Leontien van Moorsel blijft enthousiast ambassadeur van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Samen met dochter Indy figureerde Leontien van Moorsel in de meest recente reclamecampagne van de ambachtelijke bakker, geïnitieerd door de NBOV en Stichting Ambachtelijke Bakkerij. Beide dames vonden het fantastisch om te doen. “Ik vind dat mama’s het goede voorbeeld moeten geven”, aldus Leontien. “Een goede start van de dag geeft energie en zorgt voor sociale interactie. Als voormalig topsporter, als ondernemer én als moeder blijft het mijn belangrijkste boodschap: zorg voor balans in je leven.”

door Linda van ’t Land

SAB_Leontien-van-Moorsel-200x300 Leontien van Moorsel opende in 2015 het Leontienhuis in Zevenhuizen, waarmee zij de kwaliteit van leven van mensen met een eetstoornis en hun naasten wil verbeteren. “Kernwoorden hier zijn begrip, erkenning, herkenning en gelijkwaardig”, aldus Leontien. “Er geldt slechts één regel: tussen de middag lunchen we met elkaar aan tafel en eten állemaal twee boterhammen.”

Leontien Zijlaard-van Moorsel is ambassadeur van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB), al sinds de oprichting van de stichting in 2014. De voormalig wielrenster krijgt sinds het behalen van haar eerste Olympische titel veel aanvragen van bedrijven en organisaties om ‘het gezicht van’ te worden. Ze is echter terughoudend en kritisch als het om deze aanvragen gaat. “Ik wil niet alleen mijn naam of gezicht aan een organisatie of bedrijf verbinden, maar ook écht iets met het doel hebben. Ik ben een gevoelsmens en wil een oprechte klik ervaren: zowel met het doel als met de mensen erachter. Sponsoring is zoveel meer dan geld geven alleen.”

Promotie van de ambachtelijke bakker spreekt Leontien meteen aan. Haar eigen verhaal is bekend: na op de racefiets diverse malen wereldkampioen te zijn geworden, verdwijnt zij vanaf 1994 van het toneel. De wielrenster kampt op dat moment al jaren met een eetstoornis, Anorexia Nervosa. Zelf zegt zij over deze periode: “Een eetstoornis isoleert je, je dwaalt steeds verder af van het alledaagse leven en verliest je eigenwaarde. Uiteindelijk ontgaat het je dat er zoveel dingen zijn waarvan je kunt genieten. De weg terug? Ik heb hem lange tijd niet kunnen vinden.” Maar ze weet zich terug te vechten: tot op het Olympisch podium aan toe. Het levert haar, samen met Joop Zoetemelk, de titel ‘Beste Nederlandse wielrenner aller tijden’ op. “Balans werd de alles bepalende factor”, blikt Leontien terug. “En die balans kreeg ik onder andere door weer gewoon een boterham te gaan eten. Brood heeft letterlijk mijn leven gered.”

Topsport

Haar verhaal deelt ze graag en regelmatig, ook als ambassadeur van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij. “Ik sta volledig achter het product van de ambachtelijke bakker. Door na mijn anorexiaperiode weer brood te gaan eten, voelde ik mij meteen zoveel beter. Je moet een voedingspatroon ontwikkelen waarbij je je goed voelt: dan kan iedereen een gezonde levensstijl volhouden. Lekker brood hoort daar zonder meer in thuis.”

Als topsporter heeft Leontien bovendien veel begrip voor ondernemers. “Topsport en ondernemen kennen veel raakvlakken. Je hebt ongelooflijk veel discipline nodig om te zorgen dat alles iedere dag weer tiptop voor elkaar is. Je moet met regelmaat leven om het vol te kunnen houden. En je moét samenwerken: niemand kan het alleen.” Leontien benadrukt dat ook zij haar successen aan heel veel mensen te danken heeft. “Natuurlijk mag je trots zijn op je eigen prestaties. Maar vergeet niet die van je team te benoemen. Je doet het mét elkaar. Succes behaal je nooit alleen.”

Leontien op bezoek

SAB_Leontien-van-Moorsel-en-Sandra-Pluim-300x225 Sandra Pluim (r) is coördinator van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en overlegt regelmatig met ambassadeur Leontien van Moorsel over de op handen zijnde activiteiten.

Als ambassadeur van de SAB is Leontien door ambachtelijke brood- en banketbakkers in te huren. “Maak daarvan gebruik!”, roept Sandra Pluim, coördinator van de stichting, op. “Ga je een winkel openen, heb je een mooie prijs gewonnen, wil je iets vieren met je klanten? Nodig Leontien dan uit. Zij kan het moment nog zoveel feestelijker maken en zal zeker lokale pers en veel belangstelling trekken.” Ook de presentatie van de vernieuwde app Bakkersbrein is wat Sandra betreft een mooie aanleiding voor een bezoek van Leontien. “Als je rondom deze nieuwe versie van onze digitale quiz voor verkoopmedewerkers en vanaf het najaar ook een quiz voor productiemedewerkers een personeelsavond organiseert, nodig Leontien daar dan bij uit. Zeker weten dat je medewerkers deze avond niet snel vergeten.”

Leontien zelf vindt dergelijke bezoeken aan de bakker iedere keer weer een feestje. “Geweldig om te merken hoe snel mensen hun hart luchten in een bakkerswinkel. Velen van hen vinden er echt een luisterend oor. Een bezoek aan het ambacht ervaar ik als een traktatie. Ik help tijdens mijn bezoek mee om klanten te bedienen en beantwoord allerlei vragen, bijvoorbeeld over gezond eten. Mijn boodschap aan de consument? Doe normaal, eet iedere dag een paar boterhammen en geniet van mooie taartjes. Je moet jezelf nooit uithongeren. Niemand wordt te zwaar van gewoon eten.”

Ambacht in de spotlights

Ook haar bijdrage aan de televisiecommercial rondom de ambachtelijke bakker, die in april is uitgezonden en in september wordt herhaald, heeft Leontien als zeer positief ervaren. “Mijn dochter vond het best spannend dat we regelmatig op TV waren en op grote posters in bushokjes hingen. Maar we hebben alleen maar lovende reacties gehad.” Ook Sandra Pluim heeft veel enthousiaste feedback vanuit de sector ontvangen op de reclamespot. “De chemie tussen Indy en haar moeder was zó echt, dat hadden we nooit met andere figuranten kunnen bereiken. De bakker in de spot was een acteur, om het geheel zo neutraal mogelijk te houden. Iedereen zou zich erin moeten kunnen herkennen. Maar de handen die je deeg zag opbollen, waren echte bakkershanden. Het blijft natuurlijk wel een vak.” Tot aan de herhaling van de commercials op TV in september gaat de campagne door op internet, onder andere met vlogs van Leontien.

Op 14 juni vindt bovendien de eerstvolgende activiteit met Leontien plaats: dan wordt er op de Veluwe een fietstocht gereden, waarbij onderweg drie bakkers worden bezocht. Leontien lacht. “Niet alleen inspanning leveren dus, maar ook allerlei lekkere dingen eten onderweg! Ook dat hoort bij het leven.” Ze benadrukt dat genieten er wat haar betreft zeker bij hoort tegenwoordig. “Als gezin beginnen wij het weekend al jarenlang op vrijdagavond met iets lekkers van de bakker. Daar voel ik me niet meer schuldig over; ik geniet er juist intens van. Als je maar leert doseren. Alles draait om balans.”

Altijd op de hoogte blijven?