Callebaut introduceert met ruby RB1 een vierde chocoladesoort

BIB_Advertorial Callebaut foto Callebaut foto 1

Onontdekt geschenk van Moeder Natuur

BIB_Advertorial-Callebaut-foto-Callebaut-foto-1-300x200 Maar liefst tachtig jaar geleden is het, dat er voor het laatst een nieuwe chocoladesoort op de markt werd gebracht. Witte chocolade wordt sindsdien naast melk- en pure chocolade verkocht. Nu brengt Callebaut een vierde chocoladesoort op de markt: ruby. Roze van kleur, friszuur en fruitig van smaak. “Heel bijzonder om dit in je leven te mogen meemaken”, vindt Meester Patissier Hidde de Brabander. “Het is echt een unieke gebeurtenis.”

“Ik houd zó van dit soort ontdekkingen”, roept Hidde de Brabander enthousiast. Hij is ambassadeur van Callebaut en deelt in deze hoedanigheid zijn kennis, biedt inspiratie en denkt mee over recepturen. “Ik was een van de eersten in Nederland die ruby mocht komen proeven”, glundert hij. “Dat alleen al vond ik een heel bijzonder momentje. Zelfs als deze chocolade helemaal niet lekker was geweest!” Gelukkig valt de smaak bij de patissier in goede aarde. “Meer dan tien jaar lang heeft Callebaut gewerkt aan de introductie van deze vierde chocoladesoort. Een zorgvuldige selectie van de juiste cacaobonen in combinatie met de juiste verwerking heeft geleid tot een intens fruitige smaak met friszure accenten en romige toetsen”, vertelt hij.

Nadrukkelijk wijst hij er daarbij op dat ruby geen witte chocolade met een kleurstof is. “Het unieke smaakprofiel en de sprankelende, rood-roze kleur zijn volledig afkomstig van de cacaoboon die ervoor wordt gebruikt. Een geschenk van Moeder Natuur dus en voor honderd procent zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen ontwikkeld.”

BIB_Advertorial-Callebaut-foto-Callebaut-foto-2-200x300 Hoe te werken met ruby?

Hoewel ruby een chocoladesoort is die te vergelijken is met melk- en pure chocolade, zijn er volgens Hidde bepaalde spelregels aan het gebruik ervan verbonden. “Ruby smelt als chocolade en je kunt het dus prima tableren of er bonbons mee maken. Je dient de zuurtegraad van ruby zorgvuldig te beheren om de unieke smaak en kleur van deze chocolade te behouden. Over het algemeen geldt: hoe minder je aan ruby toevoegt, hoe beter de smaak en kleur tot hun recht komen. Pure bewerkingen zoals in chocoladerepen, bonbons, chocoladelolly’s, gedipte koekjes en donuts zijn eigenlijk het allermooist.”

Wie ruby toch met vloeistoffen wil mengen in bepaalde recepturen, kan natuurlijke kleurstoffen zoals rode bietenpoeder, gedroogde bloemblaadjes van rozen of hibiscus of Mona Lisa® Power Flowers™ toevoegen om de rozige kleur te ondersteunen. Om de smaak van ruby volledig tot haar recht te laten komen, is het mooi om ruby in een mousse, ijs, ganache of saus te combineren met friszure componenten zoals fruitpuree of limoensap. “Qua structuur en mondgevoel zit ruby tussen melkchocolade en witte chocolade in”, vindt Hidde. “De smaak neigt voor mij naar een combinatie van yoghurt en bosvruchten.”

BIB_Advertorial-Callebaut-foto-Callebaut-foto-3-300x200 Ontdekkingsreis

Half september heeft Hidde samen met andere chefs en patissiers tijdens een feestelijke lancering in Veghel aan ruim 250 aanwezigen een drietal gerechten gepresenteerd waarin hij Callebaut’s ruby RB1 heeft verwerkt. “Ik heb bijvoorbeeld een romig gerechtje gemaakt met eendenlever en een warm schuim van ruby”, vertelt hij. “Het is een fantastische ontdekkingsreis om met een nieuwe chocoladesoort te mogen werken. Zeker voor een chocoholic zoals ik.”

Ruby RB1 blijkt nog niet geschikt voor bakrecepturen, zoals brownies en koekjes. De unieke smaak en kleur van de chocolade nodigen bakkers en chocolatiers echter wel uit tot verrassende smaakcombinaties. Experimenten van chefs onthulden dat Ruby RB1 bijvoorbeeld uitzonderlijk goed past bij rosé champagne, Kriekbier, gezouten karamel en zelfs hartige ingrediënten als (blauwe) kaas en kaviaar.

“Het is fantastisch om nieuwe food pairings op te zoeken”, vindt Hidde. “Laat je daarbij inspireren door de recepten die Callebaut ontwikkelt en deelt, maar ga zeker ook zelf op zoek naar wat je leuk en lekker vindt. Een nieuwe chocolade vraagt om een heel nieuwe ontdekkingsreis. Ik combineer zelf bijvoorbeeld nooit twee soorten pure chocolade in een gerecht, maar combineer nu wel pure chocolade met ruby. Dat smaakt niet alleen heel lekker, het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Bewaar je creaties met ruby overigens altijd luchtdicht en op een geurloze, donkere en droge plek. Dan blijft het product op zijn mooist.”

Internationale interesse

Toen Hidde enige tijd geleden op Instagram een foto deelde van de eerste zak ruby die hij kreeg thuisgestuurd, ontplofte zijn social media-kanaal bijna. “Ik kreeg meer reacties dan ik ooit eerder op een foto heb ontvangen”, lacht de Meester Patissier. “Ik werd ook gebeld door nationale en zelfs internationale media als National Geographic. Zó bijzonder is het dus dat er een vierde chocoladesoort wordt geïntroduceerd. Daar zijn wij als bakkers, patissiers, chefs en chocolatiers anno 2018 maar mooi persoonlijk getuige van!”

BIB_Advertorial-Callebaut-foto-Callebaut-foto-4-300x200 Callebaut Ruby

Ruby is exclusief verkrijgbaar bij Callebaut. Callebaut’s ruby RB1 is wereldwijd slechts beperkt beschikbaar, maar vanaf nu te bestellen in Nederland en België in zakken van 2,5 of 10 kilogram.

   
Lees ook
Dekom presenteert digitale zomercatalogus

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

De nieuwe zomercatalogus van Dekom is verschenen. Bakkers, patissiers en chocolatiers kunnen deze downloaden op de website van de decoratiespecialist. Dekom is leverancier van decoraties voor bakkerijen, horeca en industrie.

Op pad in Parijs - Van de oudste chocoladewinkel tot instagrammable verpakkingen

Op pad in Parijs - Van de oudste chocoladewinkel tot instagrammable verpakkingen

We mogen in Nederland de deur nog uit voor een wandeling of boodschappen, maar echt lekker shoppen of inspiratie opdoen zit er voorlopig niet in. Laat staan dat je de grens over kunt. En dat terwijl bijvoorbeeld Parijs voor velen in onze branche zo’n inspirerende plek is. Gelukkig gaf de redactie van Bakkers in bedrijf tijdens Europain, afgelopen januari,...

NeoCacao

NeoCacao

NeoCacao wordt op sociale media aangekondigd als hét boek over chocolade. De Franse versie verscheen al eerder en onlangs kwam de Engelstalige variant uit.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...