Cadeaupakketten: wat mag, en wat moet?

13 december 2022
Foto: NBOV

Sinterklaas en de kerstperiode zijn natuurlijk bij uitstek momenten om een of meer cadeaupakketten in uw assortiment op te nemen. Ook voor deze pakketten gelden regels, bijvoorbeeld voor etikettering, allergenenvermelding en naamgeving van producten. En mag u een fles wijn aan uw pakket toevoegen? De NBOV zet het voor u op een rijtje.

Een cadeaupakket met uw lekkerste producten is een feestelijke manier om anderen kennis te laten maken met uw assortiment. U kunt in uw pakket natuurlijk alleen uw eigen producten opnemen, maar het kan ook interessant zijn om producten toe te voegen van collega-ondernemers uit de buurt of streek: de ambachtelijke kaasboer, slager, wijnhandel of notenbar. Omgekeerd past uw vijgen-notenbrood misschien in een borrelpakket van de traiteur verderop. Zo lang u zich aan de regels houdt, is er veel mogelijk.

Etikettering

Cadeaupakketten vallen onder de etiketteringsverordening. U moet ze dus voorzien van productinformatie, waaronder een overzicht van de allergenen, en een uiterste houdbaar­heidsdatum. Maakt u pakketten voor de drukke december­periode en werkt u met een bestellijst? Dan moet ook die bestellijst aan de Warenwet voldoen en de vereiste pro­ductinformatie bevatten.

Alcohol

U werkt samen met een lokale brouwerij en maakt een pakket van uw bierbrood en hun speciaalbier. Of u denkt erover om een likeur toe te voegen aan uw pakket met luxe chocolade. Waarmee moet u dan rekening houden? Als bakker mag u wijn, bier, port en sherry verkopen zonder vergunning, dus een fles daarvan mag u in het pakket opnemen. U mag echter geen alcohol laten proe­ven aan klanten. Sterke drank, met een alcoholpercentage van 15 procent of meer (behalve dus port en sherry), mag u alleen verkopen als u daarvoor vergunning hebt en uw personeel aan bepaalde eisen voldoet. Een likeurtje zult u dus in de meeste gevallen niet in uw pakket mogen opnemen.

Daarnaast mag u natuurlijk geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar – en dat geldt ook voor een cadeaupakket met alcohol. Twijfelt u over de leeftijd van een klant? Vraag dan naar een identiteitsbewijs. Als het pakket online is besteld, controleert u de leeftijd bij het ophalen van het pakket. Stel ook een alternatief pakket samen, zonder alcoholische drank, zodat de klant zelf kan kiezen. Vooral zakelijke klanten vinden dat prettig, bijvoorbeeld omdat ze minderjarige medewerkers hebben.

Rookwaren

Het is verboden om reclame te maken voor rookwaren (tabaksproducten als sigaren en sigaretten, maar ook e-sigaretten). Als u bijvoorbeeld een sigaar aan een pakket toevoegt, bent u in overtreding. De NVWA controleert hierop en kan een boete vanaf 450 euro opleggen.

Meer weten?

NBOV-leden vinden op nbov.nl praktische informatie en tips over regelgeving voor cadeaupakketten en vermelding van allergeneninformatie.

Informatie over verkoop van alcohol en tabak is te vinden op ondernemersplein.kvk.nl.

Altijd op de hoogte blijven?