‘Cool’ energie besparen

Geld (unsplash)

Producten koelen verbruikt aardig wat energie. Zeker met de huidige energieprijzen loont het dus om te bekijken of je daarop kunt besparen. Zorg er echter wel voor dat je aan de warenwettelijke eisen blijft voldoen.

Koelingen en vriezers zijn onmisbaar in de ambachtelijke bakkerij. “Door producten te koelen, voorkom je bederf”, legt NBOV-beleidsadviseur Wiepkje Colijn uit. “Koelen is een kritisch proces. De specifieke eisen daarvoor staan in de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij.” Koelingen zijn echter ook grote energieverbruikers. Veel ondernemers zoeken daarom naar betaalbare mogelijkheden om het verbruik ervan te verlagen.

Besparingstips

“Ga je de koeling vervangen? Let dan op het verbruik van nieuwe apparatuur en bijvoorbeeld ook op het formaat. Een te grote koeling kost onnodig veel energie, een te kleine ook: een overvolle koeling kan namelijk niet efficiënt koelen. Afsluitbare koelvitrines verliezen verder minder energie dan open koelmeubels.”

Ook als de koeling nog niet vervangen hoeft te worden, zijn er besparingsmogelijkheden die geen grote investeringen vergen. Wiepkje Colijn: “Laat koelingen en vriezers op tijd onderhouden volgens de voorschriften van de leverancier en maak ze goed schoon. Dat is belangrijk voor de hygiëne en verlaagt het energieverbruik. Vergeet de rubbers niet, want vuile rubbers sluiten minder goed af, waardoor kou weglekt en het verbruik toeneemt.”

Daarnaast benadrukt ze dat energiebesparing belangrijk is, maar dat de hygiëne gewaarborgd moet blijven. “Controleer elke dag de temperatuur in alle koelingen en vriezers en registreer deze wekelijks, zodat koelingen niet te warm, maar ook niet te koud afgesteld staan. Zorg dat je altijd aan de eisen in de Hygiënecode voldoet.”

Besparingstool DEB

De NBOV zet zich continu in voor een betaalbare en haalbare energietransitie voor de ambachtelijke bakkerijsector. Inzicht in energiebesparingsmogelijkheden is voor ondernemers belangrijker dan ooit. Op het gebied van koelen en vriezen zijn er bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen die in vijf jaar terugverdiend kunnen worden.

NBOV-leden kunnen gratis het onlineplatform Duurzaam Energie Besparen (DEB) gebruiken. DEB laat zien hoe ondernemers kunnen verduurzamen, energie en kosten kunnen besparen, welke subsidiemogelijkheden er zijn en wat dat scheelt op de energierekening. Informatie daarover, en over energie in het algemeen, staat op nbov.nl.

Lees ook
Ambassadeurs

Ambassadeurs

In de media werd recent geroepen dat er steeds meer bakkerijen in Nederland zijn. Uit cijfers van het GFK blijkt dat het marktaandeel van het ambacht in 2021 verder is gestegen. Recent organiseerde de NBOV met het Bakery Institute een Startersdag en deze zat binnen no-time vol. Zonder grote campagnes zet het ambacht zich dus steeds beter en meer op...

Snoeien doet bloeien

Snoeien doet bloeien

Ieder jaar beginnen er minder studenten in het mbo. Niet alleen in onze branche, maar in het gehele mbo; een trend die door de coronapandemie versneld lijkt te zijn. Iedereen trekt ook nog eens aan dezelfde student. Sommige branches, zoals techniek en defensie, doen dat met enorme budgetten, maar andere sectoren hebben die luxe niet. Gecombineerd met...

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?