Brood of muesli?

22 april 2008
vraagbaak_04_2008_page1_image1

Brood vormt een gezond begin van de dag, dat mag algemeen bekend zijn. Maar er zijn nog veel meer ontbijtproducten op de markt. Regelmatig krijgt het Voorlichtingsbureau Brood daar vragen over van consumenten. Eén daarvan hebben we er hier uitgelicht: wat zit er in brood dat in muesli niet zit?

“Uiteraard hangt het verschil erg af van het soort brood en het soort muesli. Maar het belang rijkste verschil dat geldt in alle gevallen, is dat in brood jodium zit en in muesli niet. Jodium is een belangrijke bouwsteen van het schildklierhormoon dat nodig is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Bij een te lage jodiuminname moet de schildklier harder werken om het tekort aan jodium op te vangen. Daardoor kan vergroting van de schildklier ontstaan. Bij kinderen kan een jodiumtekort aanleiding geven tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.

Volkorenmeel

Verder zit er in een volkoren boterham of een meergranenboterham op basis van (volkoren) meel meer voedingsvezels per 100 gram. Ook zit er meer vitamine B6 in volkorenbrood. Deze vitamine is van belang voor de afbraak en opbouw van eiwitten en de afweer, de groei en het zenuwstelsel.

Is er sprake van een krokante muesli, dan zit hierin meer dan vier keer zoveel verzadigd vet als in een gemiddelde boterham. Ook bevat dit soort muesli vaak veel toege voegde suiker. Beide stoffen zijn niet voordelig voor een goede gezondheid.”

Altijd op de hoogte blijven?