Column: Van crisis naar crisis
Twee jaar corona, al een jaar lang hoge tarweprijzen en de energiecrisis. We gaan van crisis naar crisis en de vraag is wat de volgende wordt. Als we de afgelopen maanden iets hebben mogen leren, is dat dat de ambachtelijke bakkerij macro-economisch niet belangrijk is. Brood kan je ook ergens anders halen en de mensen die er werken vinden wel weer ander werk. Ook het financieel steunen van ondernemingen door de overheid stuit op veel weerstand. Aan de ene kant is het als je dit hoort om gek van te worden, micro-economisch zijn de gevolgen niet te overzien, en aan de andere kant weten we wel waar we staan.
Aanpassen
Niettemin mogen we dus heel trots zijn dat het de ambachtelijke bakker is gelukt om compensatie te krijgen in verband met de hoge energieprijzen. Maar dit moet ons ook wel aan het denken zetten.
De energieprijzen zullen waarschijnlijk niet meer op het niveau van 2021 komen en bij een volgende crisis komt er misschien geen steun van de overheid.
We zullen dus onze bedrijven en onze bedrijfsvoering hierop moeten aanpassen. Calculeer je tijdig je kostenverhogingen door of doe je dit pas achteraf? Welke machines schaf je aan en kijk je
in het vergelijken alleen naar de prijs
of nu ook naar de duurzaamheid en het verbruik? En wat wordt je langetermijnstrategie als het gaat om je energiecontract en verduurzamen in je bedrijf?
Op de korte termijn is het allemaal vrij lastig. Netwerken zijn overbezet als ze er al liggen. Elektriciteit is in verhouding tot gas nog veel te duur om over te stappen. Vanuit de NBOV zijn wij volop in gesprek met onder andere de minister over verduurzaming in onze branche en proberen daar met stakeholders een goed plan voor te maken. Eén ding is zeker: hoe we het in het verleden deden, zal in de toekomst niet meer kunnen.