Callebaut draagt bij aan beter leven voor lokale cacaoboeren

BIB_Callebaut Cacaoboeren_2

Verandering aan de horizon

Wie kiest voor Callebaut, kiest niet alleen voor een heerlijke smaak chocolade, maar ook voor een beter leven voor cacaoboeren in West-Afrika. Van elk blok of elke verpakking chocolade die wordt verkocht, wordt namelijk een deel geïnvesteerd in opleiding van boeren en in gemeenschapsprojecten. Dit gebeurt in samenwerking met de Cocoa Horizons Foundation.

BIB_Callebaut-Cacaoboeren_2-300x200 Callebaut werkt uitsluitend met de beste cacaobonen. Om de toekomst van deze cacao te garanderen, moeten lokale boeren worden gesteund om hun opbrengst per hectare te verbeteren en om hen te helpen een beter inkomen te halen uit de cacaoteelt. “Samen met Cocoa Horizons stelt Callebaut West-Afrikaanse boeren in staat om hun kleine plantages te transformeren naar winstgevende cacaoplantages. Bovendien motiveren we nieuwe generaties om in de cacaoteelt actief te blijven”, vertelt Nazira Taselaar, senior trade marketeer bij Callebaut. “Ons doel is om landbouwers financieel onafhankelijk te maken, zodat zij hun familie kunnen onderhouden. De Cocoa Horizons Foundation biedt cacaoboeren toegang tot trainingsprogramma’s, financiële premies en landbouwgereedschappen”

Vier pijlers

De Cocoa Horizons Foundation is actief in Ivoorkust, Ghana en Tanzania en richt zich op vier belangrijke pijlers om de praktijken voor cacaoproductie te verbeteren en tegelijkertijd ook kritieke sociale uitdagingen aan te kaarten in de gemeenschappen waar de boeren en hun gezinnen wonen: onderwijs, kinderbescherming, kansen voor vrouwen en gezondheid.

“Plattelandsgemeenschappen hebben vaak een gebrek aan infrastructuur en dienstverlening en missen toegang tot water, basale gezondheidszorg en scholen. Er zijn betere productiepraktijken voor cacao nodig om te garanderen dat de cacaoteelt een leefbare optie is, ook voor de volgende generatie van cacaoboeren, inclusief jonge vrouwen”, vertelt Taselaar. “Het betrekken van vrouwen bij opleidingen, administratieve werkzaamheden en ontwikkeling van de agrarische bedrijven heeft grote prioriteit. Op deze manier worden kansen geboden aan vrouwen om zelfstandig een inkomen te kunnen genereren. Cocoa Horizons wil daarnaast voorgoed afrekenen met kinderarbeid in de keten. Samen met de boerengemeenschap en de overheid stimuleert de stichting de aanwezigheid van kinderen op school. Ook wordt er samengewerkt om het bewustzijn van kinderarbeid aan te scherpen, zodat de oorzaken ervan beter worden begrepen en constructieve oplossingen worden ontwikkeld.”

BIB_Callebaut-Cacaoboeren-300x200 Duurzaam

Inmiddels hebben zeshonderd praktijkscholen ruim 71.000 cacaoboeren geholpen aan een goede bedrijfsvoering en betere leefomstandigheden. Tien nieuwe waterbronnen voor scholen en boerencoöperatieven voorzien meer dan duizend kinderen van schoon water. En meer dan 3.400 boeren en hun  gezinsleden zijn gevaccineerd. Indrukwekkende cijfers, die duidelijk maken dat de Cocoa Horizons Foundation het dagelijkse levensonderhoud van duizenden cacaoboeren en hun families daadwerkelijk en heel concreet verbetert. “Wij zijn ervan overtuigd dat het verbeteren van het levensonderhoud van cacaoboeren en de steun om hun cacaoteelt om te vormen tot een duurzame bron van inkomen de toekomst van de cacaoplantages veilig zal stellen”, aldus Taselaar.  Want heerlijke chocolade heeft heerlijke én eerlijke cacaobonen nodig. Nu en in de toekomst.”

Uitsluitend bakkers, patissiers, chefs en chocolatiers die enkel met Callebaut’s Finest Belgian Chocolate werken, mogen in hun winkel met een gratis pakket communiceren dat hun chocolade cacaoboeren steunt en bijdraagt aan het verbeteren van het levensonderhoud van duizenden cacaoboeren en hun families. Meer weten? Kijk op www.callebaut.com/sustainable.

Cocoa Horizons flyer van Callebaut

Lees ook
Investering van half miljoen voor rose&vanilla

Investering van half miljoen voor rose&vanilla

Brave New Food Investments investeert ruim een half miljoen euro in rose&vanilla. De patisserie wil deze investering gebruiken voor de uitbreiding van de capaciteit en verkooplocaties, en productinnovaties.

De feestdagen bij Patisserie de Bijenkorf

De feestdagen bij Patisserie de Bijenkorf

Macarons, chocoladeletters, marsepein, bonbons, hartige taarten; de patisserie van de Bijenkorf draagt al jaren bij aan de goede naam van het warenhuis. In de bakkerij van de Bijenkorf maken ze alle producten voor de eigen vestigingen en externe klanten. Mark Potma, manager patisserie, vertelt over de uitdaging om het enorme feestdagenassortiment tijdig...

Callebaut presenteert inspiratiemagazine voor de feestdagen

Callebaut presenteert inspiratiemagazine voor de feestdagen

Chocolade is en blijft hot, en mag dus niet ontbreken in de bakkerijvitrine. zeker niet nu de feestdagen in zicht zijn. Callebaut komt met een nieuw bakkerij-inspiratiemagazine om je te helpen aan de hoge eisen van (ook jonge) klanten te voldoen. Daarnaast kun je een webinar volgen over de geheimen van de chocoladetaart en -tartelette, eersteklas bestsellers.