Congresprogramma Food Technology bekend: Food meets hightech

12 november 2021

Op 1 en 2 december organiseren Mikrocentrum en vakblad EVMI (Alea Publishers) samen het congres Food Technology 2021 in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. Hier komen food en hightech samen, met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Oftewel: hoe kan het efficiënter, effectiever, duurzamer?

Met nog een maanden te gaan staat het congresprogramma, genaamd ‘Food meets hightech’, stevig in de steigers. Volgens Roeland Dobbelaer, programmadirecteur en uitgever van EVMI, is er gekozen voor een breed programma rond vijf deelthema’s: “We willen zowel de kant van de foodproductie belichten, met thema’s als foodinnovatie, voedselveiligheid en de duurzame keten, als de meer technische kant rond machinebouw, automation en labonderzoek. Voor de laatste zijn er de thema’s ‘Fabriek van de toekomst’ en ‘Foodlab’.”

Nationale en internationale sprekers laten op 1 en 2 december hun licht schijnen over de foodproductie van de toekomst. Dobbelaer: “Het overkoepelende thema moest natuurlijk duurzaamheid zijn. We kunnen niet meer anders dan met man en macht zorgen dat de klimaatdoelen gehaald worden. Daarvoor zijn grote inspanningen nodig, juist van de foodbranche.”

Kennispartners

De organisatoren van Food Technology werken samen met een groot aantal kennispartners die
seminars verzorgen vanuit hun werkdomein. Voorbeelden hiervan zijn: Keep Food Simple, Ingredients for food innovators (IFFI), het Nederlands Ver­pakkingscentrum (NVC), Kennisplatform Lab­managers, en Hygienic Design Network (HDN). Daarnaast geven sprekers vanuit de bankensector (ING) en communicatiebureaus (Schuttelaar & Partners) voor de komende decennia advies over duurzaam ondernemen in de voedingsmiddelen­industrie.

Keynotesprekers

Beide congresdagen worden afgetrapt door een gerenommeerde keynotespreker. Op 1 december is dat Remko Boom, hoogleraar Food Process Engineering bij Wageningen University & Research. Met ‘Gentle food processing: better sustainability can also mean better products’ presenteert hij een nieuwe manier om naar ingrediënten te kijken.

Op dag twee neemt Jaap Seidell het stokje over. Hij is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met zijn bijdrage, ‘Tijd voor een voedseltransitie in de voedings­industrie’, wil hij het publiek, en de maatschappij als geheel, prikkelen tot een vruchtbaar debat. “Ons voedselsysteem barst uit zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarmee we te maken hebben, zijn ontmoedigend groot. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken?”

Meer informatie en aanmelden: food-technology.nl.

Altijd op de hoogte blijven?