOV-leden regelmatig bij vraagstukken over hygiëne en voedselveiligheid, zoals een boete of waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Chocoladeproducten bevatten vaak soja, noten of ei: allergenen waarover u klanten op een specifieke manier moet informeren. De NBOV zorgt dat u dit makkelijker kunt doen. We geven daarnaast tips en maken handige documenten, zodat u bijvoorbeeld bent voorbereid op een NVWA-inspectie of eenvoudiger het juiste etiket maakt voor een cadeaupakket.”

Ondernemersklimaat

De NBOV zit in Den Haag en Brussel aan tafel om te zorgen voor een goed ondernemersklimaat, zodat ondernemers in ambachtelijk brood, banket én chocolade makkelijker kunnen ondernemen, benadrukt Frans Holtkamp. “Leden kennen ons echter vooral van onze praktische dienstverlening: zij sparren met ons over hun bedrijf; wij adviseren en beantwoorden hun vragen over wet- en regelgeving, financiering, of communicatie. We zorgen ook voor tools, bijvoorbeeld om eenvoudig aan de privacywetgeving te voldoen. NBOV-leden besparen zo soms duizenden euro’s per jaar aan (advies)kosten.”

Lees ook
ODE aan de lobby

ODE aan de lobby

De NBOV lobbyt intensief in Den Haag. Als ondernemer merk je dat niet direct in je portemonnee. Wat is dan eigenlijk het nut van die lobby? Een actueel voorbeeld om het concreter te maken: de Opslag Duurzame Energie (ODE), die de overheid in 2013 bedacht om de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) te financieren.

Wie houdt de zaak draaiende als u het (even) niet kunt?

Wie houdt de zaak draaiende als u het (even) niet kunt?

Als bakker, ondernemer en werkgever werkt u met hart en ziel aan uw zaak. Bijspringen als een medewerker ziek is, op zondag de mail en administratie wegwerken: u doet het graag. Maar wat als u zelf plotseling ziek wordt, een tijdje niet goed in uw vel zit of om een andere reden geen vliegende keep kunt zijn?

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

Het IJscentrum begon tijdens de coronacrisis met het maken van instructies. Onlangs kwamen hier zeven nieuwe video's bij. De filmpjes laten zien hoe je chocolade tableert, een ijsmix pasteuriseert en hoe je infuseert. Daarnaast is er aandacht voor natte en droge karamelbereidingsmethode. Verder is het overzicht van machines en menu-instructies nu compleet.